G4Media.ro

Elveția consideră ”posibilă şi oportună” confiscarea activelor blocate după revoluţia ucraineană din…

Sursa foto: Unsplash / Stephen Leonardi

Elveția consideră ”posibilă şi oportună” confiscarea activelor blocate după revoluţia ucraineană din 2014

Guvernul elveţian a decis miercuri să lanseze noi proceduri menite să confişte activele blocate în Elveţia după revoluţia ucraineană din februarie 2014 care s-ar putea ridica la aproape 132 de milioane de euro în total, informează AFP, citată de Agerpres.

Aceste proceduri vizează activele blocate de Elveţia ce aparţin unor persoane cu legături cu fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, înlăturat de la putere în 2014 de o revoltă populară împotriva virajului pro-rus întreprins de guvernului acestuia.

„Toate activele susceptibile să fie confiscate – peste 130 de milioane de franci în total – vor face obiectul unor proceduri de confiscare în Elveţia”, a anunţat miercuri Consiliul Federal (guvernul) într-un comunicat.

„Elveţia susţine astfel Ucraina”, a adăugat guvernul elveţian, ţinând totodată să precizeze că decizia de miercuri nu este în niciun fel legată de sancţiunile împotriva Rusiei adoptate după declanşarea invaziei sale asupra Ucrainei, pe 24 februarie 2022.

La câteva zile după destituirea lui Viktor Ianukovici, Berna ordonase îngheţarea eventualelor sale active din Elveţia, precum şi a celor ale anturajului său, în baza legii asupra valorilor patrimoniale de origine ilicită.

Ucraina a declanşat apoi proceduri penale pentru a le recupera şi a depus mai multe cereri de cooperare reciprocă pe lângă autorităţile elveţiene.

De atunci, Elveţia a transmis numeroase documente şi elemente doveditoare Ucrainei şi a apreciat miercuri că, în cadrul acestei cooperări, lansarea unor proceduri de confiscare este de acum „posibilă şi oportună”.

Guvernul elveţian a lansat pe 25 mai 2022 o primă procedură menită să confişte circa 100 de milioane de franci elveţieni. El a decis să deschidă şi altele, crescând la peste 130 de milioane de franci suma totală a activelor susceptibile să fie confiscate.

Aceşti bani vor rămâne blocaţi până când justiţia administrativă elveţiană va da o decizie definitivă asupra confiscării lor, a explicat guvernul elveţian miercuri.

În cazul în care activele vor fi confiscate definitiv, acestea vor fi restituite în beneficiul populaţiei ucrainene, în cadrul unui acord internaţional.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. 130 de milioane de franci? Pai suma asta o cheltuie un orasel din elvetia pe spalatul trotuarului cu sampon.
    Se fac si ei ca sustin sanctiunile ca sa nu mai fie acuzati ca ascund sute de miliarde de dolari de la rusi. Elvetia e masina de spalat bani murdari proveniti din razboaie, holocausturi, crima organizata si trafic de persoane inca din cele mai vechi timpuri.

    • Choar si asa,dupa acest gest,bancile elvetiene vor avea de suferit,pentru ca multi „gorobeti”d-astia,altfel persoane respectabile,cu „tone”de demnitate,în tarile lor,îsi vor muta banii din aceste banci în „cuiburi”mai sigure.De ex.Cipru.
      Acum s-ar putea vedea ceva miscari si cu banii proveniti din Romania,trecuti fraudulos pe numele a tot felul de „guzgani”.