G4Media.ro

Elveția: o trecătoare îngropată sub gheață de peste 2000 de ani iese…

Sursa foto: Pixabay

Elveția: o trecătoare îngropată sub gheață de peste 2000 de ani iese la suprafață

O trecătoare din Alpii elvețieni, care a fost îngropată în gheață cel puțin din epoca romană, iese la suprafață în timp ce țara, ca și restul Europei de Vest, a fost afectată de valuri succesive de căldură, potrivit Le Figaro.

Situat la o altitudine de 2.800 de metri pe domeniul schiabil Glacier 3000 din vestul regiunii Les Diablerets, pasul este acum parțial eliberat de gheața care l-a acoperit timp de cel puțin 2.000 de ani. „Pasul va fi în aer liber în câteva săptămâni”, au declarat joi managerii domeniului schiabil. În 2012, măsurătorile au relevat o grosime de gheață de aproximativ 15 metri în această locație.

Vara anului 2022, care a urmat unei ierni foarte secetoase, s-a dovedit catastrofală pentru ghețari, care s-au topit într-un ritm accelerat în acest an. Potrivit glaciologului Mauro Fischer, de la Universitatea din Berna, care vizitează în mod regulat trecătoarea, pierderea de grosime a ghețarilor din regiune va fi în medie de trei ori mai mare în acest an decât în ultimele 10 veri. Pe termen scurt, aceste schimbări vor avea un impact considerabil asupra funcționării domeniului schiabil, deoarece trecătoarea era o legătură între ghețarii Scex Rouge și Tsanfleuron. Acum, o fâșie de pământ separă cei doi ghețari. „Plănuim să reînnoim instalațiile din acest sector în următorii ani, iar una dintre idei ar fi schimbarea traseului actualului telescaun”, explică Bernhard Tschannen, directorul teleschiului.

Topirea ghețarilor îi face mai instabili, ceea ce împiedică practicarea sporturilor de iarnă și a drumețiilor, dar aduce din trecut epave de avioane și cadavrele unor persoane dispărute de zeci de ani. În decurs de două săptămâni, două schelete umane au fost descoperite în cantonul Valais (vest). Identificarea acestora este în curs de desfășurare. Potrivit agenției elvețiene de știri ATS, poliția din Valais are o listă cu aproximativ 300 de persoane dispărute din 1925 încoace, dintre care marea majoritate au dispărut înainte ca ADN-ul să fie utilizat.

În iulie 2017, ghețarul Tsanfleuron a adus la suprafață trupurile unui cuplu dispărut în 1942. În iunie 2012, pe ghețarul Aletsch au fost descoperite osemintele a trei frați dispăruți în 1926. Mai recent, săptămâna trecută, pe ghețarul Aletsch au fost descoperite epavele unui avion prăbușit în Alpi în 1968. La bord se aflau trei persoane ale căror cadavre au fost găsite la momentul respectiv, dar nu și epava.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Să înțelegem că în trecut a fost la fel de cald că acum? Nu se poate!

    • 😀👍 Logica este o știință care rar mai este predată în școli. Îți dai seama ce zice cetățeanul Romei? Le-au trebuit 2000 de ani să deszăpăzească drumul.

    • dupa aia o fost rece ca o erupt valcanii
      d-aia so dus hirlandejii morti di foame in hamerica cowboyilor in mica glaciatiune, ca n-avea bani di cartofi

  2. Daca planeta ar fi nelocuită ai putea trage aceasta concluzie, până una alta avem recorduri absolute anul acesta iar concluziile sunt trase de oameni de știință nu de gigei că tine care fără obligații, fara viitor și care trăiește doar pt sine .