G4Media.ro

Elveția recunoaște că a greșit când a relaxat restricțiile după primul val…

sursa foto: Pexels

Elveția recunoaște că a greșit când a relaxat restricțiile după primul val de COVID-19

Ministrul sănătăţii al Elveţiei, Alain Berset, a recunoscut sâmbătă că guvernul elveţian a fost prea optimist după primul val de epidemie de COVID-19 când a decis relaxarea restricţiilor, ceea ce a a făcut ca această ţară să înregistreze una dintre cele mai mari rate de contaminare din Europa în timpul valului doi, informează AFP.

La sfârşitul primului val, vara, „aveam sentimentul că cel mai rău a trecut, (iar) aceasta a fost una dintre cele mai grave erori”, a declarat ministrul la postul de televiziune SRF. După acest prim val, „am fost mult prea optimişti atunci când ne-am gândit că putem relua marile evenimente în toamnă”, precum meciurile de fotbal şi de hochei pe gheaţă.

„Însă, în gestionarea unei crize, cel mai rău este să rămâi blocat şi să nu faci nimic. Chiar dacă se fac erori, un lucru este clar, ele trebuie corectate cât mai repede posibil”, a adăugat Berset.

Ministrul a estimat, de asemenea, că omenirea nu va scăpa imediat de noul tip de coronavirus. „El va rămâne, în pofida vaccinurilor şi medicamentelor”, în opinia lui Alain Berset.

Elveţia, cu o populaţie de 8,6 milioane de locuitori, înregistrează în prezent circa 5.000 de noi cazuri de contaminare şi 100 de decese pe zi.

„Calea pe care a ales-o Elveţia are un preţ. Ea cere responsabilitate individuală, raţiune şi o viziune pe termen lung. Dacă aceasta nu funcţionează, va trebui să întărim măsurile”, a subliniat ministrul.

Campania de vaccinare împotriva COVID-19 a început miercuri în Elveţia, la patru zile după autorizarea vaccinului produs de Pfizer/BioNTech de autorităţile elveţiene.

Berset a îndemnat de asemenea la o întărire a organizaţiilor internaţionale pentru a face faţă crizei, în special a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care a fost criticată în mod vehement de preşedintele american Donald Trump. Fără OMS, situaţia ar fi fost astăzi mult mai rea, a afirmat Berset.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Singura țară europeană care a trecut prin valul ăsta de toamna-iarna fără cifre uriașe

    • … e Romania și asta datorită indisciplinei din vară.

    • Spune-le asta celor aprox. 20.000 de romani morti, ca am trecut cu bine si ne mai putem si lauda… Ignoranta e cel mai mare defect al natiunilor inapoiate, amicule.

    • Măi omule, când de luni de zile realitatea îți demonstrează că nu ai dreptate, tu insiști în continuare.

      Sunt multe țări din Europa unde a fost disciplină vara, și au avut mult mai puține decese decât Romania în acest val din toamnă-iarnă. Doar câteva exemple evidente: Olanda, Danemarca, Irlanda, Finlanda, Norvegia.

      Dacă e să ne uitam la rezultatul pe total, de la începutul pandemiei până acum, nu doar la acest val, stăm și mai rău: avem un număr total de decese la un milion de locuitori de peste două ori mai mare decât in Germania.

      Dar ceea ce demonstrează cel mai bine că teoriile tale sunt false este situația din SUA, unde au avut un număr semnificativ de decese în primăvară, au avut indisciplină mai mare decât la noi vara, și totuși valul din toamna-iarna a fost mai rău decât primul.

      În final, trăgând linie și adunând, SUA a avut de aproape 3 ori mai multe decese la un milion de locuitori față de Germania disciplinată.

      Dar dacă vrei un exemplu și mai bun că greșești, avem Belgia. După valul enorm din primăvară deja Belgia avea mai multe decese la un milion de locuitori decât avem noi în total azi. Dar asta n-a oprit-o sa aibă un al doilea val în toamnă-iarnă în care aproape și-a dublat numărul de decese, având acum de peste două ori mai multe decese la un milion de locuitori fata de noi, și de peste 4 ori mai multe decese la un milion de locuitori față de Germania.

      Asta înseamnă că dacă ne relaxam complet și nici nu ne vaccinăm, nu este deloc exclus să dublăm sau chiar triplăm numărul de decese acumulat până acum.

      Ai avut postări în care spuneai că în Romania peste 30% din populație a fost probabil deja infectată. Din păcate situația din alte țări grav afectate sugerează că cifra reală la noi este cel mai probabil undeva pe la 15-20%.

    • Vlad, nu intelegi. Sint tari care au mai putine decese, n-am zis ca nu sint, m-am referit la avalansa de cazuri din toamna.
      Eu stiu bine ca sistemul nostru medical pierde cam 60% (cifra declarata de doctori) dintre pacientii internati la ATI spre deosebire de 20-25% in tarile pe care le-ai pomenit. Ce spun eu e ca fara „amortizorul” care a fost vara am fi avut acum nu 15230 (atiti sint azi 27 dec.) de morti ci poate 25-30000, iar spitalele ar fi fost intr-adevar coplesite de cazuri.
      Ca sa te convingi e de ajuns sa studiezi graficele evolutiei covrigului in diferitele tari. Multele noastre cazuri din vara sint singura explicatie a diferentei.

    • Vlad, ca sa clarificam niste lucruri: eu sint pro-vaccin. Stiinta si metodele stiintifice fac parte din munca mea.
      Estimarea de 30% este exact asta, o estimare. Pe ce se bazeaza? Nu pe comparatii cu altii ci pe scaderea infectarilor la noi.
      Nici tu, nici eu n-avem date ca sa spunem cu certitudine „cifra e atit”.
      Referitor la numere am mai scris un comentariu, sper sa apara cindva.
      Cit despre relaxare, acum ca avem vaccinul putem (si n-o facem, am inceput cu cadrele medicale) sa tintim categoriile la risc si sa scadem drastic numarul deceselor si in acelasi timp sa ne relaxam. Particularitatea acestui virus (nu afecteaza sever decit cca. 10% din populatie) cred ca permite asta.