G4Media.ro

Elveția: un raport exploziv solicită adaptarea neutralității țării prin apropierea de NATO

Sursa foto: Photo 6406429 © Tupungato | Dreamstime.com

Elveția: un raport exploziv solicită adaptarea neutralității țării prin apropierea de NATO

Analiză Le Monde, preluată de Rador Radio România:

Pe hârtie, nimic nu s-a schimbat. Elveția rămâne o țară neutră, în ciuda răsturnărilor cauzate de noua situație de securitate pe continentul european de la invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022. În timp ce două state europene foste neutre, Finlanda și Suedia, se alătură NATO, Berna se pregătește pentru o revizuire riguroasă a statutului său particular. În ultimii doi ani, a interzis în mai multe rânduri ca armele sale vândute în străinătate, uneori acum zeci de ani, să fie transmise armatei ucrainene, potrivit Rador Radio România.

Dar, de fapt, o schimbare strategică este în lucru, iar Confederația Elvețiană s-ar putea apropia pe furiș de Alianța Atlantică, conștientă de izolarea poziției sale – diferită de ultimele trei state europene neutre (Irlanda, Austria, Malta), care fac totuși parte din Uniunea Europeană.

Pe 29 august, un raport exploziv al unui grup de experți în securitate va fi înmânat ministrului elvețian al apărării, Viola Amherd, actualul președinte al Confederației în acest an. Responsabilă pentru furnizarea de „impulsuri pentru politica de securitate a anilor următori”, această comisie de studiu și-a început activitatea în iulie 2023, după ce primul an de război din Ucraina a evidențiat slăbiciunea poziției de securitate a Elveției, care a expus țara la numeroase critici din exterior.

Format din deputați de toate culorile, diplomați, înalți funcționari publici, un fost șef al armatei elvețiene și chiar cu o personalitate străină, germanul Wolfgang Ischinger, fost director al Conferinței de Securitate de la München, grupul de experți a lucrat timp de un an în mare secret.

Contururile generale ale recomandărilor pe care le va formula comisia sunt însă cunoscute, deoarece textul a fost „scăpat” către popularul cotidian Blick din Zurich, fără îndoială pentru a anticipa criticile care vor veni din partea aripilor de stânga și pacifiste din Partidul Socialist și Verzi, precum și din partea UDC (extrema dreaptă).

Campion al suveranismului elvețian, UDC consideră deja că Elveția și-a abandonat neutralitatea în urma alinierii la sancțiunile UE împotriva Rusiei.

Autorii raportului, care nu-și măsoară cuvintele, par să prefere atlantismul atitudinii de espectativă. „NATO rămâne, în viitorul previzibil, garantul politicii de securitate a Europei”, subliniază ei. „Este punctul de referință pentru armatele moderne occidentale și stabilește standardele pentru tehnologia armelor. Cooperarea cu NATO poate consolida capacitatea de apărare a Elveției”. Acest lucru ar fi deosebit de necesar în domeniile tehnologiei digitale și războiului hibrid. Grupul de experți nu sugerează ca Berna să se alăture Alianței Atlantice, chiar dacă citirea documentului „dezvăluie simpatie față de acesta”, după cum precizează ziarul Blick, care adaugă că „Rusia a atacat până acum doar țări non-NATO”.

Comisia de studiu mandatată de ministrul Viola Amherd recomandă, de asemenea, ca Elveția nu doar să-și consolideze forțele armate, „ci să se pregătească serios și pentru apărarea comună [a continentului], care implică exerciții comune”. Experții prevăd în mod explicit că militarii elvețieni ar putea participa la manevre comune ale NATO în afara granițelor elvețiene, ceea ce ar contrazice de facto noțiunea de neutralitate, așa cum este interpretată astăzi de Berna. O astfel de schimbare nu ar pune sub semnul întrebării, potrivit acestora, principiul de bază al armatei elvețiene.

Referitor la comerțul cu arme, comisia propune relaxare: „Interdicția reexportului de arme nu este înțeleasă și de fapt nu mai este acceptată. În principiu, toată cooperarea este un schimb de bune practici. Fără cooperare nu există capacitate de apărare, și fără capacitate de apărare nu există cooperare”. Mai târziu în raport, se arată: „Din perspectiva politicii de securitate, Elveția este în prezent un beneficiar”.

În concluzie, comisia de experți recomandă revizuirea completă a conceptului de neutralitate elvețiană pentru a-l face compatibil în fața amenințărilor actuale: „Politica neutralității trebuie să aibă o greutate mai mare decât legislația neutralității”. Pe scurt, mai mult pragmatism, mai putin dogmatism.

Recomandările raportului se bazează și pe mesajul transmis de NATO atunci când membrii Comisiei de Studii Elvețiene au vizitat sediul Alianței Atlantice de la Bruxelles. Elveția nu trebuie să constituie o „gaură” în sistemul de securitate occidental. De fapt, noțiunea de interoperabilitate cu forțele NATO privește atât statul major elvețian, cât și pe cel al Alianței. De ambele părți, cresc parteneriatele și vizitele bilaterale, precum cea la Berna a amiralului olandez Rob Bauer în decembrie 2023. Bauer, președintele comitetului militar NATO, a lăudat participarea Elveției la exercițiul „Coaliția cibernetică” a Alianţei.

Încă neutră, dar din ce în ce mai aliniată, Elveția se angajează într-o „apropiere tot mai strânsă de NATO”, au denunțat în ultimele luni deputații UDC, un partid care nu își ascunde întotdeauna simpatiile pro-ruse. După publicarea oficială a raportului, peste zece zile, dezbaterea se va muta la Parlamentul Federal de la Berna. Pentru ministrul apărării, Viola Amherd, actul de echilibru va fi asemănător cu acrobația la înălțime. Dar, până la urmă, ea este și ministrul sportului.

Sursa: LE MONDE / Rador Radio România / Traducerea: Ruxandra Lambru

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. S-ar putea trezi intre dușmani dacă devine pro-NATO! 👀 Pai Ungaria Austria sunt trup și suflet preș picioare, hârtie igienică pentru Putin și Germania stă întâmplător cu spatele și cu coada ridicată înspre Putin … 😒