G4Media.ro

Elveţienii au respins, prin referendum, o propunere care ar fi limitat libera…

sursa: FB / Schweizerische Volkspartei

Elveţienii au respins, prin referendum, o propunere care ar fi limitat libera circulaţie cu UE

Elveţienii au respins, în referendumul desfăşurat duminică, o propunere a extremei drepte de încetare a liberei circulaţii a lucrătorilor între Elveţia şi ţările membre ale Uniunii Europene, transmit Reuters şi AFP, preluate de Agerpres.

Potrivit proiecţiilor postului de radio şi televiziune naţional elveţian, 63% dintre alegători s-au opus acestei propuneri.

Conform propunerii prezentate de Partidul Popular Elveţian (SVP), în baza acordului cu Uniunea Europeană aflat în vigoare în fiecare an în Elveţia se mută, în medie, 75.000 de cetăţeni UE, ceea ce duce la suprapopulare şi la creşterea preţurilor locuinţelor.

Sondajele de opinie indicau că aproximativ două treimi dintre alegătorii elveţieni erau de părere că abrogarea acordului cu UE privind libera circulaţie ar agrava criza de lucrători calificaţi şi ar afecta negativ bunăstarea ţării.

Respingerea propunerii SVP ar putea încuraja tratativele dintre UE şi Elveţia cu privire la un acord-cadru pentru reglementarea mai multor probleme bilaterale dificile.

Tot duminică, elveţienii au votat în mare majoritate pentru introducerea unui concediu de paternitate de 14 zile.

Institutul de studii sociologice gfs-Bern a indicat, la puţin peste o oră de la închiderea secţiilor de vot, că iniţiativa a fost susţinută de 61% dintre elveţieni. Începând din 2005, legea elveţiană acordă mamelor active 14 săptămâni de concediu plătit, după naşterea unui copil; taţilor cu loc de muncă li se acordă însă doar una sau două zile libere.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. un referendum facut degeaba . elvetienii nu vor accepta .

  2. Ce inseamna votul electronic. Rapid, ieftin, civilizat, cu rezultate in timp real.

    • Si total neaplicabil in Romania. In tara noastra vreo 40% din gospodarii inca au veceu in curte. Mai sunt sute de localitati in care nu exista semnal la telefon. De internet nici nu mai zic. Despre ce vot electronic sa vorbim in localitatile astea? Chiar daca depasim dificultatile tehnice, raman cele de securizare a votului. De unde stii ca voturile unui candidat s-au dat pe bune si nu venit baietii cu ochi alblastri sa-l ajute sa castige? Si chiar daca gasesti o metoda ca tote voturile sa fie corecte din punct tehnic si securizate, ramane problema mitei. E mult mai usor sa dai mita unui alegator care voteza din propria casa cu propriul telefon. Poate sa vina x si sa promita 500 RON pentru un filmulet in care e votat. Comparatia cu Elvetia nu-si are rostul. Romania n-o sa ajunga niciodata in apropierea ei.

    • cu prosti ca alex e clar ca nu o sa ajunga niciodata undeva

    • La softul de centralizare a voturilor se pot face unele acorduri fine. Nu vreau sa intru in detalii.
      Problema reala este ca ST5ul este pus acolo si sa incerce sa ghiceasca cine cu ce partid a votat.
      Pe electronic trebuie sa-ti asumi votul 100%. Si s-ar putea sa fii pe lista de reduceri de personal din cauza unui sfat gresit sau pentru un vot dat „aiurea” din convingere. Si nu numai la stat si mai ales la talibanii din pivat! Pe mine ma doare in basca, dar altii fara spate si educatie financiara pot fi arsi aiurea de sefi!

    • Cam cati romani au cont de FB? Cu siguranta peste 70%. Cum se face scoala online se poate si vot electronic daca se doreste. Daca sunt speriati oamenii de virusel, poate prefera votul electronic. Si nu vor fi asa multi stresati ca afla sefu cu cine a votat.

    • Elvetienii nu voteaza electronic ci prin posta. Cetatenii primesc buletinele de vot acasa cu ceva timp inainte de alegeri, le completeaza si apoi aleg ce fac cu ele: le trimit prin posta, le pun personal in cauta postala a primariei sau le duc personal direct in urna in ziua votului. Majoritatea le pun la posta ca e cel mai comod: nu isi strica nimeni X weekend-uri pe an cand varianta prin posta e asa de simpla.

    • Ai dreptate, Felix, doar in unele cantoane este vot electronic.

  3. @Alex pai nimeni nu spune sa avem numai vot electronic. Probabil crezi ca daca multi au numai carute nu ne trebuie autostrazi, mau ales in zona Moldova 🙂