G4Media.ro

EMA anunță că nu planifică momentan adaptarea vaccinurilor contra noii variante „Omicron”

Sursa foto: Agentia Europeana a Medicamentului / Twitter

EMA anunță că nu planifică momentan adaptarea vaccinurilor contra noii variante „Omicron”

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat vineri că este prematur să planifice o adaptare a vaccinurilor actuale la noua variantă a virusului SARS-CoV-2 – denumită Omicron – care a fost detectată recent în Africa de Sud, în contextul în care mai multe ţări şi regiuni au stopat sau restrâns numărul curselor aeriene spre şi dinspre Africa australă, relarează Digi24.ro, conform AFP.

EMA a precizat că are nevoie de mai multe detalii pentru a afla dacă noua tulpină, care prezintă numeroase mutaţii, ar putea să evite acţiunea neutralizantă a celor patru vaccinuri autorizate până în prezent împotriva COVID-19 în Uniunea Europeană.

„Supraveghem cu atenţie varianta B.1.1.529 nou apărută, care prezintă numeroase mutaţii la nivelul proteinei de legare a virusului”, au precizat reprezentanţii EMA într-un comunicat.

Denumită pentru moment B.1.1.529, noua variantă detectată în Africa de Sud prezintă mutaţii multiple şi are potenţialul de a fi extrem de contagioasă, potrivit oamenilor de ştiinţă sud-africani, care văd în noua tulpină semnale ce anticipează un nou val al pandemiei de COVID-19.

„Este prematur, la ora actuală, să planificăm o adaptare a vaccinurilor (…) pentru a combate această variantă emergentă. Dar dacă se va dovedi că o nouă variantă mutantă evită imunitatea şi se propagă cu rapiditate (…), va deveni pertinent să facem acest lucru”, au declarat reprezentanţii EMA, conform Agerpres.

Belgia a devenit vineri prima ţară europeană care a detectat un caz de infectare cu noua variantă virală.

Comisia Europeană a propus vineri statelor membre în UE să suspende cursele aeriene spre şi dinspre Africa australă şi alte ţări afectate de apariţia noii variante a virusului SARS-CoV-2.

Până în prezent, EMA a autorizat patru vaccinuri anti-COVID-19 pentru cetăţenii adulţi din Uniunea Europeană: cele dezvoltate de Pfizer-BioNTech şi Moderna, care folosesc tehnologia ARN mesager, şi cele produse de AstraZeneca şi Johnson&Johnson, care utilizează tehnologia bazată pe adenovirusuri.

Compania germană BioNTech a anunţat vineri că aşteaptă să obţină mai multe date despre protecţia oferită de vaccinul său împotriva noii variante sud-africane „în cel mult două săptămâni”.

Sursa foto: Agentia Europeana a Medicamentului / Twitter

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Fizer zice ca in 100 de zile poate livra deja formula noua daca e nevoie…

  2. Alfa și beta aveau indice de infectare în jur de 1,1. Delta are 1,2 de aceea a devenit dominant. Noua tulpină are 2!!!! Uriaș!!! Dacă scăpa în Europa se generalizează în două săptămâni nu luni ca la delta.

  3. UE are date preliminare care arată ca atat vaccinul Pfizer cat si cel Astrazeneca sunt mai puțin eficiente in împiedicarea bolii simptomatice, 40% la Astrazeneca si aproape 60% la Pfizer, si mai puțin eficiente in împiedicarea bolii grave si a decesului 80% la Pfizer si 70% la Astrazeneca.