Emanuel Macron îl atacă pe Trump și pledează pentru o Europă cu autonomie militară: NATO se află în moarte cerebrală
”Ceea ce suntem pe cale să trăim este moartea cerebrală a NATO”, a declarat Emmanuel Macron ediţiei de joi a săptămânalului The Economist, explicând această ”moarte” prin dezangajarea americană faţă de aliaţi NATO şi comportamentul Turciei, membră a Alianţei Nord-Atlanctice, relatează AFP, citată de News.ro.
”Ceea ce suntem pe cale să trăim este moartea cerebrală a NATO”, a declarat Emmanuel Macron săptămânalului The Economist, pentru ediţia de vineri, explicând această ”moarte” prin dezangajarea americană faţă de aliaţi NATO şi comportamentul Turciei, membră a Alianţei Nord-Atlanctice, relatează AFP.
Este ”necesară clarificarea, acum, a obiectivelor strategice ale NATO”, a declarat şeful statului francez, care a pledat din nou în favoarea unei ”întăriri” a Europei Apărării, în contextul în care un summit NATO este programat la începutul lui decembrie la Londra.
”Voi nu aveţi nicio coordonare a deciziei strategice a Statelor Unite cu partenerii din NATO, iar noi asistăm la o agresiune a unui alt partener NATO, Turcia, într-o zonă în care interesele noastre sunt în joc, fără coordonare”, a subliniat Macron, referindu-se la intervenţia militară turcă în Siria. ”Ceea ce s-a întâmplat este o enormă problemă pentru NATO”, apreciază el.
În aceste condiţii, şeful de stat francez se întreabă mai ales care este viitorul Articolului 5 al Tratatului NATO, care prevede o solidaritate militară între membrii Alianţei în cazul în care unul dintre ei este atacat.
”Ce este Articolul 5 mâine? Dacă regimul lui Bashar al-Asaad hotărăşte să replice Turciei, oare noi ne vom angaja? Aceasta este o întrebare reală”, consideră Macron.
”Noi ne-am angajat să luptăm împotriva Daech (acronomul arab al Statului Islamic, SI). Paradoxul este că decizia americană (a retragerii din Siria) şi ofensiva turcă, în ambele cazuri, au acelaşi rezultat: sacrificarea partenerilor noştri pe teren, care au luptat împotriva Daech, Forţele Democratice Siriene (FDS)”, aliatele coaliţiei internaţionale conduse de Washington împotriva SI, îşi exprimă el regretul.
UE,”PE MARGINEA PRĂPASTIEI”
”NATO, ca sistem, nu îşi reglementează membrii. Iar din momentul în care un membru simte că are dreptul să-şi urmeze propriul drum, care este dat de Statele Unite ale Americii, o face. Iar asta este ceea ce s-a întâmplat”, deplânge Macron.
Acest lucru face, consideră el, şi mai ”esenţială, pe de o parte, Europa Apărării – o Europă care trebuie să se doteze cu o autonomie strategică şi de capacitate în plan militar. Iar pe de altă parte, redeschiderea unui dialog strategic, fără vreo naivitate şi care va lua timp, cu Rusia”.
Şeful statului francez profită de ocazie pentru a prezenta trei riscuri mari la adresa Europei, şi anume faptul că UE a ”uitat că este o comunitate”, ”dezalinierea” politicii americane faţă de proiectul european şi emergenţa puterii chineze, ”care marginalizează în mod clar Europa”.
”Există în prezent o serie de fenomene care ne pun într-o situaţie pe marginea prăpastiei”, insistă el.
”Europa a uitat că este o comunitate, considerându-se treptat o piaţă”, mai subliniază Macron, care s-a opus recent deschiderii unor negocieri de aderare la Uniunea Europeană a Macedoniei de Nord şi Albaniei.
Al doilea pericol sunt Statele Unite, care rămân ”marele nostru aliat”, dar care ”se uită în altă parte”, către ”China şi continentul american”, o răsturnare care a avut loc în timpul preşedinţiei lui Barack Obama, apreciază şeful statului francez.
Iar ”pentru prima oară, noi avem un preşedinte american (Donald Trump) care nu împărtăşeşte ideea proiectului european, iar politica americană se dezaliniază acestui proiect”.
”Preşedintele Trump, iar eu am mult respect faţă de asta, pune problema NATO ca pe un proiect comercial. După el este un proiect în care Statele Unite asigură o formă de umbrelă geopolitică, dar în schimb trebuie să existe o exclusivitate comercială, este un motiv de a cumpăra de la americani. Franţa nu a semnat pentru asta”, avertizează Macron.
În fine, reechilibrarea lumii are loc în paralel, de 15 ani, cu emergenţa unei puteri chineze care creează un risc de bipolarizare şi marginalizare clară a Europei.
Potrivit şefului statului francez, dacă europenii ”nu se trezesc, nu conştientizează această situaţie şi nu decid să profite de ea, există riscul mare, pe termen lung, ca noi să dispărem din punct de vedere geopolitic sau în orice caz să nu mai fim stăpânii destinului nostru”.
Macron apreciază, de asemenea că regula cu privire la menţinerea deficitului public al ţărilor din zona euro sub pragul de 3% din PIB, la fel ca discuţii despre contribuţiile Celor 27 la bugetul UE, ţin de o ”dezbatere din alt secol”.
”Avem nevoie de mai mult expansionism, de mai multe investiţii. Europa nu poate să fie singura zonă care să nu o facă”, a subliniat el, transmite News.ro.
sursa foto: Facebook/ Emmanuel Macron
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii