G4Media.ro

Embargoul comercial reciproc UE-Rusia, mană cerească pentru sectorul agro-alimentar rusesc

Sursa Foto: lantulalimentar.ro

Embargoul comercial reciproc UE-Rusia, mană cerească pentru sectorul agro-alimentar rusesc

Embargoul comercial reciproc pe care și l-au impus Uniunea Europeană și Federația Rusia, începând cu anul 2014, în contextul crizei ucrainene, a fost o adevărată mană cerească pentru sectorul agro-alimentar rusesc, scrie AFP.

În ultimii cinci ani, guvernul rus și-a sporit eforturile pentru a dezvolta produse care să înlocuiască importurile. În multe domenii, rezultatele sunt discutabile, în special în sectorul farmaceutic sau în cel al tehnologiilor, unde sunt probleme legate de calitate și de preț.

Însă pentru sectorul agro-alimentar, a fost o adevărată mană cerească. Numeroase lăptării artizanale au fost înființate pentru a compensa lipsa produselor lactate. Același fenomen s-a constatat în privința fructelor și a legumelor, care au scăpat de concurența merelor poloneze sau a roșiilor olandeze.

Potrivit asociației lăptarilor ruși, producția de brânză și produse din brânză a crescut cu o treime între 2013 și 2018, la 670.000 de tone pe an.

De altfel, luna trecută, pentru prima dată, o brânză rusească a câștigat aurul la cea de a 32-a ediție a prestigiosului World Cheese Awards.

Săptămâna trecută, președintele Vladimir Putin a spus că a fost „destul de îngrijorat” în momentul în care au fost impuse primele sancțiuni împotriva Moscovei, dar că acum este mulțumit de „rezultate foarte serioase și convingătoare”.

„Toate aceste restricții au mers în favoarea economiei noastre”, a dat asigurări Putin.

Sursa foto: lantulalimentar.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Ar fi bine sa fie asa, daca au ce manca rusii prezinta un pericol mai mic pentru omenire.

  2. Change is good si limitarile de orice natura stimuleaza creativitatea.

    Bv lor pt ce au realizat, pacat ca nu isi schimba conducerea

    • Nu au realizat nimic. Lipsa pietelor nu poate fi niciodata un progres. E ca si cum ti-ai cumpara singur ceea ce produci.

  3. mihăiță. Rusia consumă 30 mil t grâu, în rest se cultivă pe contracte externe așa cum procedează și fermierii din România. Nici un stat nu cultivă aiurea. Fermierii din SUA au redus cultivarea deoarece piețele externe au fost inundate de cereale cu cheltuieli de producție mai mici ca în SUA și de aceea se vând mai ușor. Spre exemplu, prețul de vânzare dacă este în SUA de 155/tonă de grâu, în Rusia o tonă se produce cu 51 dolari/tona și la noi cu 62 dolar/t.