G4Media.ro

Emerging Europe: Cum încearcă România să deturneze fonduri REPowerEU / Planurile de…

Sursa: Emerging Europe

Emerging Europe: Cum încearcă România să deturneze fonduri REPowerEU / Planurile de revigorare a mai multor proiecte hidroelectrice din România i-au înfuriat pe activiștii ecologiști

Guvernul român plănuiește să folosească fonduri din cadrul pachetului REPowerEU pentru a construi nouă proiecte hidroelectrice în zone naturale protejate, a avertizat săptămâna aceasta Bankwatch Romania, o rețea de ONG-uri ecologiste, transmite Emerging Europe, citată de Rador. Câteva dintre aceste proiecte au fost deja declarate ilegale de justiția română.

Susținându-se că ar combate criza energetică, deja au fost publicate două proiecte de lege și un proiect de ordonanță guvernamentală, care ar putea fi aprobate chiar și săptămâna viitoare.
Ordonanța ar readuce la viață proiecte hidroelectrice controversate începute cu decenii în urmă, inclusiv centrala Bumbești-Livezeni din Parcul Național Defileul Jiului și centrala Răstolița din Parcul Național Călimani-Gurghiu. Toate proiectele aparțin companiei de stat Hidroelectrica.

Ordonanța ar urma să anuleze necesitatea evaluării de mediu pentru aceste centrale și să permită ca Hidroelectrica să-și aprobe ea însăși propriile analize de fezabilitate.
În afară de cele două parcuri naționale, centralele ar urma să provoace daune grave altor 20 de situri Natura2000, unui sit Ramsar [convenție internațională pentru protecția mlaștinilor – n.trad.] și câtorva zeci de râuri, dintre care unul constituie unicul sit cunoscut din România pentru reproducerea somonului de Dunăre, specie pe cale de dispariție.

O anexă a proiectului de ordonanță dezvăluie totodată și planurile guvernului de a finanța aceste proiecte din fonduri publice UE, prin intermediul noilor capitole ale planului de recuperare care vor trebui depuse curând în cadrul pachetului REPowerEU. Acest lucru va necesita aprobarea Comisiei Europene.

„Ultimele acțiuni pentru susținerea proiectelor hidroelectrice ilegale vechi de decenii ale Hidroelectrica constituie un abuz flagrant legat de criza energetică”, a declarat Ioana Ciuta, președintă a Bankwatch Romania.

„Chiar dacă de mâine s-ar relua construcția, proiectele n-ar fi gata cel puțin încă trei ani – mult prea târziu pentru a ajuta imediat cu securitatea aprovizionării. Comisia Europeană trebuie să se asigure că pentru această ticăloșie nu sunt folosite fonduri publice.”

Mai mult chiar, Bankwatch afirmă că absența analizelor tehnice și economice aduse la zi înseamnă că proiectele ar putea să nu dea niciodată randamentul scontat, dată fiind impredictibilitatea tot mai mare a tiparelor hidrologice, provocată de schimbarea climei.

Luând în calcul efectele estimate ale schimbării climei asupra părții de sud a României, unde precipitațiile se împuținează și există penurie de apă, e de așteptat ca debitul Jiului și al altor râuri să scadă, în vreme ce cererea de apă din partea tuturor consumatorilor (gospodării, turism) va crește, reducându-se astfel eficiența producției energetice.

Parlamentul român a avut o primă tentativă de legalizare a acestor proiecte hidroelectrice în februarie. Atunci s-a adoptat o lege controversată care permitea modificarea granițelor zonelor naturale protejate și finalizarea centralelor din Defileul Jiului și Răstolița.

Legea a fost contestată de partidul din opoziție Uniunea Salvați România (USR) la Curtea Constituțională, care a constatat în noiembrie că este neconstituțională din motive procedurale.
Însă doi senatori au depus imediat noi proiecte de legi care conțin aceleași prevederi ca legea din februarie, iar curând a urmat și ordonanța guvernului.

Conform lui Pippa Gallop, coordonatoare pentru Europa de Sud-Est pe probleme energetice la CEE Bankwatch Network, nu vorbim aici despre un caz izolat în care criza energetică e invocată nejustificat pentru a putea fi călcată în picioare legislația de mediu.

„Nu ajută absolut deloc nici faptul că însăși Comisia Europeană propune slăbirea garanțiilor UE privind natura prin intermediul amendării Directivei Energiei Regenerabile, ceea ce transmite un mesaj groaznic statelor membre. Și totuși, ceea ce intenționează România să facă e complet ilegal, iar Comisia trebuie să reacționeze imediat.”

REPowerEU

Lansat în mai, REPowerEU este planul prin care UE vrea să facă Europa independentă de combustibilii fosili rusești, începând cu gazul, cu mult înainte de 2030, ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia.

Planul propune măsuri de ameliorare a eficienței energetice, de diversificare a aprovizionării și de accelerare a tranziției UE la energia curată.
Totuși, conform organizației World Wildlife Fund (WWF), propunerile de substituire a petrolului și gazului din Rusia prin investiții în dezvoltarea infrastructurii de gaz, contând pe un aport nerealist al hidrogenului ori intensificând utilizarea bioenergiei fără a se limita consumul de materie primă, riscă să prelungească dependența UE de combustibilii fosili și să pericliteze obiectivele privind clima și natura.

Mai multe ONG-uri, între care WWF, European Anglers Alliance, European Environmental Bureau, European Rivers Network și Wetlands International, au publicat în octombrie un document informativ prin care le cer decidenților din Parlamentul și Consiliul European să amendeze propunerea REPowerEU pentru a exclude proiectele hidroelectrice noi sau reluate din zonele naturale protejate.

Hidroenergia e de departe cea mai mare sursă regenerabilă la nivel mondial, producând mai mult decât dublu față de vânt și mai mult decât cvadruplu comparativ cu soarele. E adesea și cea mai ieftină sursă regenerabilă, iar potențialul ei de dezvoltare rămâne foarte ridicat.
Însă expansiunea proiectelor hidroelectrice fără supraveghere adecvată poate duce la probleme de mediu, întrucât barajele și lacurile de acumulare perturbă ecosistemele și habitatele din apropierea lor.

În România sursele hidro reprezintă 19% din producția energetică.

Anul acesta producția celei mai mari hidrocentrale din țară, Porțile de Fier, pe Dunăre, a scăzut cu 40% din cauza debitului și nivelului reduse ale Dunării, o consecință a secetei provocate de schimbarea climei.

Săptămâna trecută România a anunțat că va relua discuțiile cu Bulgaria privind construcția unei hidrocentrale pe Dunăre la Turnu Măgurele-Nikopol. Proiectul centralei de 840 MW datează de decenii, însă Bulgaria a fost deocamdată reticentă să participe la el.

Sursa: Emerging Europe/ Rador/ Traducere: Andrei Suba

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. PSD are o enormă capacitate de a stărui în ilegalități, chiar și zeci de ani, sunt români adevărați.

  2. Ordonanta si cele doua legi anti-natura (pro hidrocentrale ilegale) reprezinta cel mai negru moment pentru natura din Romania, dar si pentru statul de drept, in ultimii 32 de ani.

  3. Deci nici hidrocentralele nu mai sunt verzi, ce nebunie. Întrucât barajele și lacurile de acumulare perturbă ecosistemele și habitatele din apropierea lor , nu este deloc adevărat dimpotrivă un lac favorizează mediul înconjurător.

    • Tu te uiti ce scrii?? Cum ar putea sa fie verde hidroenergia, cand ucide direct si total natura. Unii doar preiau niste etichete propagandistice, fara sa gandeasca. Hidroenergia extermina raurile, iar in protectia naturii raurile sunt pe primul plan, pentru ca sunt cele mai amenintate ecosisteme. Un râu poate supravietui la poluare, dar nu si la hidroenergie.

    • Gore un lac nu ucide nimic de fapt creste număr speciilor de animale si plante si le diversifica, ecologiști ăștia nu au deloc treaba cu ecologie. Altfel cum poți sa declari așa ceva? Gore un râu este slab cotat ecologist fata de un lac in orice manual de ecologie restul sunt povesti.

    • Clau, in viata ta nu ai auzit de ecologie! Doar in romaneste baltoacele antropice din spatele barajelor se numesc, absolut gresit, lacuri. In engleza se numesc reservoirs sau eventual fake lakes. Ele nu sunt lacuri, lacuri sunt doar lacurile naturale, care n-au nicio treaba ca baltoacele antropice, cu nimic mai valoroase decat monoculturile sau suprafetele betonate. Si daca ar fi lacuri, nu poti sa spui ca-i bine ca se transforma raurile in lacuri, pentru ca avem nevoie si de rauri. Orice distrugere a naturii, in orice sens, este o crima.

    • Mai Gore este lac mai ca este natural sau artificial tot lac este, si ecologic un lac are mai multa diversitate decât un rău este ușor de înțeles de oricine care nu este răuvoitor, da mai Gore râul rămâne după lac ca apa nu rămâne acolo , adică ai un lac pe un curs de rău care si controlează debitul (adică fără inundații si altele care fac mai mult rău decât crezi). Distrugere a naturi este doar in mintea ta si nu te mai da ecologist ,ești cea ce ești activist eco mai bine dute si lipește-te de un tablou si lasă-ne in pace.

  4. Activistii ecologisti se infurie cam des, ba ca polueaza unii ca produc energie pe baza de carbune, ba ca supara pestii cei care produc energie verde.

  5. In republica socialista PSD-PNL-UDMR nici nu trebuie opozitie, toata lumea trebuie sa respecte ce decide noul PCR.
    Opozantii si dezidentii sa mearga la puscarie, ca sa aiba si inchisorile o justificare, daca hotii, mafiotii si coruptii sunt iertati de justitia politizata.

  6. aceste ONG uri sunt pline de idioţi, iar unele sunt finanţate indirect chiar de Putin. Scopul este acela sa creasca dependenta de sursele de energie rusesti. Se pare ca acolo aceste ong uri nu se mai infurie. De frica puscaăriei!

  7. Opozantii sa se hotarasca! Se scumpeste energia pe carbune, poate poate trece lumea pe energie verde, trece lumea pe energie verde, hop si ei cu alte probleme ca nici asa nu e bine. Cum o dai nu e bine. Sunt de acord cu nuclearele? Alea sunt verzi teoretic, dar practic nu prea. Vor reveni cu studii mai tarziu si pe acest subiect. Doar sa te opui la orice nu inseamna mare lucru. Trebuie sa discuti, sa vezi care sunt optiunile curente si sa alegi in cunostinta de cauza varianta cel mai putin daunatoare mediului, nu doar sa te opui, colega.

  8. Pentru bani se calca in picioare orice și oricine,la orice ora!nu contează!

  9. Bankwatch incearca de mult timp sa puna pe butuci Complexul Energetic Oltenia, credibilitatea lor este zero barat. Ii apara doar activistul incrancenat care se da cand Gore, cand Iovan, cand Elena.

  10. Hidroenergia este regenerabila doar in propaganda si in legi corupte. Distruge ireversibil mediul, vietile localnicilor si patrimoniul cultural, asasineaza localnicii care se opun. Reprezinta crima organizata, nu energie regenerabila.

    • Dupa cum ziceam…

      Dar sa vedem ce „propaganda” rostogoleste Comisia Europeana:

      „As the second largest renewable electricity source, hydropower continues to be an important energy source today. According to Eurostat, it accounted in 2020 for 33% of the EU’s renewable electricity production and provided 17% of EU’s electricity.”

      Sursa: energy.ec.europa.eu/topics/renewable-energy/hydropower_en

    • Putsash Adrian, acum ai deschis ochii si ai aflat ca-i corupta Comisia Europeana?? :))))
      7 ani de infringement fara aviz motivat nu ti-a fost destul ca sa intelegi??

    • Asa, asa, tot ce nu va convine e „ilegal”, chiar daca argumentele voastre sunt zero varat. Niste impostori, asta sunteti.

  11. Patratel Adrian, ce-i cu banalitatile astea? Toata lumea stie ca pute Comisia Europeana de la atata infiltrare a lobby-ului hidroenergetic. Ia intreaba-i pe americani, aia care decid, care au oprit noile baraje de 50 de ani (nu pe cei cativa deraiati), daca-i regenerabila hidroenergia.