G4Media.ro

Emerging Europe: Sandu este un politician mai capabil decât oricare altul de…

Foto: Președinția Republicii Moldova

Emerging Europe: Sandu este un politician mai capabil decât oricare altul de la București / Relația Moldovei cu România s-a schimbat, posibil pentru totdeauna 

Victoria covârșitoare a unui partid pro-european la alegerile generale din Moldova a fost apreciată ca un șut în dinții intereselor rusești din țară. Însă acum trebuie pusă în discuție și influența României în Moldova, scrie Emerging Europe.

Maia Sandu, președinta competentă, combativă și extrem de impresionantă a Moldovei, este unul dintre numeroșii moldovenii care dețin dublă cetățenie, moldoveană și română.

Ministerul român al justiției afirma în mai că aproape 650.000 de cetățeni moldoveni dețin un pașaport românesc, adică aproape un sfert din populația de facto a țării, estimată la 2,7 milioane.

Câți dintre aceștia trăiesc efectiv în Moldova e un lucru disputat: țara are o diasporă mare, iar unul dintre beneficiile pașaportului românesc este acela că îi conferă automat deținătorului dreptul de a trăi și munci oriunde în UE. În țările care îi găzduiesc ei sunt înregistrați drept cetățeni români, nu moldoveni.

Asemenea cifre înseamnă totuși că cele două țări vor avea întotdeauna o relație strânsă. Însă după alegerile generale din 11 iulie, pe care Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) al lui Sandu le-a câștigat fără drept de apel, natura acestei relații pare că se va schimba definitiv.

Până acum viitorul Moldovei era înfățișat, simplist, drept o alegere clară între Rusia și România, cele două puteri regionale care i-au dominat trecutul mai bine de două secole.

Nici aici și nici acolo

O mare parte a actualei Republici Moldova – deținută de-a lungul istoriei de Principatul Moldovei – a fost predată Imperiului Rus în virtutea Tratatului de la București din 1812, pentru ca ulterior să fie inclusă în România în urma primului război mondial.

URSS a anexat același teritoriu în 1940, doar pentru ca România să-l recupereze un an mai târziu. Până în vara lui 1944 el ajunsese înapoi în mâinile sovieticilor și avea să rămână o republică sovietică până la proclamarea independenței în 1991.

În Transnistria, o fâșie de pământ populată în principal de vorbitori de rusă din estul fostei Republici Socialiste Sovietice Moldova, dar niciodată parte a Moldovei istorice, independența – considerată drept un pas intermediar spre unirea cu România – nu a fost bine primită. După un scurt și sângeros război separatiștii transnistreni și-au proclamat propria lor independență.

De atunci și până astăzi persistă un acord de pace tensionat. Transnistria este un stat de facto dar nerecunoscut, asupra căruia guvernul moldovean de la Chișinău nu deține nici un fel de control.

Pe de altă parte, prezența ei în interiorul granițelor internațional recunoscute ale Moldovei – cât și minoritatea apreciabilă rusă și vorbitoare de rusă a Moldovei – constituie de peste 30 de ani pretextul perfect pentru ca Rusia să-și afirme interesul strategic în țară.

Propriul – și, se poate argumenta, mai legitimul – interes al României în Moldova a fost între timp prost deservit de un șir de guverne de la București de toate culorile politice, care de-a lungul ultimilor 30 de ani au privit țara ca pe un partener mai mic ce ar trebui să fie recunoscător pentru orice resturi i se aruncă de la masă.

România nu a făcut mare lucru în afară de a oferi Moldovei promisiuni – dar nu angajamente ferme – de a o ajuta în privința ambițiilor ei europene, întotdeauna cu supoziția nerostită că drumul Moldovei către Europa trece pe la București.

România a pariat din nou și din nou pe calul greșit la alegerile din Moldova, susținând pe oricine pretindea că e „anti-Rusia”, chiar dacă acest lucru însemna să sprijine unii dintre cei mai corupți politicieni din Europa.

Schimbare de joc

Sandu a schimbat natura jocului.

Victoriile ei, cea proprie de la alegerile prezidențiale din 2020 și cea a PAS de la alegerile generale de duminică, sunt ale ei și numai ale ei: oricât au dat buzna politicienii români din toate taberele să o felicite, nici unul dintre ei nu ridicase un deget pentru a o ajuta.

Și, dat fiind palmaresul lor, nu e deloc un lucru rău.

În consecință, dacă victoria de duminică a fost aplaudată drept momentul în care Moldova i-a întors definitiv spatele Rusiei – blocul comun al comuniștilor și socialiștilor a obținut mai puțin de un sfert din voturi -, același lucru poate fi afirmat și despre atitudinea Moldovei față de România.
Alianța pentru Unitatea Românilor, pachetul-surpriză de la alegerile generale din România din 2020, a primit doar o mână de voturi.

Moldovenii au votat pentru Europa: nu pentru România, nu pentru Rusia.

Acest lucru a fost făcut posibil de către o conducătoare care – pentru prima oară în istoria independentă a Moldovei – nu are nevoie de un român (sau de un rus) pentru a-i deschide vreo ușă.

Ea a negociat un flux constant de vaccinuri pentru Covid-19 de la UE, de la SUA, cât și de la România, și și-a asigurat un pachet de redresare economică girat de UE în valoare de 600 de milioane de euro pentru următorii trei ani.

Sandu, în actuala ei formă, este un politician mai capabil decât oricare altul de la București. Ea are mult de muncă: țara este vraiște și, după cele mai multe calcule, e cea mai săracă și una dintre cele mai corupte din Europa.

Însă în umbra României dezinteresate ea se îndrepta către nicăieri. Acum, în sfârșit, are o șansă să strălucească.

Sursa: Emerging Europe/ Articol de Craig Turp Balazs/ Rador/ Traducere: Andrei Suba

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

53 comentarii

  1. Made my day:))))))

    Sa vedeti acum suparare pe masculii alfabtq++ din politica damboviteana si pe toti postacii fara dinti in gura dar experti in politica internationala :))))))

    • Emerging Europe progresisti de extrema stanga.
      Tot ce scriu si distribuie in reteaua lor trebuie interpretat avand in vedere orientarea lor politica pur globalista.

    • Called it 🙂 Ctrl+F, „globalist”, spume si nervi 🙂

  2. „Alo, Cotroceniul? Vă rugam să amenajați un apartament cu budoar și cu masă de machiaj in stil neo-moldovenesc pentru 2024 !
    PS. Să nu uitați de capcanele anti-rozătoare adaptate pentru prinderea agenților GRU/FSB, că sper că vă amintiți că vechiul sistem de capcane a fost dezactivat la cererea lui nea Nelu !”

  3. Eu cred ca doar Cioloș și ai lui au susținut-o pe Maia , în limita lucrurilor pe care le puteau face .
    Restul politicienilor romani doar au jonglat sau nici atât.

    • Maia Sandu vazuta prin prisma unui articol scris de un Balasz . Ha ha ha !.

    • În ce a constat concret sprijinul lui Cioloș?

    • @Gigi Kent: In nici un caz Ciolos. Cel mai mult au susținut-o pe Maia moldovenii din diaspora (atat romani cat si rusi) plecati la munca in UE pe pasaport romanesc, care si-au schimbat si mentalitatea lor si pe cea a familiilor lor ramase acasa. Ia ghici cine le-a dat pasapoarte?

    • S-au uitat peste gard, Ca Cristoiu !!.

  4. Onestitatea, curajul si loialitatea sunt trei calitati obligatorii unui politician serios, probabil dobandite de la rusi. Influienta mafiei si coruptiei endemice romanesti n-a avut succes in subminarea statului de drept si uzurparea puterii Moldovei.

    • Adică rușii sunt onești, curajoși și loiali? Curajoși or fi, dar asta cu onestitatea și loialitatea mă face să râd. Nu știu dacă numele tău real este Ion, dar gândești ca un Ivan.

  5. M Am uitat la autorul articolului
    Unul Balasz
    Un nume…de la vecinii si prietenii
    Românilor, mai ales al ardelenilor
    Așa că nu mă miră
    Faptul că u super mulțumit că
    RM merge singură spre E
    EU..
    Ca nu dorește reunirea cu România..
    Poate îi o strategie ani la să scape de ruși
    Balasz nu te ai gandit la varianta asta?
    Mai..sapă..in știrile pro unire…
    Balasoiule…

    • Bineinteles. Numele Balasz spune totul. Habar nu are saracul ce scrie pe acolo. Iar maia a si spus intr un interviu ca e romanca in pasaport si in suflet si cu asta cred ca a zis tot. Ea si ai ei sunt cu noi dar nu asa pe fata ca sa poata sa atraga mai mult electorat.

  6. Excelent articolul!
    Nu da 2 bani pe clasa politica de la Bucuresti!
    Felicitari, Maia Sandu!!!

  7. Atata doar ca din 90 incoace Ro da cetatenie prin Moldova. Procesul s-a accelerat in 2005 odata cu decizia lui Basescu. Acum e si normal caci marea majoritate a ‘moldovenilor’ si-au luat cetatenia si au plecat ib spania, italia, olanda, germania si UK.

    Au vasut Euripa si vor si ei la fel ca-n europa dar uita ca daca nu era Ro cu cetatentiile, banii si diplomatia, marea majoritate a moldovenilor inca servea la Moscova in constructii.

  8. Balasz
    Borat
    Balasoiule
    Las o mai moale cu reunirea Basarabiei Cu ROMÂNIA
    Ca esti foarte bucuros daca in RM
    Sunt statalisti…
    Ertem?
    Dar asta i strategie pe termen lung..
    Nu toți o inteleg…
    Mai asteptam 10 ani …si
    O Sa vezi Balasoiule o
    România semi-întregită…
    Ca mai sunt…alte teritorii
    Doamne ajută.
    Szio.

  9. Din Romania Needucata :
    Romanii, in aroganta lor , inca se cred superiori Moldovei,
    – :)))))))))) 😀
    – romanul, dac pur, cu gandul la unire…

    Stai sa vezi cum va fi cand Moldova va refuza orice fel de unire cu Romania, si vor alege sa mearga singuri mai departe .. spre succes, 🙂

    Respect, Moldova!

    • Unirea pentru jefuire nu e statornica.. Tiranii de barbari romani se fura, ucid si talharesc unii pe altii cu o cruzime de nedescris.

    • E clar, romanii sunt cei mai rai, iar moldovenii ingeri.. probabil datorita influentei iluminate a Maicii Rusii..

  10. Este foarte bine. Asa se va termina si cu obsesiile Romaniei vis-a-vis de Republica Moldova.

  11. S-ar putea ca în funcție de situația politica din Europa sa o vedem candidata și la Președinția României. Asta sigur nu ii convine autorului articolului, numitul Balasz.

    • Daca ar candida, cred ca ar avea un succes masiv.. dar deja vorbim de lucruri care numai tin de Romania+Moldova , ci de marile natiuni care conduc lumea,.. US/UE/Russia., si altele.

  12. RM
    Niciodata nu o sa fie primită în UE
    Din cauza Transnistria și Rusia.
    Nici un politician #moldav
    Nu poate renunta la Transnistria, o sa fie acuzat de trădare de țară, conform Constituției și face ani grei de închisoare.
    Pana la Re-unirea Basarabiei cu România..
    Anual 5.000 de absolvenți moldoveni…
    Îngroașă rândurile pro unire
    Plus cetățenia română…are aportul ei..
    Plus conectarea la energie electrica si gaze…
    Plus investiții românești în RM
    Cand o sa fie o #masa critică
    Să încline balanța în favoarea
    Pro Unire..
    Nimeni nu știe…data viitoare
    Dar se merge in aceasta directie…
    Cand multi se satură să mai aștepte UE.
    Doar trebuie să știm de
    #picatura chinezească
    Și…răbdare politică…
    Doamne ajuta.

  13. Felicitari lui Maia Sandu,dar ce scrie asta in articol sunt baliverne.

  14. oh ce frumos, g4 se apucă (din nou) să preia propaganda de la Buda și scrisă la maskwa și să ne-o servească drept ”analiză jurnalistică” semnată, ca de obicei, cu misteriosul ”redacția”.
    WTF?!

  15. Deși nimeni nu vrea sa recunoască, câștigarea alegerilor din Moldova de către Maia Sandu este un succes notabil a serviciilor secrete românești și a lui Johannis, oricât îl blamează susținătorii PSD. 8

  16. Sa pastram, totusi, proportiile.

  17. Văd ca nici în media din republica România nu se respectă corecta denumire a vecinului. aceea de „Republica Moldova”. Moldova ca nume înseamnă nu numai actuala RM, dar și partea de Moldova din România, pe care niciodată Republica Moldova nu a inclus-o și niciodată nu a avut pretenții să o reprezinte. Orice referire la vecinul de peste Prut trebuie sa fie numit corect și conform normelor de drept internațional de acum, Republica Moldova, deși partea ruseasca a populației din RM ar dori o amestecare de nume, favorabile desprinderii unei părți de Românie, să o adauge celor deja despărțite. Iar omiterea Republicii, din numirea corectă, frecventă în multe din referirile în prezentările, chiar oficiale, de peste Prut, ar trebui atenționate de ambasadorul nostru în capitala RM, ca o atingere la integritatea teritorială a României.

    • Nu doar în stânga Prutului ci și în dreapta lui, chiar și aici pe G4 în numeroase articole se face confuzia asta între Moldova, Republica Moldova, moldoveni – basarabeni, etc. Ar fi interesant de știut dacă într-adevăr e vorba de confuzie și deci ignoranță a așa-zișilor jurnaliști sau dacă e cu intenție (la așa articole publicate nici nu m-ar mira).

  18. Interesanta interpretarea ca vaccinurile date de Romania Moldovei sunt rezultatul capacitatii de negociere al Maiei Sandu si nu al dorintei romanilor de a-i ajuta pe moldoveni.

    Mare iti e gradina!

    • :)) intreg articolul e amuzant. Iti dai seama cata puterea are Maia Sandu? Pe de alta parte ma gandesc cata puterea avea Dodon..care..in perioada in care a fost presedinte …a primit de la Romania camioane de ajutor pt pandemie…primite sub un pod….Concluzia..puterea de convingere a lui Dodon a fost mai mare…el nici nu a vb cu Romania…si tot a primit

  19. un articol rautacios fara documentare Era simplu sa citeze declaratiile maiei si a lui joha si ar fi vazut cu cifre daca romania a facut sau nu ceva ca sa ajute moldova Deci ignorati Nu merita dezbatere Problema este ca rusia nu se v-a resemna Agresivitatea ei nu are limita asa ca ne putem astepta la orice

    • Emerging Europe e nimeni in drum, Craig Turp il cheama pe nimeni si Balasz (ca a luat si numele nevestei), un englez ratacit prin partile noastre si care crede ca tot ce zboara se maninca.

  20. Foarte bine. Poate cu ocazia asta se termina odată cu toată discuția asta despre unire. Numai de rusnacii ăștia faliți mai aveam noi nevoie in componenta țării

    • De acord cu tine ca majoritatea romanilor nu vrea unirea cu RM. Cei care aparent sunt interesati de RM, manifesta o curiozitate grobiana, in niciun caz spirituala.

      Populatia RM este preponderent de origine evreiasca, nu este ruseasca sau romaneasca.

  21. Articol scris la Buda – nimic surprinzător.
    Ce e interesant e că e preluat de G4 mot à mot, fără nici o notă și servit lumii drept analiză.

    Conceptul de ”națiune civică moldovenească” (în care doar românii, nu și alolingvii, trebuie să adere la o identitate nouă, civică, ”moldovenească” în detrimentul celei românești, naționale) nu e nou în Basarabia, el datează din epoca sovietică și a fost reîncălzit de mai multe ori de comuniștii și socialiștii, deschis filoruși, de pe Bâc – și mai nou de partenerii lor de la Budapesta.

  22. Interesanta pozitia autorului. Ma mira sa vad cum critica Romania pt „ca nu a facut mare lucru”. Dar de ce trebuia sa faca Romania ceva? Pai nu susțineți ideea de stat independent fata de Romania pt ca nah, voi moldovenii de peste Prut nu sunteti romani ca moldovenii din Romania…sunteti cva mai special…. Vreti mai mult din partea Romaniei? Ma mir ca tot cereti…dar un multumesc pt ajutorul Romaniei de pana acum? …. investitiile anuale majore, de banii nerambursabili, conducta de gaz construita moca de Romania, cetateniile preferentiale pt a putea pleca inclusiv spre Europa, de primirea produselor moldovenesti pe piata Romaneasca sub conditii mai bune decat statele terte-UE,bursele sociale pt elevi si studenți,primirea elevilor/ studentilor moldoveni la liceele/facultatile din Romania fara taxe..si mai noi…ajutoarele medicale in pandemie, cand nu aveau nimic moldovenii iar Romania a sarit in ajutor( medici/echipament medical/bani/vaccinuri,etc.)..A…da…primiti la marginea orasului sub un pod.
    Daca in trecut erau 2 tipuri de moldoveni…pro rusi si pro romani…acum exista un al 3.lea…Moldoveanul independent-Semi-european. Nu e roman dar nici rus ( doar vorbeste limbile si mai tine niste traditii de ale lor). Acest moldovean independent cere si primeste pomana din partea Romaniei si UE…uita ca fara Romania si lobby-ul ei in cadrul UE nu exista notiunea de ajutor european pt Moldova ( nu existau inainte de aderarea Romaniei la UE)…si uita sa zica „Multumesc Romania”.

  23. MAIA SANDU, O CĂȚEA, O CURVISTINA IMPUTITA. E BUNĂ PE CENTURĂ NU DE PREȘEDINTE.

    • Tu esti bun(a) pe centura, la strans rahatii de caini vagabonzi si la razuit mucii de pe asfalt! Asta-i nivelul! Adu-ti si prietenii de ideologie sa te ajute!

    • Harașo tavarișci, îți meriți rublele.

  24. Mai lasati o de unire ,ne sta bine si asa cum suntem,ce atata basarabia e romania,intrebatii chiar si cu pasaport romanesc limba romana vorbita alandala,incoerenta si multe altele,ei tot spun ca sunt moldovani am intalnit n de asa ceva,le este rusine sa spuna ca sunt romani,si atunci pentru ce se tot screm romanii cu fratii de peste prut?

  25. Articolul este foarte bun, dar, ce tine de ajutorul României, eu ca și basarabean și foarte multa lume din Republica Moldova apreciem enorm ajutorul din partea guvernului Român.
    Haideți să nu uităm de camioanele cu echipamente medicale care au venit în cantități mari din România, astea toate au venit din partea guvernului.
    Foarte multa lume vrea unire, din păcate politicienii moldoveni care strigă unire sunt vai de steaua lor, de asta vă spun că Maia Sandu a primit voturi de la noi toți cei care privim spre vest inclusiv România.

    • Da,Victor.Dar sa nu uitați,privind spre vest ca prima tara e România. Dacă nu era Băsescu, nu știu ce ați fi făcut…

    • @Victor.M _ ” …ce tine de ajutorul României…”

      Autoritățile de la Chișinău, dar și cele de la Bruxelles, au vorbit adesea despre ajutorul României pentru R Moldova, dar domnul Balazs, autorul articolului nu a aflat încă.

      A fost o perioadă în care Moldova a făcut regrese în parcursul său european, spre deosebire de celelalte state membre ale Parteneriatului Estic. Era perioada în care Ungaria era deosebit de apropiată de R Moldova.

      În timp, lucrurile s-au schimbat, iar Belarus este cea care a regresat. La cererea partenerilor din NATO și îndemnul UE, Președintele României (devenită intermediar) a oferit un sprijin activ Republicii Moldova, atât economic, cât și în domeniul Justiției.

  26. ” au privit țara ca pe un partener mai mic ce ar trebui să fie recunoscător pentru orice resturi i se aruncă de la masă.” Ce impertinenta! Accesul în Europa s-a făcut prin România, burse favorizante în școlile românești (dacă ale R. Moldova erau așa grozave, de ce ați solicitat burse? ), angajați moldoveni în toate domeniile românești, mai ales în cel medical care, ce ironie!, cu „ocazia” COVID – ului au avut întâietate la vaccinare în timp ce un cetățean român de rând, nefavorizat, plătitor de taxe și impozite, a așteptat mult și bine, poate a și murit, de ajutor în vreme de restriște, nu mai zic. Nu vedeți bine lucrurile, copilași! Dacă nu veneau democrații la putere în State și rămâneau republicanii, Maia Sandu clipea suav și zâmbea mieros în spatele lui Dodon sau alt muppet al rușilor. UE are un oponent masiv în naționalistele Ungaria, Polonia și Italia, având nevoie, mai mult ca oricând, să-și intareasca poziția, de aici și discuția despre aderarea țărilor din Balcanii de Vest și zic ei amortizarea influentei Chinei și Rusiei în zonă. E vorba strict de influenta, joc politic. Nu vă mai infatuati cu „decizia democratică a poporului”! Nu există așa ceva în Lumea a Treia. Măcar România și-a înțeles statutul de „necesar politic” în jocul marilor puteri. Moldovenii (le spuneam basarabeni pana acum, din nostalgie) se adâncesc într-o vanitate care nu-i fac decât ridicoli.

  27. Bine ca autorul acestei expuneri de mare profunzime geopolitica nu este ministrul roman de externe, la ora asta de luptam de mult cu rusii si cu alti indignati de imperialismul romanesc, basca cel putin chibitul de serviciu care sa intarate lucrurile ,, V-am zis noi, uite asa fac, noua cate nu n-au facut!”
    Du-te, maica, cu perfidia de doi bani, nu toata lumea se expune ca sa se auda vorbind!
    Romania are diplomati, nu e nevoie de vreo ”imparateasa” povatuitoare cu marul otravit, care sta la trei capete degeaba.
    R.M. face ceea ce doreste ea si cum doreste ea, trebuie sa isi traiasca istoria, nu sa porneasca la drum cu vreun bagaj de frustrari si resentimente, a tras prea mult pana acum, n-ai mata idee !

  28. Domnule Balazs, a spune despre partidul AUR că este reprezentativ pentru România este o profundă eroare.

    Corupții de la București au fost cei care au sprijinit corupții de la Chișinău, respectiv, PSD, UDMR, ALDE, ProRomânia și cu sprijinul PMP. La fel cum a făcut și partidul FIDESZ.

    Cât privește FIDESZ și corupții din România și atitudinea lor antieuropeană, ei au fost și sunt susținuți de prietenul lor mai mare din Răsărit. La fel precum partidul AUR.

    Ce fel de jurnalist sunteți, domnule Balazs, dacă nu știți lucrurile acestea elementare în legătură cu regiunea despre care scrieți?!

  29. Mon cher,
    mai tot timpul, sora mai mică, fost-a mai ,,iute de picior”. Se pare, că ăst prințip este completamente aplicabil și-n politikie.
    Parol.

  30. Nu vă îmbătați cu apă rece!!!! Maia Sandu e un politician de clasă , dar nu uitați că sunt rușii lîngă voi, și ea ……are mâinile legate,,,,,,, nu va face nimic împotriva lor. Nu mai visati la Unire, UE, NATO și alte prostii. Astea nu se vor întâmpla nici peste 10 ani.

  31. Multumesc Romaniei pentru ajutor. Si nu-i mai numiti pe cei din RM basarabeni. Rusii si apoi romanii ne-au numit asa. Noi suntem Moldova si toti de aici se numesc moldoveni si romani. Nu a prins teren acest cuvant „basarabia” aici. Aduce aminte de ocupatiile si terorile staliniste.