Emil Boc anunță că a certificat Primăria Cluj-Napoca anti-mită: Obiectivul este ca cetățeanul să aibă încredere că persoanele cu care interacționează în relația cu Primăria sunt integre și nu există favoritisme
Primăria Cluj-Napoca a obtinut certificarea ISO 37001, un standard internațional care recunoaște existența unui sistem eficient de management în combaterea mitei. Certificatul a fost acordat de catre Organismul de certificare RINA Simtex, se arată într-un comunicat al companiei transmis G4Media.ro
Standardul ISO 37001 este singurul standard recunoscut la nivel mondial care poate fi utilizat pentru a certifica sistemul de management pentru prevenirea corupției care indică măsurile și controalele care pot fi adoptate de o organizație pentru a-și monitoriza activitățile și pentru a spori eficacitatea prevenirii fenomenului corupției.
- “Aderarea Romaniei la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) reprezintă unul dintre cele mai importante obiective de ţară iar drumul sau catre acest obiectiv presupune dezvoltarea unei abordări strategice pentru implementarea valorilor și standardelor Convenției Anti-Mită. Convenția OCDE Anti-Mită reprezintă un instrument juridic important care poate fi utilizat de părțile la Convenție pentru a lupta împotriva mitei din străinătate și pentru a asigura condiții de concurență echitabile la nivel mondial în comerțul și investițiile internaționale”a spus Alessandro Romei, EMEA Senior Director RINA.
La primirea certificatului, Primaru Orașulul Cluj-Napoca, Emil Boc, a afirmat: “Transparența și integritatea sunt valori fundamentale pe care le urmăm și le promovăm la nivelul instituției. Obiectivul este ca cetățeanul să aibă încredere că persoanele cu care interacționează în relația cu Primăria sunt integre și nu există favoritisme. Democrația în ansamblu este mai puternică atunci când cetățenii văd lucrurile transparent și banul public cheltuit eficient. Certificarea obținută de Primăria Cluj-Napoca în domeniul Anti-Mită confirmă importanța pe care o acordăm acestor lucruri, abordării profesioniste, cu reguli și proceduri clare”.
“Un obiectiv ambițios și semnificativ, rezultat al unui proces complex de verificare efectuat de un grup de auditori RINA, care a implicat compania în totalitatea sa, pe o tematică de tot mai mare actualitate și sensibilitate publică, și în România. Vă felicit pentru implicarea dumneavoastră în procesul de certificare, aveți o echipă foarte bine pregătită cu care am lucrat eficient. Pentru RINA a fost o plăcere să colaborăm și este o onoare să vă avem în portofoliul nostru de clienți”, a declarat, Raluca Haliț, Head of Certification Eastern Europe Area, în cadrul grupului RINA, în cadrul evenimentului de înmanare a Certificatului.
Context
Sistemul de management anti-mită conform ISO 37001:2016 a fost implementat în cadrul proiectului cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, „Consolidarea capacității Municipiului Cluj-Napoca în implementarea măsurilor anticorupție”.
În urma desfășurării auditului de certificare, la nivelul primăriei s-a constatat că Sistemul de management anti-mită este implementat și există dovezile privind capacitatea sistemului de management de a indeplini cerințele aplicabile și a atinge obiectivele așteptate. Astfel a fost emis Certificatul Sistemului Anti-Mită conform ISO 37001:2016 de către organismul de certificare, cu acreditare internațională, RINA SIMTEX O.C. SRL.
Obiectivul general al proiectului a constat în dezvoltarea și consolidarea capacității administrative a Municipiului Cluj-Napoca prin eficientizarea activităților de prevenire și combatere a corupției în administrația publică locală, promovarea eticii și integrității pentru îmbunătățirea performanțelor în activitate, creșterea transparenței în procesul decizional precum și îmbunătățirea cunoștințelor și a competențelor personalului.
Principalele rezultate ale implementării proiectului au fost concretizate în elaborarea de proceduri și instrumente în materie de etică și integritate, respectiv educație anticorupție.
Valoarea totală a proiectului (inclusiv TVA) este de 414.834 lei, din care 406.537,32 lei (98%) valoare eligibilă nerambursabilă (352.608,90 lei (85%) – valoare eligibilă nerambursabilă din Fondul Social European și 53.928,42 lei (13%) – valoare eligibilă nerambursabilă din bugetul național) și 8.296,68 lei (2%) cofinanțare eligibilă, contribuţie proprie a Municipiului Cluj-Napoca.
RINA Simtex face parte parte din Grupul RINA, grup multinațional cu peste 3.900 de angajați și 200 de birouri în peste 70 de țări, care oferă servicii in diferite domenii printre care Energie, Maritim, Certificare, Transport, Infrastructura și Industrie. RINA este membră a organizațiilor internaționale cheie și contribuie in mod semnificativ la dezvoltarea noilor standarde legislative. Este lider în certificarea serviciilor ISO precum și altor sisteme de management, fiind un organism acreditat cu recunoaștere la nivel internațional. (www.rina.org). RINA este prezentă în România din 2006, oferind o gamă largă de servicii integrate de certificare, verificare a conformității, inspecții și instruire, atât la nivel local cât și international. (www.rinaromania.ro).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii