Emil Constantinescu va avea salariu de secretar de stat, plus decontarea cazării și a transportului, în următorii 5 ani. Beneficii financiare sporite și pentru ceilalți membri din conducerea Institutului Levantului
Fostul șef al statului Emil Constantinescu va avea salariu de secretar de stat, la care se adaugă decontarea cazării și a transportului, în următorii 5 ani, pentru deplasările la acțiuni organizate de Institutul Levantului în țară și în străinătate. Până acum, Constantinescu a fost președintele Institutului, dar fără rang de demnitar și beneficiile aferente. Constantinescu a fost numit luni de Biroul Permanent al Senatului în funcția de președinte al Institutului în baza noilor reguli adoptate de Guvernul Dăncilă.
Beneficii financiare sporite vor avea și ceilalți membri din conducerea institutului înființat în urmă cu doi ani la inițiativa lui Călin Popescu Tăriceanu și considerat o sinecură pentru fostul președinte.
Biroul permanent al Senatului a aprobat, în ședința de luni, numirea lui Emil Constantinescu în funcția de președinte al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului, iar hotărârea a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial. Conform stenogramei ședinței conducerii Senatului, singurul vot împotrivă a venit de la senatoarea USR Silvia Monica Dinică.
Emil Constantinescu a fost președintele institutului încă de la înființarea acestuia, dar reconfirmarea sa a fost necesară după ce Guvernul Dăncilă a modificat legea de funcționare a institutului, prin ordonanță de urgență, în luna septembrie, asigurându-i fostului președinte un salariu la nivel de secretar de stat, plus alte beneficii:
- Institutul devine instituție publică de specialitate, autonomă, de interes național, cu personalitate juridică, având sediul în municipiul București.
- Conducerea activității științifice a Institutului este asigurată de un Consiliu științific format din maximum 25 de membri, după cum urmează: membri români ai Academiei Mondiale de Artă și Știință; 5 personalități academice străine din rândul membrilor Academiei Mondiale de Artă și Știință; președintele Academiei Române; rectorul Universității din București; rectorul Universității «Babeș-Bolyai» din Cluj-Napoca; rectorul Universității «Alexandru Ioan Cuza» din Iași, ca membri de drept, precum și alte personalități academice desemnate de președintele Institutului. Consiliul științific numește dintre membrii săi președintele și secretarul general ai Consiliului științific.
- Președintele Institutului este numit de Biroul permanent al Senatului României, la propunerea Consiliului științific, dintre membrii acestuia, pentru un mandat de 5 ani care poate fi reînnoit. Funcția de președinte al Institutului este asimilată din punctul de vedere al salarizării cu funcția de secretar de stat.
- De asemenea, președintele Institutului este ordonator terțiar de credite.
- Pentru participarea la ședințele Colegiului director secretarul general al Consiliului științific beneficiază de o indemnizație de ședință lunară în cuantum de 25% din indemnizația președintelui Institutului, indiferent de numărul ședințelor organizate lunar.
- Cheltuielile de cazare și transport, efectuate de membrii Consiliului științific și de membrii Colegiului director, cu ocazia deplasărilor la acțiuni organizate de Institut în țară și în străinătate, se suportă din bugetul Institutului.
- Numărul maxim de posturi salarizate ale Institutului este de 36, inclusiv postul de președinte al Institutului. Personalul Institutului este salarizat în conformitate cu reglementările în vigoare aplicabile personalului contractual plătit din fonduri publice, asimilat personalului din organele de specialitate ale administrației publice centrale.
În primăvara acestui an, conform datelor publicate de ministere, secretarii de stat aveau un venit brut de 16.640 de lei.
Institutul funcționează într-o vilă pusă la dispoziție de RA-APPS în Bulevardul Mareșal Constantin Prezan, din centrul Capitalei.
În anul 2016, înființarea Institutului Levantului s-a lovit de opoziția premierului Dacian Cioloș și a președintelui Klaus Iohannis, care a cerut reexaminarea legii, însă Parlamentul a votat-o și a doua oară. Principalele argumente erau costurile de peste 2,5 milioane de lei pentru funcționarea acestui institut, lipsa specialiștilor în domeniu și faptul că nu este prevăzut un control clar al activității și modului de folosire a resurselor.
Obiectul de activitate al institutului este „extinderea cercetărilor științifice asupra culturilor și civilizațiilor din spațiul istoric al Levantului (Orientul Mijlociu, nordul Africii, Balcani, Caucaz) (…); promovarea dialogului între popoarele din spațiul istoric al Levantului în vederea creării unei culturi a păcii prin dialog între mediul academic, liderii religioși și tânăra generație”. Din Consiliul Consultativ al Institutului fac parte figuri controversate precum Răzvan Theodorescu (şeful TVR în timpul mineriadei din iunie 1990), Andrei Marga, Daniel Barbu şi Puiu Haşotti.
Sursa foto: constantinescu.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
27 comentarii