
UPDATE: Emilia Șercan susține că ministrul Lucian Bode a încurcat Fukushima cu Fukuyama în lucrarea sa de doctorat / Lucian Bode: Unul dintre motivele pentru care am ales să public teza a fost să corectez aspectele semnalate de către comisia de evaluare
Update 14.01: Ministrul de Interne Lucian Bode a declarat pentru G4Media că ”unul dintre motivele pentru care am ales să public teza a fost să corectez aspectele semnalate de către comisia de evaluare la susținerea publică. Este o practică uzuală în lumea academică”.
El a furnizat G4Media o fotografie cu pagina respectivă din cartea publicată ulterior susținerii tezei în care corectura Fukuyama / Fukushima apare operată:
Update 13.44: Confruntată de o cititoare care a postat o fotografie din cartea lui Lucian Bode, în care nu apare eroare semnalată, Emilia Șercan a explicat că pagina postată de ea reprezintă o captură de ecran a versiunii transcrise de USR după teza de doctorat. Șercan susține că eroarea ”se regasește și in varianta originala a tezei de la Biblioteca Nationala, dar si in varianta verificata de UBB in 2018 cu un soft de detectare a similitudinilor”.
Comentariul Emiliei Șercan: ”Printscreen-ul facut de mine este din versiunea transcrisa de USR. Probabil pentru a scrie cat mai repede, nu au pus diacritice peste tot. De asemenea, acea varianta are si multe erori de transcriere, insa cea referitoare la Fukuyama nu e o eroare a USR, se regasete si in varianta originala a tezei de la Biblioteca Nationala, dar si in varianta verificata de UBB in 2018 cu un soft de detectare a similitudinilor. Nu am pus poze dupa acele versiuni pentru ca (1) fotografierea ecranelor pe care se afla tezele de doctorat la Biblioteca Nationala e interzisa, iar (2) varianta scanata cu softul antiplagiat are o rezolutie proasta”.
Articol inițial: Jurnalista Emilia Șercan a semnalat pe pagina sa de Facebook o eroare în lucrarea de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode. Potrivit unei imagini postate de Șercan, în text apare din eroare numele localității Fukushima, acolo unde s-a produs dezastrul nuclear în anul 2011, în locul numelui lui Fukuyama, un cunoscut cercetător japonez.
”Descrierea pentru poza de mai jos ar putea fi: Pățăști când dormi cu Fukuyama sub cap inclusiv pe bancheta din spate.
Printscreen-ul de mai jos este de la pagina 101 din teza rafinatului om de știință dr. Lucian Bode.
Este o evidentă eroare. În loc de Fukuyama – om de știință (nu chiar de calibrul lui dr. Bode), politolog, economist și specialist în relații internaționale – trebuia să fie Fukushima, centrala nucleară din Japonia unde s-a produs un dezastru nuclear după un cutremur devastator din 2011.
O astfel de eroare nu ar fi trebuit să existe într-o teză de doctorat susținută în 2018, deci la șase ani după debutul scandalurilor despre plagiat și impostură.
O astfel de eroare nu ar fi trebuit să existe dacă conducătorul de doctorat își făcea treaba, dacă comisia de îndrumare își făcea treaba, dacă cei trei referenți care au validat acordarea tezei de doctorat își făceau treaba și dacă comisia CNATDCU care a confirmat acordarea titlului își făcea treaba”, a semnalat Emilia Șercan.

Ea a subliniat că eroarea nu a fost sesizată nici de membrii USR care au transcris recent teza ministrului, dar nici de Comisia de Etică a UBB care a analizat seizarea USR. ”Am sesizat-o eu, citind și analizând cătinel, ca de obicei”, a completat Șercan.
Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) a anunțat miercuri că a trimis către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) o sesizare care conține acuzații de plagiat în teza de doctorat a ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode.
Anterior, Unitatea Executivă a verificat dacă documentul îndeplinește condițiile de formă din metodologia privind soluționarea unor astfel de sesizări. În documentul trimis la CNATDCU și postat pe site-ul acestei instituții nu este menționat numele persoanei fizice sau juridice care a făcut sesizarea, ci doar data la care a fost depusă: 7 noiembrie 2022.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
22 comentarii