Emilian Popovici: Epidemia a intrat în etapă de scădere progresivă în România. Depinde ce vor face oamenii în continuare
Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, a declarat la Digi24 că, în pofida bilanțurilor zilnice ale epidemiei, care par îngrijorătoare, în România epidemia a intrat în etapă de scădere progresivă. El a argumentat cu cifrele care arată scăderea numărului bazal de reproducere. Astfel, dacă în 10 iulie era 1,21, în prezent a scăzut sub 1, pentru prima dată de la sfârșitul lunii mai.
În ultimele 24 de ore au fost 1.232 de cazuri noi de COVID-19, din 20.581 de teste efectuate. Din cauza infecțiilor cu coronavirus au murit 48 de pacienți, cele mai multe decese într-o singură zi, de la debutul pandemiei. De asemenea, la Terapie Intesivă sunt internați 436 de pacienți.
Totuși, Emilian Popovici a explicat că epidemia este în scădere progresivă și că modul în care va evolua ține de responsabilitate și de respectarea regulilor:
„Suntem într-o evoluție a epidemiei pe care o parcurgem în funcție de ceea ce facem, de reacția la recomandări.
Pe lângă aceste cifre nedorite, pot da o veste de speranță de mai bine – numărul bazal de reproducere. Dacă este peste 1, epidemia este în creștere, dacă este sub 1 este în scădere. Datele arată că în 28 iulie acest număr bazal a ajuns la 1, în 29 iulie a ajuns la 0,99, în 30 iulie a scăzut la 0,96.
Am plecat de la 1,21 în 10 iulie, deci este o scădere progresivă și constantă și ne arată că, dacă se respectă modelele statistice, am intrat pentru prima dată din luna mai într-o epidemie în scădere.
Ce se înregistrează la nivelul numărului nou de infectați ține de numărul de teste efectuate.
La terapie intensivă și la decese, aceste cifre vin din ce s-a acumulat până acum.
Evoluția epidemiei nu e una chiar atât de nefavorabilă, sub aspectul numărului bazal de reproducere. Arată că epidemia scade. Depinde ce vor face oamenii în continuare.
Știm care e ciclul unei epidemii, se repetă cu strictețe anual, dar la acest COVID nu știm evoluția, putem doar face presupuneri pe baze științifice. După ce vom parcurge un ciclu întreg pe pământ al evoluției, vom putea aprecia pentru anii care vin revenirile, care cu siguranță vor fi în fiecare an”
Amintim că, la mijlocul lunii iunie, statisticianul Valentin Pârvu și epidemiologul Emilian Popovici publicau un studiu, care estima că, dacă indicele de reproducție este de 1,1, în 14 august vor fi 836 de cazuri noi, iar dacă indicele ajunge la 1,2, la jumătatea lunii august se vor înregistra 2629 de infectări zilnice, cu 1428 de pacienți la terapie intensivă.
O lună mai târziu, cei doi publicau un nou sudiu care estima că, dacă indicele de reproducție se menține la 1,1, în 19 septembrie vor fi în jur de 2604 de cazuri noi depistate, peste 46.000 de cazuri active, iar aproximativ 1578 de pacienți vor fi internați la terapie intensivă. Pentru indicele 1 scenariul era de 765 de cazuri noi în 19 septembrie, iar la indicele 0,9 de 208 noi infectări. În schimb, la un indice de 1,2, noile cazuri la aceeași dată ar fi în jur de 8389, cu peste 4.200 de pacienți la Terapie Intensivă.
Numărul de reproducție R reprezintă numărul mediu de pacienți infectați de la un singur caz. Când R este peste 1 epidemia crește, iar când R este sub 1 epidemia scade. Când R este aproximativ 1 sau aproape de 1, un număr aproximativ egal de cazuri noi apar zilnic.
LIVE Cele mai importante cifre din criza COVID-19. Cum evoluează pandemia în România
Sursa foto: IGSU
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii