Eminența cenușie a guvernului, Marian Neacșu, controlează super-agenția care conduce toate companiile de stat. Cine sunt Mihai Precup și Victor Moraru, oamenii lui Neacșu
Doi apropiați ai lui Marian Neacșu, considerat eminența cenușie a guvernului și omul care controlează agenda premierului Marcel Ciolacu, au fost numiți la șefia unei agenții puțin cunoscute, dar cu o putere majoră. E vorba despre Mihai Precup și Victor Moraru, numiți președintele, respectiv vicepreședintele Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP). Ei vor controla modul în care funcționează companiile cu capital de stat, adică firme cu cifre de afaceri de sute de milioane de euro.
Un al doilea vicepreședinte este Ciprian Hojda, numit pe filiera PNL Maramureș. El e susținut de Ionel Bogdan, președintele PNL Maramureș.
Cine este Mihai Precup
Mihai Precup, noul președinte al AMEPIP, a ajuns în funcție datorită intrării în politică. A fost membru în Pro România, promovat de fostul premier Victor Ponta, unde l-a cunoscut pe Marian Neacșu, și el membru în Pro România. Neacșu l-a promovat pe Precup inițial în funcția de secretar de stat la Ministerul Finanțelor, apoi l-a susținut pentru șefia agenției, potrivit informațiilor G4Media. Tot cu susținerea lui Neacșu, Precup a ajuns membru în consiliul de administrație al Poștei Române (companie cu capital de stat) și în consiliul de administrație al Băncii Europene de Investiții, potrivit CV-ului său oficial.
Precup (37 de ani) are o educație solidă: Licență în finanțe/bănci la Academia de Studii Economice (ASE), Licenţă în Gestiunea întreprinderilor (Erasmus) la Universitatea Paris XII Val de Marne (Franţa), două diplome de master la Universitatea Paris 1 Panthéon Sorbonne (Franţa) și doctorat în cotutelă la Universitatea Paris 1 Panthéon Sorbonne şi Universitatea de Vest din Timișoara. Ulterior, a lucrat în domeniul finanțelor în Franța și Luxemburg, a fost cadru didactic asociat la Universitatea Paris 1 Panthéon Sorbonne, la Science Po (Paris) și Universitatea de Vest din Timișoara.
El a candidat în 2020 din partea partidului Pro România pentru Senatul României, dar partidul nu a făcut pragul de 5%.
În 2020 a apărut la un eveniment public alături de Victor Ponta, președintele Pro România, și Robert Negoiță, aliat politic de conjunctură al lui Ponta.
Cine este Victor Moraru
Victor Moraru este un politician loial lui Marian Neacșu. Originar din Ialomița, ca și Neacșu, Moraru a fost primarul localității Amara, consilier județean, adus apoi de Neacșu să lucreze alături de el al Secretariatul General al Guvernului.
Un director general din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Ștefan Jicol, l-a acuzat în octombrie 2022 pe șeful SGG, Marian Neacșu, că l-ar fi angajat ilegal pe Moraru în funcția de director. În calitate de avertizor de integritate, Jicol susținea că Victor Moraru a fost adus în instituție cu scopul ”de a dispune de întregul buget PNRR alocat SGG pentru reformele și investițiile privind Buna Guvernare” în valoare totală de 43, 94 milioane de euro. În replică, șeful SGG, Marian Neacșu, a declarat pentru G4Media.ro că ”în urma sesizărilor s-au demarat procedurile corespunzătoare la nivelul SGG privind analiza și verificarea celor semnalate”.
Jicol susține că Neacșu și Moraru au fost ”colegi inseparabili în diverse ierarhii de partid politic în ultimii 20 de ani, mutându-se împreună la mai multe partide pe zona județeană Ialomița și candidând mereu împreună din partea acestora, de regulă exact pe aceleași liste electorale locale și parlamentare.”
Cine e Marian Neacșu
Neacșu, fost baron PSD de Ialomiția și actual vicepremier în guvernul Ciolacu, a fost condamnat definitiv în 2016 de Înalta Curte la șase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese. El își angajase ilegal fiica la biroul său de parlamentar. Între timp, Neacșu a fost reabilitat.
El beneficiază de încrederea totală a lui Marcel Ciolacu în chestiunile guvernamentale.
În 2017-2018, Neacșu a fost secretar general al PSD și, după ce s-a certat cu Liviu Dragnea, a plecat la Pro România, partidul înființat de Victor Ponta. Ulterior, a fost recuperat de Marcel Ciolacu după ce acesta a câștigat șefia PSD.
Neacșu e expert contabil și are mai multe specializări în nutriția animalelor, potrivit CV-ului oficial. El a intrat în politică în anii 90 ca membru în Partidul Agrar, iar în 2001 a intrat în PDSR Ialomița (precursorul PSD). A urcat până la poziția de secretar general al PSD în 2015, promovat de Liviu Dragnea. Licențiat în economie (1987) și cu atestat de expert contabil, a lucrat ca economist și apoi șef de serviciu la IAS (Întreprinderea Agricolă de Stat) Slobozia, apoi a condus mai multe firme din domeniul agro-zootehnic până în 2008, când a devenit deputat de Ialomița.
A ocupat diverse funcții în stat, inclusiv vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), fiind susținut de partid.
Ce este AMEPIP
Super-agenția AMEPIP a fost înființată printr-un proiect de lege inițiat de guvernul Ciucă, sub pretextul unei cereri din PNRR. România și-a asumat eficientizarea administrării companiilor de stat. AMEPIP pune sub controlul premierului și al secretarului general absolut toate companii și regiile autonome cu capital de stat: firme controlate de ministere, primării, consilii județene și agenții de dezvoltari intra-comunitară (ADI).
Controlul AMEPIP asupra acestor companii va fi absolut, după cum arată mai multe articole din proiect. De exemplu, un articol din lege arată cât de ușor vor putea fi dați afară administratorii unei companii cu capital de stat, chiar dacă sunt numiți pe mandate de patru ani, doar pe motiv că nu își îndeplinesc indicatori-cheie de performanță, stabiliți de altfel chiar de conducerea AMEPIP, subordonată guvernului:
- ”În situația în care indicatorii-cheie de performanță nu sunt refăcuți la nivelul minim aprobat, AMEPIP solicită autorității publice tutelare măsura revocării administratorilor numiți și reluarea procedurii de selecție, cu informarea Guvernului în acest sens”.
Veniturile gestionate de AMEPIP vor fi uriașe: un tarif de monitorizare de până la 0,1% din veniturile totale ale companiilor de stat, plus 30% din amenzile aplicate companiilor de stat care nu îndeplinesc diferite condiții. Angajații AMEPIP sunt din categoria super-bugetarilor, urmând să fie plătiți cu 50% în plus față de salariul normal.
Cine a făcut numirile
Secretariatul General al Guvernului (SGG, condus de liberalul Mircea Abrudean) a început în septembrie selecția candidaților pentru funcțiile de președinte și vicepreședinți ai AMEPIP. SGG e însă controlat de Marian Neacșu, vicepremier și omul de încredere al liderului PSD, Marcel Ciolacu. Acesta nu are funcție de conducere în partid, dar este unul dintre cei mai influenți oameni din PSD. ”Marcel Ciolacu nu face nici o mișcare fără Marian Neacșu”, susțin unii pesediști consultați de G4Media.ro. De altfel, Neacșu a stat cel mai aproape de Marcel Ciolacu la votul de învestitură din Parlament.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii