G4Media.ro

Emisarul american pentru Balcanii de Vest a respins posibilitatea unui nou război…

sursa foto: Facebook/ Milorad Dodik

Emisarul american pentru Balcanii de Vest a respins posibilitatea unui nou război în Bosnia, după întâlnirea cu Milorad Dodik, liderul sârbilor bosniaci

Emisarul american pentru Balcanii de Vest, Gabriel Escobar, a respins luni posibilitatea unui nou război în Bosnia, după o întâlnire cu liderul sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, acuzat că ‘ameninţă pacea’ prin anunţul recent al formării unei armate sârbe, informează AFP.

După zece ani de la conflictul intercomunitar, care s-a soldat cu aproape 100.000 de victime în Bosnia între 1992 şi 1995, sârbii bosniaci au fost constrânşi de comunitatea internaţională să formeze o armată comună cu bosniacii şi croaţii din Federaţia croato-musulmană.

Milorad Dodik, membrul sârb al preşedinţiei colegiale bosniace, ameninţă însă în ultimele luni cu abandonarea forţelor armate comune şi crearea unei armate proprii a comunităţii sale.

Cunoscut pentru declaraţiile separatiste, el anunţă de asemenea retragerea din acordul dat de sârbi pentru formarea, în anii de după război, a mai multor instituţii centrale, printre care justiţia şi sistemul de taxare indirectă.

‘Lucrul cel mai important asupra căruia ne-am pus de acord cu interlocutorii întâlniţi astăzi este că suntem toţi de acord că nu va exista un război. Acesta este mesajul cel mai important’, a declarat Gabriel Escobar luni în faţa presei, după întâlnirea cu Milorad Dodik şi cu colegii acestuia la preşedinţia tripartită, bosniacul Sefik Dzaferovic şi croatul Zeljko Komsic.

După ce în urmă cu trei zile îl acuzase pe Dodik, într-un interviu la Radio Free Europe, că a provocat această nouă criză pentru ‘a-şi proteja puterea şi banii’, emisarul american a indicat că liderul sârb bosniac este dispus la concesii.

Milorad Dodik ‘s-a arătat deschis la discuţia despre retragerea tuturor legilor care ar slăbi instituţiile centrale’, a afirmat diplomatul american. El a dat asigurări că Statele Unite, care au găzduit în 1995 negocierile de pace cu privire la Bosnia, susţin ‘integritatea teritorială’ a acesteia.

Într-un raport înaintat la 3 noiembrie Consiliul de Securitate al ONU, Înaltul Reprezentant internaţional în Bosnia, Christian Schmidt, care veghează la respectarea acordului de pace de la Dayton, a avertizat că Bosnia este expusă ‘celei mai mari ameninţări existenţiale de după război’.

Schmidt i-a acuzat pe Dodik şi pe liderii entităţii sârbe din Bosnia, Republika Srpska, că ‘pun în pericol (…) pacea şi stabilitatea păcii şi a regiunii’, context în care el a făcut apel la comunitatea internaţională să reacţioneze.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Facebook/ Milorad Dodik

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Ce ati scris voi in acest articol parca s-a comentat tot aici, dar cu cateva zile in urma.
    Livrati informatiile cu 2-3 zile intarziere:
    https://www.g4media.ro/viktor-orban-s-a-intalnit-cu-liderul-sarbilor-bosniaci-milorad-dodik-care-ameninta-cu-secesiunea.html

  2. Sa recapitulam:
    – secesiunea albanezilor din Kosovo a fost sprijinita si aprobata;
    – secesiunea sârbilor din Kosovo nu e permisa;
    – secesiunea sârbilor din Bosnia nu e admisibila.
    Nu am citit nicaieri vreo motivatie serioasa a acestei diferente de tratament.