G4Media.ro

Emisiile globale de CO2 legate de energie au atins un nivel record…

Sursa foto: Pixabay

Emisiile globale de CO2 legate de energie au atins un nivel record în 2023

Emisiile globale de CO2 legate de energie au crescut cu 1,1% în 2023, ajungând la un nivel record, în special din cauza producției hidroelectrice scăzute cauzate de secetă și a creșterii din China, a anunțat vineri Agenția Internațională pentru Energie (AIE), citată de Le Figaro.

Aceste emisii energetice, care reprezintă aproximativ 90% din dioxidul de carbon emis de oameni, au crescut anul trecut cu 410 milioane de tone, ajungând la 37,4 miliarde de tone, potrivit acestui raport de referință al AIE, cu sediul la Paris.

Cu toate acestea, tendința nu pare a fi la fel de gravă ca în anul precedent, când emisiile au crescut cu 490 de milioane de tone în 2022. Bilanțul din 2023 a fost îngreunat de o scădere record a producției hidroelectrice mondiale, legată de secetele severe și prelungite care au afectat mai multe regiuni ale lumii. Numai acest efect a dus la o creștere a emisiilor de aproximativ 170 de milioane de tone: țările în cauză (China, Canada, Mexic etc.) au recurs în schimb la alte mijloace poluante de producere a energiei electrice, cum ar fi păcura sau cărbunele.

China, elevul rău

China, care a adăugat 565 de milioane de tone de CO2 la bilanțul global, a continuat creșterea economică intensivă în materie de emisii care a început după criza Covid-19. Această tendință este contrară celei a economiilor avansate, care au înregistrat o scădere record a emisiilor, în ciuda creșterii PIB-ului, iar utilizarea cărbunelui a ajuns la cel mai scăzut nivel de la începutul anilor 1900.

Potrivit IPCC, cifrele din 2023 nu merg în direcția bună, având în vedere că emisiile de gaze cu efect de seră din toate sectoarele trebuie să scadă cu 43% până în 2030, comparativ cu 2019, pentru încadrarea în limita de 1,5°C stabilită prin Acordul de la Paris. De asemenea, emisiile globale trebuie să atingă un nivel maxim până în 2025. Dar AIE ține să sublinieze contribuția semnificativă a energiilor „curate”, inclusiv a energiilor regenerabile.

„Sunt necesare eforturi mult mai mari”

„Tranziția către energia curată avansează rapid și reduce emisiile – chiar și în condițiile în care cererea globală de energie va crește mai rapid în 2023 decât în 2022”, subliniază directorul executiv al AIE, Fatih Birol. Între 2019 și 2023, emisiile legate de energie au crescut cu aproximativ 900 de milioane de tone. Însă, subliniază AIE, această cifră ar fi fost de trei ori mai mare fără implementarea a cinci tehnologii-cheie: energia solară, eoliană, nucleară, pompele de căldură și mașinile electrice.

De asemenea, agenția publică vineri un raport separat dedicat în mod special pieței energiei curate, care arată o creștere puternică a energiei solare și eoliene. Dar această desfășurare a rămas „prea concentrată în economiile avansate și în China”, în timp ce restul lumii rămâne în urmă. „Avem nevoie de eforturi mult mai mari pentru a permite economiilor emergente și în curs de dezvoltare să își sporească investițiile în energia curată”, a subliniat din nou Fatih Birol.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. China prospera, restul mor.