G4Media.ro

Emisiile globale de dioxid de carbon ale sectorului energetic au stagnat în…

sursa foto: Pixabay

Emisiile globale de dioxid de carbon ale sectorului energetic au stagnat în 2019 după doi ani de creştere

Emisiile globale de dioxid de carbon rezultate de pe urma producţiei de energie electrică au stagnat anul trecut la 33 de gigatone, după doi ani de creştere, în pofida prognozelor referitoare la o nouă majorare ca urmare a unui avans de 2,9% a economiei mondiale, a anunţat marţi Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Potrivit IEA, creşterea ponderii energiilor regenerabile şi tranziţia de la cărbune la gaze naturale a stat la baza diminuării emisiilor de CO2 în economiile avansate. În plus, vremea favorabilă din mai multe ţări precum şi încetinirea ritmului de creştere în unele economii emergente au contribuit şi ele la diminuare emisiilor.

„Trebuie să facem eforturi pentru a ne asigura că 2019 va fi ţinut minte ca anul în care emisiile globale au atins vârful istoric şi nu drept anul în care au făcut o pauză înainte de a creşte din nou”, a declarat directorul general de la IEA, Fatih Birol.

Datele IEA scot în evidenţă un contrast între tendinţele înregistrate în economiile avansate, unde potrivit IEA emisiile de CO2 ale sectorului energetic au coborât la nivelul înregistrat la sfârşitul anilor 1980, când cererea de electricitate era cu o treime mai mică decât în prezent, şi restul lumii.

Pe ansamblu, emisiile de CO2 ale sectorului energetic din Uniunea Europeană au scăzut cu 160 milioane tone, sau 5% în ritm anual, ca urmare a unei utilizări crescute a gazelor naturale şi a energiei eoliene în producţia de electricitate.

În rândul statelor, SUA au înregistrat cel mai puternic declin al emisiilor de CO2 ale sectorului energetic, care au scăzut cu 140 milioane tone sau cu 2,9% comparativ cu anul 2018.

Emisiile de CO2 ale Japoniei au scăzut cu 45 milioane de tone, sau 4%, ca urmare a repornirii reactoarelor nucleare.

Însă în timp ce în economiile avansate emisiile de CO2 au scăzut, în restul lumii au crescut cu aproape 400 milioane tone în 2019, şi aproape 80% din această creştere a venit din ţările din Asia unde producţia de electricitate pe bază de cărbune a continuat să crească.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul soc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezerva.

Foto: Pixabay.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. “În rândul statelor, SUA au înregistrat cel mai puternic declin al emisiilor de CO2 ale sectorului energetic, care au scăzut cu 140 milioane tone sau cu 2,9% comparativ cu anul 2018.”
    Adică politicile administrației Trump funcționează chiar dacă a scos U.S. din escrocheria aia de la Paris? :)) greta energeta ce zice?

    • Hai mars la cacat da-te-n mortii ma-tii

    • la mulți ani și tie! Tot in Vaslui, tot?

    • Hai, că și postacul incel harley a devenit ”specialist”în ”codoi”, nu numai tu-dorelul. Doar un trol inteligent ca el putea să-și dea seama că ”emisiile” au început să scadă fix de când trumpeta Și-”a scos U.S”-ul și s-a spărcâit ”la Paris”. De la cheesburgeri i se trage ascuțimea minții lui harley. Ce n-a văzut e că ”emisiile sunt în declin” pentru că au fost absorbite de toate ”conservele” ce și-au deschis capacele repede când bătrânul saltinbanc a început să-și fâsâie ”politicile” urât mirositoare, care ”funcționează” pentru atât de mulți imbecili.

  2. Cum vine asta: ‘SUA au înregistrat cel mai puternic declin al emisiilor de CO2 ale sectorului energetic’, nu pot sa cred, Greta, zeița stangistilor, parca ne spunea ca Trump reprezinta ceva nociv pentru aceasta lumea, ce se intampla?

    • O proastă. Se știe doar că, de când e Trump, a început soarele să răsară și tot de atunci au intrat în declin și emisiile. În picaj. Se vede de la poștă că Marele Macac e cel uns. Numai răuvoitorii nu văd. Leftiștii și neo-marxistii care sunt vânduți lui Soros.

  3. Au stagnat dar nu vor scadea pentru ca, inclusiv daca se mentine constant efortul instalarii de regenerabile, cresterea consumului de electricitate este accelerata de utilizarea masinii electrice.

  4. One time is no time.
    Sau, cu o floare nu se face primavara.
    Si mai ales: v-ati uitat la emisiile de metan care sunt in plina explozie datorita dezghetarii permafrostului. (Metanul are un efect de sera de 34 de ori mai puternic decat cel al CO2-ului, si este responsabil pentru circa 20% din actualul efect de sera / incalzirea globala).
    Asta ca sa nu mai pomenesc de faptul ca incalzirea climatica este doar una dintre multiplele procese de modificare a mediului in care traim. Inainte de a muri de incalzirea climatica, vom mori de cancer si alte 1 milion de afectiuni datorate intoxicarii cu zeci de mii de substante carora le dam drumul in mediu (facand forcing al ciclurilor bio-geo-chimice naturale) – adica distrugand capacitatea mediului Pamantului de a sustine viata omului.

    • Corectie-precizare. La metan am vrut sa scriu o intrebare:
      V-ati uitat la emisiile de metan care sunt in plina explozie datorita dezghetarii permafrostului?