![](https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2022/10/2c05bcd8-fcf7-4be6-b6fa-2e68f15abe81-e1666365010514-768x470.webp)
Emmanuel Macron anunță o strategie franceză ”Notre-Dame” pentru Inteligența Artificială bazată pe producția de energie electrică și îl parafrazează pe Donald Trump: Plug, baby, plug!
Emmanuel Macron a anunțat luni la un summit pe care l-a organizat la Paris o strategie franceză pentru Inteligența Artificială bazată pe producția de energie electrică. El a dat detalii despre proiectele negociate în timpul summitului, cele mai multe dintre acestea implicând construirea de centre de date în întreaga țară, alimentate cu energie nucleară, și l-a parafrazat pe Donald Trump: Plug, baby, plug! (Conectează-te, baby, conectează-te!).
Donald Trump folosise expresia ”Drill, baby, drill!” pentru a stimula producția de petrol și gaze în SUA.
Luni seara, la finalul primei zile a Summitului pentru acțiune privind inteligența artificială, președintele Macron a anunțat 109 miliarde de euro de investiții private pe care Franța le va primi pentru a rămâne în cursa mondială pentru inteligența artificială, potrivit Le Figaro.
În timp ce această cursă este condusă de Statele Unite și China, „vrem să reducem diferența cu aceste 109 miliarde de euro”, a declarat Emmanuel Macron pe scena de la Grand Palais. „Aceasta este trezirea strategiei europene (…) Avem avantaje competitive față de Statele Unite și vom profita de ele”, a insistat el. „Președintele a completat ultimele anunțuri la o masă rotundă cu acești investitori luni după-amiază”, a explicat Château.
Această sumă colosală, pe care președintele o estimează a fi comparabilă – în proporție – cu cele 500 de miliarde de dolari ale proiectului american Stargate, are același scop ca în Statele Unite: dotarea țării cu infrastructuri de ultimă oră. În domeniul inteligenței artificiale, aceasta implică construirea unor centre de date de ultimă generație. Fără acestea, nu poate exista inteligență artificială, de la conceperea celor mai puternice modele (formare) până la funcționarea lor de zi cu zi. Aceste centre de date nu pot implementa cea mai avansată IA fără achiziționarea de cipuri specializate, al căror cost unitar se ridică la zeci de mii de euro. Acesta este motivul pentru care construcția lor costă câteva miliarde de euro.
Dar aceste clădiri care consumă cantități extrem mari de energie nu reprezintă nimic fără o conexiune puternică la rețeaua electrică. Acesta este domeniul în care Franța dorește să își pună amprenta.
„De cealaltă parte a oceanului, avem un bun prieten care spune „Drill baby Drill”. Aici, este „Plug, baby Plug”. Electricitatea este disponibilă, este gata. Și pot să vă spun, vom merge repede, foarte repede”, a declarat Emmanuel Macron la Paris.
„Norocul nostru este că rețeaua noastră de electricitate este fiabilă, bine întreținută, perfect dimensionată pentru a găzdui acest tip de investiții, bine conectată la cabluri submarine și fibră optică și decarbonizată” datorită parcului nuclear francez, a precizat el. În alte părți ale lumii, aceste „fabrici AI” sunt alimentate de centrale pe gaz sau cărbune.
Cele mai mari două investiții internaționale au fost prezentate chiar înainte de summit. Emiratele Arabe Unite se vor angaja cu 50 de miliarde de euro, prin intermediul unui consorțiu franco-emiratez susținut de fondul suveran MGX, pentru a construi un „campus AI” sub forma unui gigantic centru de date cu o capacitate de 1 gigawatt (echivalentul unei centrale nucleare).
Fondul canadian Brookfield a declarat pentru Le Figaro că va investi 20 de miliarde de euro în Franța. Acesta va construi mai multe centre de date în țară, inclusiv unul la Cambrai (Nord).
Anunțurile fără precedent ale zilei se referă la companii și fonduri americane, europene și chiar japoneze. Compania britanică Fluidstack s-a angajat să construiască unul dintre cele mai mari supercalculatoare de inteligență artificială fără emisii de carbon din lume, care va găzdui 500 000 de cipuri de ultimă generație. Puterea sa inițială de 1GW va depăși acest prag începând din 2028, „poziționând Franța ca un centru global de vârf, oferind o capacitate de calcul de neegalat pentru modelele AI de generație următoare”, explică compania. Prima fază a proiectului, care va fi operațională în 2026, este în valoare de 10 miliarde de euro.
Nu toate centrele de date anunțate sunt gigantice. Operatorul american de centre de date Digital Reality s-a angajat să construiască 13 clădiri noi în Marsilia și în regiunea pariziană, la un cost total de 5 miliarde de euro. Amazon va investi 6 miliarde de euro până în 2031 pentru a-și dezvolta infrastructura cloud în Franța. Compania suedeză Evroc va construi prima sa fabrică de inteligență artificială la Mougins (Alpes-Maritimes), cu o capacitate de 96 de megawați, care va găzdui 50 000 de cipuri avansate. Aceasta intenționează să obțină două locații suplimentare de peste 100 MW. Compania americană Equinix angajează 630 de milioane de euro, pe lângă cele 750 de milioane de euro deja anunțate, pentru a construi 10 centre de date la Paris și unul la Bordeaux. Compatriotul său Prologis pune la dispoziție 3,5 miliarde EUR pentru un proiect în regiunea Ile-de-France. În același timp, compania japoneză Telehouse va investi 400 de milioane de euro pentru a construi centre de date care vor găzdui 25 000 de cipuri în regiunea pariziană și în sudul țării.
Pe lângă investiția de 3 miliarde de euro anunțată vineri de Illiad (Free, Scaleway), Eclairion va construi un supercomputer de 100 MW în Bessé-sur-Braye (Pays de la Loire), în timp ce Sesterce va înființa un centru de date în regiunea Drôme la un cost de 400 de milioane de euro. Mistral, în schimb, își va deschide propriul centru de date în Essonne, la un cost necunoscut.
Élysée precizează că jumătate dintre aceste proiecte de construcție au o localizare precisă. Celelalte vor fi anunțate la următorul summit Choose France. Va dura între 2 și 5 ani pentru ca acești giganți AI să devină operaționali. Dar provocarea pentru guvernul francez va fi să se asigure că aceste promisiuni devin realitate.
Macron a mai spus că Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, va dezvălui marți strategia europeană privind inteligența artificială. „Această strategie va fi o oportunitate fantastică pentru Europa de a accelera, de a simplifica reglementările noastre, de a consolida și aprofunda piața unică și, de asemenea, de a investi în capacitățile noastre de calcul”, a spus președintele, adăugând că «avem deja avantaje competitive față de Statele Unite și vom profita de ele».
Emmanuel Macron a continuat pe tema simplificării. „La nivel național și european, trebuie să ne sincronizăm cu restul lumii în ceea ce privește transmiterea acordării de licențe, pentru autorizarea studiilor clinice în diverse sectoare”, spune el, regretând problemele legate de calendar și afirmând că a primit mesajul că «în general, suntem prea lenți».
Pentru a realiza acest lucru, președintele spune că dorește să adopte metoda utilizată în timpul reconstrucției Catedralei Notre-Dame pentru centrele de date, autorizațiile de comercializare, inteligența artificială și atractivitatea: „Am arătat restului lumii că atunci când ne angajăm să respectăm termenele, le respectăm. Simplificăm toate procedurile. O singură persoană este responsabilă de proiect și ne respectăm angajamentele.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.