Emmanuel Macron condiționează numirea unui prim-ministru de crearea unei majorități „solide și pluraliste” în parlament
Într-o „scrisoare către francezi”, președintele Emmanuel Macron a anunțat că că își va acorda „puțin timp” pentru a desemna un prim-ministru și a cerut crearea unei majorități solide în Adunarea Națională (parlamentul francez).
El a cerut ”tuturor forțelor politice care se identifică cu instituțiile republicane, statul de drept, parlamentarismul, orientarea europeană și apărarea independenței Franței să se angajeze într-un dialog sincer și loial”.
Scrisoarea vine după ce alegerile au trimis în parlament trei mari blocuri politice, fără ca vreunul dintre ele să aibă majoritate.
Considerând că „nimeni nu a câștigat” la urne, președintele a redactat o scrisoare către francezi în care face apel la „compromisuri” care să fie construite într-o „adunare largă”, potrivit Le Figaro.
„Nimeni nu a câștigat. Nicio forță politică nu a obținut o majoritate suficientă, iar blocurile sau coalițiile care au ieșit din aceste alegeri sunt toate minoritare”. Aceasta este lecția pe care Emmanuel Macron o trage din alegerile legislative, într-o scrisoare către francezi publicată miercuri după-amiază de presa cotidiană regională. „Deși extrema dreaptă a ieșit învingătoare în primul tur cu aproape 11 milioane de voturi, ați refuzat în mod clar să îi permiteți să intre în guvern”, scrie șeful statului. Numai forțele republicane reprezintă o majoritate absolută”, a continuat el. Natura acestor alegeri, marcate de o cerere clară de schimbare și de împărțire a puterii, le obligă, de altfel, să construiască un miting larg”.
Emmanuel Macron se adresează astfel „tuturor forțelor politice care se identifică cu instituțiile republicane, statul de drept, parlamentarismul, orientarea europeană și apărarea independenței Franței”. El nu numește niciun partid, dar, în opinia sa, aceste criterii exclud Rassemblement National și La France Insoumise și, prin urmare, corespund la ceea ce el a numit în repetate rânduri „arcul republican”. „Ceea ce francezii au ales la urne – frontul republican – forțele politice trebuie să pună în practică prin acțiunile lor”, insistă el.
„Inventarea unei noi culturi politice franceze
„În lumina acestor principii voi decide cu privire la numirea premierului”, a continuat Emmanuel Macron, care nu se grăbește să desemneze un succesor al lui Gabriel Attal: „Acest lucru presupune să acordăm forțelor politice puțin timp pentru a construi aceste compromisuri”. Un mod de a câștiga timp, în condițiile în care șeful statului participă de miercuri la summitul NATO de la Washington și urmează să se întoarcă în Franța vineri dimineață. „Între timp, guvernul actual va continua să își exercite responsabilitățile și se va ocupa apoi de afacerile curente în conformitate cu tradiția republicană”, afirmă președintele, fără a preciza data la care intenționează să semneze decretul de încetare a funcțiilor guvernului. Aceasta este o problemă crucială pentru miniștrii care au fost aleși sau realeși ca deputați, deoarece aceștia nu au dreptul să facă parte din Adunarea Națională decât dacă guvernul a demisionat oficial și a fost însărcinat cu afacerile curente.
Făcând apel la un „simț al concordiei și al împăcării”, Emmanuel Macron consideră că „țara noastră trebuie să fie capabilă să dea viață, așa cum fac mulți dintre vecinii noștri europeni, acestui spirit de coaliție și de depășire la care am făcut mereu apel”. „Duminica trecută, ați făcut apel la inventarea unei noi culturi politice franceze. În numele dumneavoastră, voi veghea la aceasta. În numele vostru, voi fi garantul ei”, a conchis Emmanuel Macron.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank