Emmanuel Macron: Nu există consens între ţările UE cu privire la transferuri bugetare către țările afectate grav de Coronavirus. Europa noastră nu are viitor dacă nu ştiţi să oferiți răspuns
La încheierea summit-ului european care a avut loc, joi, prin videoconferință, președintele Franței, Emmanuel Macron a explicat că nu există niciun „consens” între țările UE privire la tranferuri bugetare către regiunile grav afectate de criza provcocată de Coronavirus. „Nu există un consens astăzi. Cu toate acestea, este un răspuns pe care va trebui să-l oferim şi cred că Europa noastră nu are viitor dacă nu ştiţi să daţi acest răspuns”, a afirmat preşedintele Macron, conform AFP.
Preşedintele francez a susținut că pledeză pentru un plan vast de relansare, care să includă „nu numai împrumuturi’” ci şi aceste transferuri financiare, apreciind că „dacă se renunţă la o parte a Europei, toată Europa va cădea”.
„Parisul doreşte un plan de redresare de 5 până la 10 puncte din PIB (între 800 şi 1.600 miliarde de euro, NDLR) pe baza căruia există un acord de principiu în cadrul UE”, a trasmis Macron,
În funcţie de modalităţi, preşedintele francez doreşte emiterea de datorii cu „o garanţie comună” pentru a finanţa transferuri bugetare către o regiune sau un sector deosebit de afectate, cu reguli şi guvernare foarte clare şi acceptate de toţi.
„Piaţa unică beneficiază de unele dintre cele mai productive state sau regiuni deoarece acestea produc bunuri pe care le pot vinde în alte regiuni. Dacă abandonăm aceste regiuni, dacă renunţăm la o parte a Europei, toată Europa va cădea”, a avertizat şeful statului francez.
„Ţările care blochează sunt întotdeauna cele pe care le cunoaştem, cele frugale: Germania, Olanda. Vor accepta? Suntem în discuţii”, a adăugat el, apreciind că este vorba de state ”a căror psihologie profundă şi constrângeri politice justifică poziţii foarte dure”.
De asemenea, preşedintele Macron a cerut ”să se meargă mai departe, mai puternic” către suveranitatea europeană: ”un concept pe care Franţa îl promovează de aproape trei ani”.
”În ceea ce priveşte suveranitatea, în special economică, industrială, strategică, militară, tehnologică, de mediu, lucrurile progresează puternic şi, mai presus de asta, Europa se află la întâlnirea Istoriei”, a apreciat el.
Şeful statului francez a indicat de asemenea că strategia de izolare pe care a prezentat-o pe 13 aprilie ”este în concordanţă cu liniile comune oferite de Comisia Europeană”.
Liderii UE au cerut joi Comisiei Europene să prezinte până la 6 mai o propunere de buget pentru perioada 2021-2027 care să includă un fond pentru relansarea economiei după pandemia de coronavirus, potrivit unor surse concordante.
Sursa Foto: Agerpres
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii