G4Media.ro

Emmanuel Macron: „Susţin ideea unei liste transnaţionale, care permite unificarea acestui demos…

Sursa foto: Captură video - Parlamentul European

Emmanuel Macron: „Susţin ideea unei liste transnaţionale, care permite unificarea acestui demos european şi crearea unui drept de iniţiativă pentru Parlamentul European”

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a pronunţat joi, la Strasbourg, în favoarea unui „drept de iniţiativă” pentru Parlamentul European care ar putea genera noi legi în Uniunea Europeană (UE), drept deţinut deocamdată doar de Comisia Europeană, informează AFP, citată de Agerpres.

„Susţin această idee de liste transnaţionale, care permite unificarea acestui demos european, ca şi crearea unui drept de iniţiativă parlamentară pentru Parlamentul European”, a declarat Macron în Parlamentul de la Strasbourg, cu ocazia unui omagiu adus fostului preşedinte francez Valery Giscard d’Estaing, la un an de la moartea lui.

În UE, iniţiativa legislativă revine în prezent Comisiei Europene, chiar dacă Parlamentul European, singura instituţie aleasă prin vot, poate să-i înainteze propuneri. Legislaţiile sunt apoi negociate între trei instituţii europene – Comisia, Consiliul şi Parlamentul – apoi sunt votate de europarlamentari.

„Parlamentul European, care ne găzduieşte astăzi la sediul său, la Strasbourg, este un miracol european” şi „un spaţiu democratic unic în lume”, a subliniat Emmanuel Macron, amintind că Valery Giscard d’Estaing a contribuit la alegerea prin sufragiu universal direct a europarlamentarilor, în 1979.

„Această vitalitate democratică, putem să o întărim şi mai mult”, a subliniat preşedintele francez, afirmând că este şi „în continuitatea a ceea ce apără guvernul german ce îşi va prelua în câteva zile atribuţiile”.

Atunci când a preluat conducerea Comisiei Europene, în 2019, Ursula von der Leyen a pledat pentru liste transnaţionale, cu candidaţi din diferite ţări, pentru viitorul scrutin european, în 2024. Această idee fusese deja avansată, fără succes, de Emmanuel Macron, pentru alegerile din mai 2019.

Sursa foto: Captură video – Parlamentul European

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Gerontofilia salveaza democratia!

    • UE e expirată demult domnu’ Macro’

      …au dat directive, precum – ​să nu se mai fabrice ochelari cu lentile de sticlă sau becuri cu filament, dacă mâncăm sau nu insecte, muște, cartoane.. mai lipseau – pe ce bandă tre’ să circulăm pe marte ​dacă purtăm șosete holografice dau dacă ne ştergem cu hârtie transparentă –

      ..asta în contextul în care noi la fierberea cu vecinii stăm cu degetul în gură și nu avem armată unică europeană

    • UE nu are coerență . A fost acaparata de germania, la care s-au cuplat lingăii de francezi, și nimeni nu mai are voie sa aibă alta opinie decât merkel, macron, toate trâmbițate prin goarna ursula. Atâta timp cât germania și franța își iau partea leului, făcând contracte pe la spate cu putin, în detrimentul celorlalți europeni, UE nu va avea nicio șansă…

  2. Incet incet trebuie sa ne indreptam catre o solutie de federalizare in Europa care sa includa o apropiere mai mare intre oameni si renuntarea la granite si la politici de stat indreptate unele impotriva altora. Pentru oamenii simpli e cea mai buna varianta.

    • Sigur, dar UE nu poate sa realizeze acest lucru prin ideologia asta pe care incearca sa o impuna drept cultura. Nu ai niciun fundament istoric.
      Daca homosexualitatea exista si a facut parte din istoria continentului, e bine ca nu mai suntem ipocroti si nu o ascundem. Dar sa avem o cultura bazata pe asa ceva, dar mult extins? Nu va functiona. Cultura e taramul comun al europenilor, cultura crestina si precrestina, formata in mult timp. Pur si simplu nu poti schimba o cultura in mai putin de o generatie.
      So, idk, chit ca nu credeam ca spun asta vreodata, reactionarii UE ar trebui sa castige putin teren, tocmai pentru a contrabalansa aceasta tendinta.
      Mereu mi-am dorit o federatie continentala, dar nu pot sa imi imaginez una in actualele conditii. Demersul de fata este, desigur, laudabil. Foarte greu de implementat tho

    • Sun 100% de acord cu tine. Trebuie să se termine cu instabilitatea indusă de gunoaiele politice din țările membre ue sărace și fost comuniste!
      FEDERALIZAREA UE singura soluție pentru salvarea democrației !

    • Eu cred ca UE nu vrea sa impuna o ideologie pentru ca nici nu are una si e foarte bine asa, stim ce rau au facut ideologiile in trecut. Din contra, in UE mi se pare ca se promoveaza multiculturalismul si nu o singura cultura si nu cred ca are legatura cu homosexualitatea care exista de cand lumea intr-adevar si nu numai in Europa. Eu n-am vazut sa fie obligat cineva sa fie homosexual in nici una dintre tarile UE. Fundamentul Europei e cultura iudeo-crestina dar cred ca orice credinta isi are locul atat timp cat nu ii obliga pe altii diferiti sa o adopte. Cred mai mult intr-o cultura a valorilor decat a ideologiilor, a binelui, a adevarului, a dreptatii si a tolerantei fata de ceilalti. Acestea sunt adevarate valori crestine.

  3. Pentru ca „orientarile” alea cu „stimate coleg” să aibă o platformă, nu?!

  4. In nici in caz nu o sa fiu de acord cu federalizarea.Pe cine mai iei de guler daca nu ne convine ceva?Pe unii de la mii de km de tine?Fiecare tara are nevoile sale obiceiurile sale .Da o Uniune de state suverane sant de acord dar sa te conduca unii dupa interesele multinationalelor lor in nici un caz.Nu santem noi capabili sa tinem la cetatenii romani….cum ar putea sa o faca niste straini care ne privesc doar ca forta de munca ieftina si piata lor de desfacere.Sper ca Micron sa devina istorie la anul.

    • Eu nu stiu cum cei de la g4media pot aproba astfel de comentarii ca al lui Alex…. In timp ce multe alte comentarii sunt cenzurate.. fara jigniri si alte aberatii….

  5. Într-adevăr, o țară de vis, pe jumătate africană, săracă, unde autoritățile pot hingheri pe oricine și nimeni nu mai are dreptul la opinie.

  6. In niciun caz asa cum se prefigureaza actuala politica a Comisiei Europe. S-a dovedit inca odata, dupa incercarea avortata de a scoate cuvintele Craciun (Christmas), Domnule si Doamna din vocabularul de adresare, ca nu sunt decat niste politruci de extrema stanga, probabil comunisti.
    Deci da pentru o Uniune pe baza valorilor traditionale ale Europei, dar NU o uniune condusa de persoane lipsite de valori morale.

  7. Da, un pas spre federalizare este crearea listelor comune pentru parlamentul European si alegeri pan-europene. Acest lucru permite Parlamentului European sa devina legiuitor fiind votat de demos – cetatenii europeni ca tot unitar.

    Inteleg inclinarile spre conaervatism a unor comentatori si sunt de acord. Lipseste un partid conservator pan-European din peisaj.

    Ce cauta unii – acel conservatism clasic european se numeste liberal-conservatorism si exponentii acestei doctrine sunt fondatorii Uniunii Europene.

    Cautati Paneuropean Union si Kalergi.

  8. Amintiți-vă că am trăit deja în viitorul vostru și nu a funcționat: Este foarte ciudat pentru mine că, după ce tocmai am îngropat un monstru, „Uniunea Sovietică”, se construiește un altul foarte asemănător, „Uniunea Europeană”.

    Uniunea Sovietică era guvernată de 15 persoane nealegite, care se numeau între ele și care nu dădeau socoteală nimănui. UE este condusă de 28 de persoane care, de asemenea, se numesc între ele, se întâlnesc în secret, nu răspund în fața nimănui și pe care nu le putem demite.

    Cineva ar putea spune că UE are un parlament ales; ei bine, și Uniunea Sovietică avea un fel de parlament. Sovietul Suprem, care doar a aprobat deciziile Politburo, la fel ca și UE, și în care timpul de vorbire este limitat la grupările politice și cu o limită de timp de doar un minut pentru fiecare vorbitor.

    În UE există 100.000 de eurocrați cu salarii uriașe, pensii, servitori, privilegii și imunitate pe viață împotriva urmăririi penale, care trec dintr-o poziție în alta, indiferent de ceea ce fac sau nu fac. Nu cumva exact așa era și viața în Uniunea Sovietică?…

    Vechiul sistem al Uniunii Sovietice a fost incapabil de reformă. La fel este și UE. Dar există o alternativă la a fi condus de aceste două duzini de funcționari autoproclamați de la Bruxelles – se numește independență. Nu trebuie să acceptați ceea ce au plănuit ei pentru voi. La urma urmei, nu ați întrebat dacă doriți să vă alăturați.
    Amintiți-vă că am trăit deja în viitorul vostru și nu a funcționat…
    -Vladimir Konstantinovich Bukovsky