Emmanuel Macron, vizită la Budapesta / Orban: „Suntem oponenți politici, dar parteneri europeni. Europa are nevoie de autonomie strategică”, în domenii precum apărarea și energia nucleară
Europa are nevoie de autonomie strategică în trei domenii, a declarat luni premierul ungar Viktor Orban, în vreme ce Budapesta l-a găzduit pe președintele francez Emmanuel Macron pentru un summit al liderilor est-europeni, relatează Reuters.
„Suntem oponenți politici, dar parteneri europeni. […] Amândoi ne iubim patria, amândoi lucrăm pentru a face Europa mai puternică și vom ajunge la un acord că Europa are nevoie de autonomie strategică.
Susținem politica de capacități europene comune de apărare, energia nucleară și un sector agricol european puternic”, a declarat Orban, într-o conferință de presă comună, alături de Macron.
Macron a notat, în conferinţa de presă comună de dinaintea reuniunii, că „au existat în trecut diferenţe de vederi în ce priveşte politica referitoare la refugiaţi”, dar actuala situaţie de la graniţa dintre Polonia şi Belarus este de aşa natură „încât ne face să ne gândim la o reorganizare pentru a împiedica fluxuri de imigraţie şi pentru a ne apăra mai bine frontierele”.
„Avem dezacorduri politice (n.r. – cu Ungaria) care sunt binecunoscute, dar avem şi dorinţa de a coopera pentru această Europă”, a afirmat preşedintele francez, citat de dpa.
Anterior vizitei lui Macron, Ungaria a afirmat că este de acord cu Franța asupra mai multor probleme de importanță strategică pentru viitorul Europei.
Macron, care urma să înceapă o călătorie la Budapesta vizitând mormântul unui filozof care s-a opus lui Orban, a declarat, la rândul său, săptămâna trecută, că liderul ungar este un adversar politic, dar și un partener european cu care s-a putut găsi un compromis.
Într-un videoclip postat pe pagina sa de Facebook, ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto le-a caracterizat pe cele două țări ale Uniunii Europene atât ca parteneri, cât și ca oponenți.
„De asemenea, suntem de acord asupra importanței protejării frontierelor externe (n.r. – ale UE)”, a spus Szijjarto, la câteva zile după ce Macron a declarat că protejarea și controlul frontierelor UE este unul dintre obiectivele principale ale Franței în timpul președinției sale de șase luni a UE, începând din ianuarie.
Macron și Orban sunt în dezacord cu privire la probleme precum imigrația, drepturile LGBT și criticile Comisiei Europene la adresa Ungariei cu privire la standardele democratice și statul de drept.
Macron a scos în evidență o „bătălie culturală” cu Ungaria și unii dintre vecinii săi, despre care spune că afectează coeziunea UE.
Domeniile în care liderii au găsit un teren comun includ încurajarea UE să promoveze energia nucleară și să o recunoască drept investiție ecologică.
Vizita planificată a lui Macron la mormântul filozofei maghiare Agnes Heller vine în urma unei întâlniri pe care au avut-o înainte de moartea ei în 2019. Supraviețuitoare a Holocaustului, Heller a fost un susținător al democrației liberale care l-a acuzat pe Orban că submina democrația.
De asemenea, Macron este așteptat să participe la o întâlnire a grupului de la Vișegrad, care include liderii Ungariei, Poloniei, Cehiei și Slovaciei, și să se întâlnească cu liderii alianței de opoziție care urmează care vor candida împotriva lui Orban la alegerile parlamentare de anul viitor.
Orban i-a primit în ultimele două luni pe liderii de extremă dreapta Marine Le Pen și Eric Zemmour, care sunt candidați la alegerile prezidențiale din Franța de anul viitor, în care Macron este așteptat să candideze pentru un al doilea mandat.
Ambii au lăudat opoziția lui Orban față de imigrație, iar Zemmour a salutat apărarea „identității, suveranității și granițelor țării sale”.
Sursa foto: Captură video – Facebook / Élysée – Présidence de la République française
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii