Enclava gunoaielor din Tei-Toboc, cartierul din nordul Bucureștiului unde deșeurile sunt aruncate direct pe străzi / Am urmărit timp de o lună atitudinea pasivă a administrației și Poliției Locale din Sectorul 2 / Cum se apără primăria
Din iunie, după pierderea alegerilor de la Primăria Sectorului 2 de către actualul primar USR Radu Mihaiu (încă în funcție până în luna septembrie când noul primar Rareș Hopincă – PSD își va prelua mandatul), în cartierul Tei-Toboc, format majoritar de case, gunoaiele și deșeurile s-au înmulțit din nou pe străzi, pe spațiile verzi sau pe terenurile neîngrădite.
Cartierul, mărginit de două dintre malurile Lacului Plumbuita – parte a unui amplu program de ecologizare – pare o enclavă unde regulile de conviețuire au dispărut. Unii dintre locuitori aruncă deșeurile direct pe spațiile publice sau private. Terenurile în proprietate privată sunt neîngrădite. Ani la rând, Tei-Toboc a fost sursa de poluare pentru zona Colentina, din cauza arderilor de deșeuri.
Hotărât să ia măsuri, la un an și jumătate de la preluarea mandatului, în vara lui 2022, primarul Radu Mihaiu evidenția pe paginile de socializare că „mitocănia trebuie combătută zi de zi” și, cu ajutorul camerelor video de supraveghere, Poliția locală Sector 2 îi identifică și amendează pe cei care aruncă gunoiul în stradă.
Tot atunci, primarul posta imagini video cu un individ surprins de camerele de supraveghere că arunca cu roaba deșeuri de la construcții. Mihaiui informa la vremea respectivă că pe baza lor a fost găsit, cu greu, amendat și pus să plătească inclusiv eliberarea gunoiului. Între timp lucrurile s-au schimbat iar vigilența autorității locale s-a diminuat.
Conform unui răspuns primit de un cetățean care a sesizat constant Poliția Locală, unele camere video din cartierul Tei-Toboc nu mai funcționează și se sugerează că sunt inutile întrucât instituția „nu deține un program de recunoaștere facială”.
Mai mult, pentru a-i putea amenda pe cei care o fac, polițiștii locali trebuie să constate personal abaterea sau cei în cauză să aibă acte de identitate.
A fost prima discrepanță între mesajul public al primarului și puterea efectivă a poliției locale din subordinea primăriei conduse de Radu Mihaiu.
A doua nepotrivire este cea între procedurile de descurajare a comportamentului antisocial. Timp de o lună, în iulie, am urmărit împreună cu un locuitor al cartierului, ce s-a întâmplat cu mormanele de gunoaie și am înștiințat simultan instituțiile că monitorizăm apartiția și după caz dispariția lor.
Viteza cu care dispar gunoaiele este dată de programul pe care-l respectă operatorul de salubritate ”Supercom”. Niciun echipaj de poliție nu a fost observat de locuitorul cartierului Tei-Toboc, care din spirit civic încearcă să înțeleagă ce nu funcționează bine, astfel încât gunoaiele să nu mai apară pe străzi.
Observațiile sale sunt susținute și de alți locuitori care au postat în mediul online, în special pe grupul de facebook de dialog cu Radu Mihaiu, intitulat ,,Sector 2 – Informații și dezbateri”.
Concluzia, pe baza mărturiilor locuitorului din cartierul Tei-Toboc care a colaborat cu G4Media sub protecția anonimatului, conduce către o pasivitate din partea Poliției Locale din subordinea Primăriei Sectorului 2, o abandonare a sarcinilor de serviciu sau o complicitate cu cei care au comportament antisocial.
În opinia generală, poliția, chiar dacă nu are capacitatea de a identifica persoanele pe camerele video, poate vedea din ce curți provin deșeurile când acestea sunt luate și aruncate pe stradă.
Imagini cu deșeuri aruncate la întâmplare în cartierul Tei-Toboc, în zile diferite de pe parcursul lunii iulie:
Ce a răspuns Primăria Sectorului 2
Întrebată despre situația din cartierul Tei Toboc, Primăria Sectorului 2 arată că acțiunile sale sunt în mare parte post factum, după ce gunoaiele apar pe spațiul public. Pentru cartierul Tei-Toboc, și numai, prima acțiune evidențiată de Primăria Sectorului 2 este curățarea Lacului Plumbuita, alături de toate lacurile de pe râul Colentina, pentru a valorifica potențialul acestor surse naturale pe care le are orașul și care vor fi reamenajate în urma unui concurs internațional de soluții.
Întrucât este un proiect în desfășurare, primăria spune că necesită atât timpul efectiv de lucru, cât, așteaptă, și o evoluție la nivelul comportamentului civic. „Din păcate, în anumite zone, cum este și zona Tei Toboc/Parcul Plumbuita ne confruntăm în mod tradițional cu descărcări necontrolate de deșeuri, în urma cărora se formează depozite ilegale.”, constată instituția, ușor resemnată.
Mai jos sunt menționate alte două acțiuni ale administrației în cartier, intervenția operatorului de salubritate care strânge gunoiul conform unui orar de intervenție și ultima, activitatea polițiștilor locali. „Operatorul de salubrizare care activează pe raza Sectorului 2 (Supercom SA) execută zilnic programul de curățenie a căilor publice aprobat, în conformitate cu planificarea intervenției pe zone, inclusiv ridicarea deșeurilor depozitate necontrolat, în urma constatărilor din teren.”, se arată în răspuns.
A treia măsură menționată este cea a Poliției Locale, despre care spune, printr-o propoziție, la final, că monitorizează și patrulează zona. „De asemenea, numai în acest an, Poliția Locala Sector 2 a aplicat în zona menționată, pe care o monitorizează și patrulează cu agenți din cadrul Direcției Ordine Publică, Serviciul Protecția Mediului, un număr de 62 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 72.400 lei.”, se arată în răspuns.
Separat de cele menționate de Primăria Sectorului 2, în răspunsul către cetățeanul care a colaborat cu G4Media, pentru un caz punctual, Poliția Locală sugerează că nu are pârghii să acționeze, iar când constată că există gunoaie cere intervenția operatorului de salubritate. Potrivit răspunsului, amenzile sunt aplicate doar când se constată un flagrant, pentru că poliția nu poate identifica pesoanele în baza unui program de recunoaștere facială. Cu toate acestea, nu este menționat un program de patrulare a zonei.
„Polițiștii locali din cadrul serviciului Protecția Mediului ori de câte ori constată depozitarea de deșeuri pe domeniul public intervin la SC Supercom SA, operator de salubritate autorizat pe raza sectorului 2 al Municipiului București care efectuează salubrizarea domeniului public. (…) În ceea ce privește sancționarea persoanelor fizice surprinse de camerele video amplasate în vecinătatea locației reclamate, vă facem cunoscut faptul că, instituția nu deține în dotare un program de recunoaștere facială, astfel că, acestea pot fi folosite doar informativ. De asemenea, vă facem cunoscut că, în perioada menționată camera video la care faceți referire nu a funcționat”, se arată în răspunsul pe care îl atașăm.
Pe baza acestor nepotriviri, despre funcționarea camerelor de supraveghere și utilizarea lor în scopul de a identifica și a descuraja murdărirea spațiului public sau privat, am solicitat un nou punct de vedere de la Primăria Sectorului 2 pe care îl vom publica ulterior, atunci când acesta ne va fi transmis.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii