G4Media.ro

Enel şi compania portugheză EDPR atacă la Curtea Constituţională suprataxa impusă de…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Enel şi compania portugheză EDPR atacă la Curtea Constituţională suprataxa impusă de guvernul Ciucă în domeniul energiei

Enel Green Power România, subsidiara locală a diviziei de producţie de energie regenerabilă a gigantului italian Enel, şi EDPR România, din grupul portughez de profil EDP Renováveis, au solicitat în instanţă sesizarea Curţii Constituţionale a României, cu excepţie de neconstituţionalitate privind prevederile legate de supraimpozitarea producţiei de energie electrică din Legea nr. 259/2021 şi din OUG nr. 119/2022, potrivit documentelor analizate de Profit.ro, transmite News.ro.

Portughezii au avertizat că intenţionează să atace în justiţie măsurile de supraimpozitare din România şi Polonia, iar acum s-au raliat, practic, demersului juridic iniţiat de Enel.

Enel Green Power a obţinut în martie 2022 suspendarea executării unui Ordin ANAF din ianuarie anul trecut, privind aplicarea impozitului de 80% pe veniturile suplimentare realizate de producătorii de energie electrică din diferenţa dintre preţul mediu lunar de vânzare a energiei şi preţul de 450 lei/MWh. Suspendarea a rămas definitivă ca urmare a deciziei în acest sens a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) din octombrie.

Concomitent, cei de la Enel au deschis un proces în care au cerut anularea Ordinului ANAF ca nelegal, proces aflat şi în prezent pe rol. În dosar, la reclamaţia italienilor s-a alăturat şi EDPR România, în calitate de intervenient.

Drept pârâţi figurează, pe lângă Fisc, Guvernul, prin Secretariatul său General (SGG), precum şi Ministerul Finanţelor Publice.

La cel mai recent termen, cele două companii au depus la instanţă solicitări de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţii de neconstituţionalitate privind prevederile din Legea nr. 259/2021, dar şi din OUG nr. 119/2022, referitoare la supraimpozitare, relatează Profit.ro, care prezintă şi documente depuse la instanţă de cele două companii.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. CCR e pentru cetățeni, sa nu fie taxați de mai multe ori pentru acelasi bun plătit. Gen taxă peste taxă. Gen acciza combustil,ntaxa de drum, taxa de trecere pod, taxă de intrare oraș…
    Firmele… pot sa dea faliment, oricind. Putem si fara ele.

  2. Părerea mea este că la CCRul nostru nu au nici o șansă și știm de ce!
    Acțiunea trebuia făcută la Curtea Europeană de Justiție! Acolo se judecă corect nu în România!

  3. Suprataxarea asta este aplicata cam in toate tarile UE (in procente diferite ce-i drept, directivele UE pune limita maxima guvenelor, limita pe care RO. a respectat-o). Revoltator este ca Portugalia, la ea acasa, aplica taxarea din 2022 inclusiv retailarilor din domeniul alimentar (33% parca), si acolo-i perfect constitutional….astia ca si austriecii OMV…astept sa vad cat „sange in instalatii” au autoritatile romane, inclusiv „justitia” cu al ei CCR (ca al meu nu prea e in ultimii ani)!