G4Media.ro

Energia electrică în 2024: Anul în care sursele cu emisii scăzute de…

FOTO: Panou solar și stâlp de înaltă tensiune în lumina soarelui. Concept de energie curată/ Sursa: Dreamstime.com

Energia electrică în 2024: Anul în care sursele cu emisii scăzute de carbon depășesc 40%, iar soarele devine lider energetic / În tendință, energia curată crește mai repede decât cererea

Energia provenită din surse cu emisii scăzute de carbon – regenerabilele și energia nucleară – a depășit în 2024 pentru prima dată în istorie 40% din electricitatea globală, an considerat de analiștii tranziției energetice ca fiind un reper important pentru întreaga lume în condiții de schimbări climatice.

Între sursele curate de energie, creșterea accelerată a energiei solare este incontestabilă: în 2024, aceasta a crescut cu 29%, adăugând un record de 474 TWh la producția globală și atingând o cotă de 6,9 % – cel mai mare salt anual din istorie.

Mai mult, în ultimii trei ani, producția de energie solară s-a dublat, depășind pragul de 2000 TWh. Generarea eoliană a crescut și ea, ajungând la 8,1% din electricitatea globală, în timp ce ponderea hidroenergiei a rămas constantă la 14% – cea mai mare sursă regenerabilă individuală.

Datele provin din cel mai recent raport „Global Electricity Review” publicat de Ember, un tink tank care oferă o analiză amplă a sistemului energetic global și a traiectoriei sale viitoare. Raportul privind generarea de electricitate în 2024 acoperă date din 88 de țări ce însumează 93% din cererea globală de electricitate, precum și date istorice pentru 215 țări.

China a fost responsabilă pentru 53% din creșterea energiei solare la nivel global, unde expansiunea surselor curate a acoperit 81% din creșterea cererii interne de electricitate. Acest avans este susținut și de scăderea accelerată a costurilor pentru baterii și panouri fotovoltaice, facilitând integrarea și extinderea producției solare.

Cererea de energie, influențată de vreme extremă și tehnologii emergente

Anul 2024 a înregistrat însă și o creștere a consumului de electricitate, generată de valurile de căldură și de tehnologiile în expansiune precum inteligența artificială, centrele de date, vehiculele electrice și pompele de căldură. Potrivit analistului român în energie Alexandru Ciocan, creșterea cererii globale de electricitate cu 4% în 2024 a fost determinată în mare parte de valuri de căldură intense, care au dus la o utilizare mai mare a sistemelor de climatizare. Astfel, aceste evenimente climatice au contribuit la o creștere cu 0,7% a cererii și implicit la o majorare modestă de 1,4% a generării din combustibili fosili.

Totuși, fără efectele temperaturilor extreme, doar 0,2% din cererea suplimentară ar fi necesitat surse fosile, în condițiile în care electricitatea curată a acoperit 96% din creșterea cererii neinfluențate de vreme.

În paralel, tehnologii precum inteligența artificială, centrele de date, vehiculele electrice și pompele de căldură au dus la o creștere de 0,7% a cererii, dublu față de acum cinci ani. Aceste evoluții confirmă tranziția spre o economie electrică digitalizată și curată.

Europa, lider în decarbonizare

Uniunea Europeană a demonstrat că o transformare profundă a sectorului energetic este realizabilă, mai spune analistul român Alexandru Ciocan, parte din Energy Policy Group. Emisiile din sectorul energetic al UE au scăzut la 585 MtCO2 în 2024, sub jumătatea nivelului din 2007.

În același timp, producția de cărbune a scăzut cu 40% față de 2019, iar producția de gaze a atins un minim al ultimilor 40 de ani, cu o scădere de 24%. Aceste reduceri au fost însoțite de o creștere consistentă a capacităților eoliene și solare, care acum acoperă 29% din mixul energetic european (față de 17% în 2019).

Situația din România

În România, energia produsă din cărbune a înregistrat o scădere vizibilă, afirmă expertul român în articolul publicat de Infoclima. Ponderea cărbunelui în mixul energetic a scăzut de la 18,38% în 2022 la 12,83% în 2024, în timp ce energia fotovoltaică a înregistrat o creștere timidă, dar constantă. Capacitatea instalată în centrale fotovoltaice dispecerizabile a crescut de la 1.307 MW la 1.763 MW în doar doi ani.

Un fenomen îl constituie creșterea semnificativă a prosumatorilor – persoane fizice și juridice care își produc propria energie. Numărul acestora aproape s-a dublat în 2024, ajungând la aproape 200.000, cu o capacitate instalată de 2.376 MW. Această democratizare a producției de energie contribuie direct la reducerea presiunii asupra rețelei naționale.

Stocarea în baterii – cheia viitorului solar

Energia solară este intermitentă, ceea ce impune soluții de echilibrare precum bateriile. În 2024, prețul bateriilor litiu-ion a scăzut la 115 USD/kWh, cu 20% mai mic decât în anul precedent și cu 84% mai mic decât în urmă cu un deceniu.

Instalările de stocare au crescut exponențial, ajungând la 69 GW în 2024. România a făcut și ea progrese în acest sens, crescând capacitatea instalată în baterii de la 16,2 MW la 137 MW în doar un an. Prin PNRR și Fondul pentru Modernizare, au fost lansate proiecte strategice de sprijin pentru dezvoltarea acestor sisteme, cu obiectivul de a atinge 1,2 GW instalați până în 2030.

Raportul arată că ritmul de creștere al energiei curate este pe cale să depășească ritmul în creștere al cererii în următorii ani, marcând începutul unui declin permanent al generării fosile. Creșterea estimată a generării curate ar fi suficientă pentru a acoperi o creștere a cererii de 4,1% pe an până în 2030, ceea ce depășește estimările privind evoluția cererii.

Sursele de informații care stau la baza acestui articol:

– „Soarele ia locul cărbunelui: energia solară propulsează lumea spre o eră electrică curată”, autor Alexandru Ciocan – articol publicat în Infoclima.ro

– Raportul EMBER: Global Electricity Review 2025 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.