G4Media.ro

Energia eoliană a acoperit 40% din consumul intern în ultimele zile

Foto: Pexels.com

Energia eoliană a acoperit 40% din consumul intern în ultimele zile

Energia eoliană a acoperit zilele trecute 40% din consumul ţării, iarna fiind o „perioadă fericită” din acest punct de vedere, a afirmat, joi, Adrian Borotea, vicepreşedintele Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (RWEA), citat de Agerpres.

„Avem nevoie de absolut toate capacităţile de producere a energiei electrice, nu numai în iarna aceasta, dar şi în perioada următoare – şi acest lucru trebuie păstrat până cel puţin atunci când vor intra în funcţiune noile investiţii. De mai bine de doi ani suntem o ţară net importatoare de energie electrică şi ne dorim cu toţii să avem siguranţa alimentării, atât în perioada de iarnă, cât şi în continuare. Din punct de vedere al energiei eoliene este o perioadă fericită. Iarna avem o producţie importantă de energie electrică. Chiar zilele trecute am acoperit 40% din consumul ţării”, a menţionat Adrian Borotea, la conferinţa „Noi tehnologii, noi finanţări şi noi investiţii în sectorul energetic”, organizată de HIM Public Affairs şi Club Antreprenor.

El a subliniat că investitorii au în continuare încredere în cadrul de reglementare din România, cu toate schimbările care au avut loc în ultima perioadă.

„Aceste planuri sunt corelate şi cu fonduri europene care trebuie să fie alocate, urmează Fondul de Modernizare, băncile sunt deschise să finanţeze proiecte în energie. În ceea ce priveşte planurile din viitorul apropiat, primele capacităţi de producţie eoliană care au fost puse în funcţiune în 2008-2009-2010, deja îşi pun problema repowering-ului sau a prelungirii duratei de viaţă, lucru care se va întâmpla imediat după 2025”, a adăugat Borotea.

În ceea ce priveşte importul de energie electrică, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Nagy-Bege Zoltán, a subliniat că „aproape fără excepţie, în perioadele când importăm energie electrică, importăm energie pentru că energia importată este mai ieftină decât ceea ce am putea să producem”.

„Toată lumea critică ba autoritatea, ba Ministerul Energiei, ba alte instituţii de ce avem noi import. În condiţiile în care România, în 2007, şi-a asumat apartenenţa la Uniunea Europeană după care pas cu pas ne-am cuplat atât fizic, prin reţele, cât şi comercial pieţele de energie electrică cu vecinii noştri, există o piaţă comună a Uniunii Europene – nu ne mai putem numi că suntem o piaţă izolată – aproape fără excepţie. În perioadele când importăm energie electrică, importăm energie pentru că energia importată este mai ieftină decât ceea ce am putea să producem. (…) Pe termen mediu şi lung, absolut se susţine această teză. (…) Poate să producă la capacitate maximă trei zile, 4.000 – 5.000 de MW în fiecare zi, după care stăm până în martie pentru că se termină rezervele de apă. Un management responsabil atât la centralele pe cărbune, cât şi la centralele electrice este absolut necesar pentru a judeca sectorul energetic, de a judeca deciziile luate şi în speţă importul”, a atras atenţia acesta.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Guvernul Maciuca propune o lege să fure PSD/PNL/UDMR tot ce a mai rămas in Romania sa poată să bată vântul nestingherit să avem 100% din curent de la eoliene.

  2. Poate fi si de 100 la suta, pt ca tot trebuie sa ai sisteme de redundanta pt cand nu bate vantul, tot care pot acoperi 100 la suta. Si oricum daca vrei sa ai numai eoliana plus solar trebuie ca macar alea 2 singure sa poate acoperi total in chip internt tot, si plus 50 la suta ca sa acoperi cand nu sunt ambele. Si sta in toata Europa. 40 la suta e apriape nimic daca vrei sa o faci pe termen lung. Pentru ca maine poate fi 3 la suta.

  3. Eolienele nu se pun la geam ca sa se invarta doar cand deschizi tu geamul si faci curent.
    Se pun la inaltimi unde sunt tot timpul curenti de aer.

  4. @0I0
    Serios? Lucrati in domeniu? Vad ca aveti raspuns si pareri la toate? Din pacate nu este asa cum credeti ca este! V-as plictisi daca v-as detalia!

  5. Cand eram tanar toata lumea se pricepea la masini si la …Acum toata lumea se pricepe la eoliene si fotovoltaice! Se schimba vremurile….Dar naravurile ba!

  6. E mult exagerată afirmația „Energia eoliană a acoperit zilele trecute 40% din consumul ţării”..

    Eolienele sunt f. importante, dar de ce le promovați, mințind?