G4Media.ro

Energia solară, sursa regenerabilă cu cea mai rapidă creștere în UE, arată…

sursa foto: ec.europa.eu

Energia solară, sursa regenerabilă cu cea mai rapidă creștere în UE, arată un studiu Eurostat/ Energiile eoliană și hidroelectrică reprezintă 75% din totalul energiei generate de sursele alternative

În termeni absoluți, producția de electricitate din surse regenerabile de energie a crescut cu aproape 5% între 2020 și 2021, arată informațiile furnizate de Eurostat.

Totuși, în același timp, a crescut și consumul brut de energie electrică, în principal din cauza redresării economice după ridicarea restricțiilor COVID-19. Prin urmare, arată informațiile, ponderea surselor regenerabile de energie în consumul brut de energie electrică în UE a crescut doar cu 0,1 puncte procentuale (pp), de la 37,4 % în 2020 la 37,5 % în 2021.

De precizat este că energia eoliană și energia hidroelectrică au reprezentat peste două treimi din totalul energiei electrice generate din surse regenerabile (37% și, respectiv, 32%). Restul de o treime din electricitate a provenit din energie solară (15%), biocombustibili solizi (7%) și alte surse regenerabile (8%). Energia solară este sursa cu cea mai rapidă creștere; în 2008, aceasta reprezenta doar 1% din energia electrică consumată în UE.

În Austria și Suedia, trei sferturi din energia electrică a provenit din surse regenerabile.

sursa foto: ec.europa.eu

În 2021, mai mult de trei sferturi din consumul brut de energie electrică în Austria (76,2%, bazându-se în principal pe energia hidroelectrică) și în Suedia (75,7%, în principal energie hidroelectrică și eoliană) a fost generat din surse regenerabile. Aceste state membre ale UE au fost urmate de Danemarca (62,6%, în principal eoliană), Portugalia (58,4%, eoliană și hidro) și Croația (53,5%, în principal hidro).

La celălalt capăt al scalei, cele mai mici procente de energie electrică din surse regenerabile au fost raportate în Malta (9,7%), Ungaria (13,7%), Luxemburg (14,2%), Cehia (14,5%) și Cipru (14,8%).

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Dar cum rămâne cu dezechilibrele introduse de eolia și solar?
    Pana nu se rezolva problema stocării, sub forma de energie potențială hidro cum fac acum elvețienii sau sa se producă local hidrogen aceste creșteri nu prea-si au rostul.

  2. Foarte agdevărat.

  3. Macar prosumatorii mici sa aiba sistemul hibrid unde este posibilitate de stocare partial in acumulatori ar fi un ajutor.