Energie: sursele regenerabile își accelerează creșterea, sub impulsul energiei solare
Energiile regenerabile vor înregistra o creștere record în 2023, determinată în mare parte de capacitățile fotovoltaice suplimentare, potrivit unui raport al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) publicat joi și citat de Le Figaro.
„Se preconizează că adaosurile globale de capacitate de energie regenerabilă vor crește cu o treime în acest an, datorită sprijinului politic tot mai mare, a creșterii prețurilor la combustibilii fosili și a preocupărilor legate de securitatea energetică” după invazia Rusiei în Ucraina, se arată în raport.
Această creștere ar trebui să continue în 2024, permițând energiilor regenerabile să reprezinte 4.500 GW de energie, echivalentul producției de electricitate a Statelor Unite și a Chinei combinate. China ar urma să își consolideze poziția de forță motrice în ceea ce privește noile capacități de energie regenerabilă: „În 2022, China a reprezentat aproape jumătate din noile capacități de energie regenerabilă din lume. Până în 2024, ponderea țării ar trebui să ajungă la un nivel record de 55% din desfășurarea anuală la nivel mondial” de noi capacități, scrie AIE. Noile capacități de energie fotovoltaică vor reprezenta „două treimi din creșterea” capacităților de energie regenerabilă până în 2023, subliniază agenția, o tendință care ar trebui să continue în 2024. „Dezvoltarea centralelor fotovoltaice la scară largă este însoțită de creșterea sistemelor mai mici”, de exemplu pe acoperișurile clădirilor, în timp ce consumatorii încearcă să își reducă facturile la electricitate.
În Europa, potrivit AIE, noile capacități de energie solară și eoliană ar putea permite consumatorilor să economisească 100 de miliarde de euro la facturile lor de energie între 2021 și 2023. În cazul energiei eoliene, noile capacități adăugate „ar trebui să își revină puternic în 2023, cu o creștere anuală de aproape 70%”, dar după doi ani dificili, marcați de o încetinire a creșterii. Această creștere mai rapidă se datorează „în principal finalizării proiectelor care au fost întârziate” de restricțiile impuse de Covid-19 în China. Potrivit raportului, dacă această tendință va continua sau nu în 2024 va depinde în special de capacitatea guvernelor de a rezolva problemele legate de autorizațiile de amplasare. În plus, spre deosebire de energia fotovoltaică, „lanțurile de aprovizionare pentru turbinele eoliene nu se dezvoltă suficient de rapid pentru a face față accelerării cererii pe termen mediu”, în special din cauza creșterii prețului materiilor prime.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank