G4Media.ro

Energiile regenerabile sunt mai benefice pentru climă decât energia nucleară, susține Greenpeace

sursa foto: Greenpeace Polska / Twitter

Energiile regenerabile sunt mai benefice pentru climă decât energia nucleară, susține Greenpeace

Energiile regenerabile, eoliene și solare pot reduce emisiile de gaze cu efect de seră mai mult și mai rapid decât un program nuclear nou, la aceeași investiție, potrivit unui raport publicat miercuri, 4 octombrie, de ONG-ul Greenpeace, citat de Le Figaro.

Investirea a 52 de miliarde de euro în construcția de turbine eoliene onshore și de panouri fotovoltaice „ar evita de patru ori mai multe emisii de CO2 decât investirea aceleiași sume în construcția a șase EPR 2 (reactoare nucleare) până în 2050”, afirmă ONG-ul în studiul său, bazat pe date disponibile public.

Potrivit scenariului Greenpeace, 80% din reducerile de emisii de gaze cu efect de seră pe care Franța trebuie să le realizeze pentru a respecta Acordul de la Paris și a spera să limiteze încălzirea globală la +1,5°C față de era preindustrială trebuie să fie realizate în următorii 12 ani. Pentru a atinge acest obiectiv, „energia nucleară este cea mai lentă energie cu emisii reduse de dioxid de carbon în ceea ce privește implementarea și are cel mai mic impact pe termen scurt, mediu și lung asupra decarbonizării mixului energetic”, afirmă asociația antinucleară într-un comunicat de presă, referindu-se în special la riscurile de întârziere a proiectelor de construcție a EPR.

Șase reactoare de nouă generație

Pentru a renunța la combustibilii fosili și pentru a-și reduce emisiile cu 55% până în 2030 față de 1990, conform obiectivului UE, guvernul francez intenționează să construiască șase reactoare de nouă generație, intensificându-și totodată eforturile în domeniul energiei solare și eoliene. Potrivit EDF, costul acestor noi reactoare, dintre care primul ar trebui să intre în funcțiune cel mai devreme în 2037, este estimat la 51,7 miliarde de euro, fără costurile de finanțare, la care s-ar adăuga 4,6 miliarde de euro în cazul unor dificultăți de implementare.

În raportul său, Greenpeace a comparat „impactul potențial asupra decarbonizării” a trei scenarii de investiții: construirea de infrastructuri eoliene și fotovoltaice, renovarea locuințelor cu consum redus de energie și construirea a 6 reactoare nucleare. Greenpeace s-a bazat pe date publice franceze și europene, cum ar fi tendințele privind cantitatea de carbon emisă de mixul european de electricitate, rata optimă de producție pentru fiecare sursă de energie și costurile de investiții cunoscute în energiile regenerabile (cu excepția costurilor de conectare la rețea).

Producție de energie electrică de trei ori mai mare

ONG-ul concluzionează că investirea a 85 de miliarde de euro din subvenții publice de acum până în 2033 în renovarea deficiențelor energetice „ar permite evitarea a de șase ori mai multe emisii cumulate de CO2 de acum până în 2050 decât în cazul construcției a șase reactoare EPR 2”. Cu o sumă echivalentă cu cea a programului nuclear, investiția în infrastructuri care combină 60% energie eoliană și 40% panouri solare ar permite evitarea a 102 milioane de tone de C02 cumulate (MtCO2) de acum până în 2050, față de 24 MtCO2 cu EPR-urile, pentru o cantitate de trei ori mai mare de electricitate produsă în această perioadă (1.538 TWh față de 530 TWh), potrivit calculelor Greenpeace.

ONG-ul spune că a luat în considerare scenariile cele mai favorabile energiei nucleare – inclusiv respectarea costurilor și a termenelor (un EPR pus în funcțiune la fiecare doi ani începând cu 2037), o producție optimistă și o scădere mai mică a costului energiilor regenerabile.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...