ENTR: Top mituri despre avort. Ce este real și ce nu la întreruperea sarcinilor nedorite/ Harta avorturilor în lume în funcție de ce prevede legislația
Colegiul Regal de Obstetricieni și Ginecologi, asociație profesională cu sediul în Londra, a întocmit, în 2021, un top al celor mai frecvente șase mituri despre avort pe care specialiștii colegiului le întâlnesc în desfășurarea activității. Informațiile false care circulă în diverse medii, legate de avort afectează deciziile tinerelor femei, așadar este important să existe răspunsuri pe bază medicală și științifică.
Proiectul european ENTR , dezvoltat de mai multe publicații media internaționale, la care G4Media este partener, abordează teme de larg interes din viața cotidiană, pentru tinerii între 18 și 30 de ani. Tema acestei săptămâni este avortul și una din sub-teme, miturile despre avort.
Specialiștii de la colegiul profesional amintit, din Londra, explică faptul că:
- Avortul nu duce la infertilitate viitoare. Fertilitatea revine imediat după avort. Dacă o femeie nu dorește să rămână din nou însărcinată imediat, i se va oferi o alegere de contracepție după avort.
- Avortul nu crește riscul de avort spontan, sarcină ectopică sau de placentă joasă în sarcinile viitoare. Poate exista un risc ușor mai mare de naștere prematură viitoare. Cu toate acestea, riscul este scăzut.
- Avortul nu crește riscul de a dezvolta cancer de sân. Acest lucru a fost demonstrat de mai multe ori, prin sondaje pe scară largă în mai multe țări, că nu există nicio legătură între avorturi și cancerul de sân. Două studii solid documentate de American Cancer Society au constatat că avorturile provocate și avorturile spontane nu au avut niciun efect general asupra riscului de cancer de sân.
- Avortul nu provoacă boli psihice. Studii succesive și analize de cercetare au demonstrat că experiența avortului nu face decât foarte puțin sau deloc diferența în ceea ce privește sănătatea mintală a femeilor. Cercetările includ o analiză sistematică extinsă a dovezilor de cercetare, realizată de Academia de Royal Medical Colleges și la care face referire NHS Choices.
- Dovezile actuale sugerează că fătul este incapabil să simtă durere sub 24 de săptămâni. În revizuirea dovezilor neuroanatomice și fiziologice la făt, Comisia de Cercetare a RCOG a concluzionat că era evident faptul că acele conexiuni de la periferie la cortex nu sunt intacte înainte de 24 de săptămâni de sarcină și, așa cum majoritatea neuroștiințelor consideră că este necesar cortexul pentru percepția durerii, se poate concluziona că fătul nu poate experimenta durerea în niciun sens înainte de această perioadă de sarcină.
- Contracepția de urgență, administrată după un raport sexual neprotejat, nu este o metodă de avort. Sarcina începe doar atunci când un ovul fecundat se implantează în peretele uterului. Contracepția de urgență este folosită doar înainte de implantare. Pilula contraceptivă de urgență și dispozitivul intrauterin de urgență din cupru (DIU) sunt ambele metode de contracepție de urgență.
Action Canada for Sexual Health & Rights, o organizație caritabilă progresistă, ”angajată să promoveze și să susțină sănătatea și drepturile sexuale și reproductive în Canada și în întreaga lume” adaugă la această listă alte mituri despre avort:
- Oamenii folosesc avortul ca mijloc de control al nașterilor / oamenii nu se vor deranja cu contracepția dacă avortul este ușor accesibil.
- Oamenii fac avorturi din motive frivole/ Avortul ucide un copil nenăscut și este greșit din punct de vedere moral.
- Deoarece în Canada nu există o lege a avortului, avorturile sunt frecvente pe parcursul tuturor celor nouă luni de sarcină.
- ”Au fost iresponsabili, lăsați-i să plătească pentru greșeala sau comportamentul lor rău”.
- Avortul este periculos pentru sănătate.
- Avortul vizează mai ales fetușii de sex feminin.
- Avortul distruge unitatea familială/este antiparentalitate.
- Nu este nevoie de avort atunci când contraceptivele sunt ușor accesibile.
- În loc de avorturi, oamenii ar trebui să își dea copiii nedoriți spre adopție.
- Incriminarea avortului va opri avortul.
- Oferirea de informații tinerilor despre sexualitate și avort îi încurajează să facă sex și să aibă un comportament promiscuu.
Demontarea pe larg a miturilor de către ONG-ul canadian poate fi consultată aici.
La aceste mituri, canalul guvernamental australian Better Health adaugă alte două informații false care circulă referitoare la avort:
- Poți face un avort medical doar într-un spital. În realitate: Consultația inițială pentru un avort medicamentos poate avea loc în diferite locuri, cu un medic autorizat care să prescrie medicamentele.
- Avortul medicamentos este foarte dureros. În realitate: Este normal și de așteptat să existe sângerări și unele crampe, care pot deveni puternice. Durerile pot fi calmate.
Center for Reproductive Rights a întocmit și publicat o hartă a legilor avorturilor din toată lumea, în funcție de criteriile care permit sau nu întreruperea sarcinilor nedorite. Harta interactivă poate fi consultată pe larg aici.
sursa foto: Pexels
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii