G4Media.ro

STUDIU Epidemia de Covid din Anglia se extinde în rândul tinerilor și…

Studiu React foto: Imperial College Londra

STUDIU Epidemia de Covid din Anglia se extinde în rândul tinerilor și al persoanelor nevaccinate

Numărul cazurilor de infectare cu Coronavirus a crescut rapid la sfârșitul lui mai și începutul lui iunie, predominant în grupele de vârstă mai tinere au constatat cercetătorii de la Imperial College din Londra.

Analiza, din studiul React-1, a studiat perioada 20 mai – 7 iunie și a ajuns la următoarele concluzii după testarea unui eșantion reprezentativ al populației:

  • din cele 108.911 persoane testate, 135 au fost pozitive – o creștere de la 0,1% la 0,15%
  • cele mai multe cazuri au fost în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani și între 18 și 24 de ani
  • numărul de reproducere (R) al persoanelor pe care o persoana infectată le-ar infecta a fost estimat la 1,44

Analiza sugerează, de asemenea, o legătură între cazuri de infectare și internări în spitale, despre care oamenii de știință spun că este preponderentă la persoanele mai tinere care nu au fost încă vaccinate.

Ne dă încredere faptul că, atunci când analizăm detaliile, se pare că există o protecție foarte, foarte bună la categoriile mai în vârstă, acolo unde practic toată lumea este dublu vaccinată. Guvernul a anunțat clar că dorește ca toți adulții să primească cel puțin o doză până pe 19 iulie. Acest lucru va face o diferență foarte mare și va spori cantitatea totală de imunitate a populației.” a declarat la BBC prof. Paul Elliot, care conduce studiul.

Între timp însă, estimările numărului de persoane care ar putea muri sau ar putea avea nevoie de tratament spitalicesc într-un val de vară de infecții cu Coronavirus au fost reduse semnificativ, după ce datele au arătat că vaccinurile sunt mai eficiente decât se credea.

Studiile prezentate săptămâna aceasta Grupului științific consultativ pentru situații de urgență (Sage) al guvernului au proiectat un vârf de aproximativ 1.000 de internări în spital pe zi dacă etapa finală a ridicării restricțiilor în Anglia a fost întârziată pentru 19 oiulie.

Dacă miniștrii ar fi continuat cu ridicarea restricțiilor pe 21 iunie, această cifră ar fi putut ajunge la 3.000 pe zi, cifră observată în primăvara anului trecut, conform modelării de la Universitatea Warwick. Aceasta s-a bazat pe presupunerea că două doze de vaccin Oxford-AstraZeneca asigurau între 85 și 90% protecție împotriva bolilor severe cu varianta Delta, originară din India, și două doze de Pfizer-BioNTech între 87 și 91%.

Conform celor mai recente estimări ale Public Health Anglia, două doze de vaccin Oxford sunt de fapt eficiente cu 92% împotriva bolilor severe, ceea ce înseamnă că persoanele complet vaccinate au cu 92% mai puține șanse să ajungă la spital. Pentru Pfizer, cifra a fost de 96%.

Marea Britanie a înregistrat miercuri 9.055 de noi infecții miercuri – cel mai mare număr de la 9.985 de cazuri care au fost raportate pe 25 februarie – și alte nouă decese în termen de 28 de zile de la un test pozitiv.

Alte 190.033 de persoane au primit marți o primă doză de vaccin, aducând totalul cu cel puțin o doză la peste 42 de milioane – sau 79,8% dintre adulți.

Peste 30 de milioane de persoane – 57,8% dintre adulți – au avut ambele doze după ce au fost administrate încă 230.666 doze secunde.

Creșterea recentă a cazurilor vine pe fondul răspândirii rapide a variantei Delta care este acum tulpina dominantă în Marea Britanie și responsabilă pentru 96% din noile infecții.

Prim-ministrul Boris Johnson a citat răspândirea acestei variante când a anunțat o amânare cu patru săptămâni pentru ridicarea restricțiilor Covid în Anglia (unde locuiește 85% din populația Regatului Unit) – programată acum pe 19 iulie.

Guvernul și-a accelerat programul de vaccinare, stabilind un nou obiectiv pentru vaccinarea tuturor celor peste 18 ani cu o primă doză și a două treimi din adulți cu a doua doză până la 19 iulie.

Sursa: BBC, The Times

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Epidemia va înceta în momentul în care se va renunța la termenul senzaționalist de „Covid” și se va vorbi, științific mai riguros, de „viroza provocată de virusul Sars-Cov-2”. Covid nu e totuși decât o viroză obișnuită, dar provocată de un virus cu câteva componente noi, care poate astfel să pună în dificultate organismele a 2% din cei infectați.

    • Exact, daca redenumim epidemia e ca si invinsa ! Pacat ca nu ne-a venit ideea asta mai devreme :)))

    • Doar ca e o contradictie in ce afirmati: „Covid nu e totuși decât o viroză obișnuită [..] care poate astfel să pună în dificultate organismele a 2% din cei infectați.”

      Nu exista viroza obisnuita cu astfel de efecte (2% persoane afectate), ca ar fi de groaza in fiecare primavara si toamna, in perioadale de gripa. Acest procent de 2% ar duce la blocarea spitalelor, exact cum s-a intamplat in cazul Covid si am avea mii/zeci de mii de decese. Pentru ca discutam de numere mari. Avem in perioada asta calendarsitica cam 100-150.000 de imbolnaviri SAPTAMANAL cu diagnostic „infectii respiratorii acute”.

      Gripa da in Romania cateva sute de decese in cele 6-7 luni de varf (octombrie-aprilie), si aproape in totalitatea vorbim de persoane cu varste foarte inaintate. Exemplu: sezonul 2018-2019=138 de persoane decedate din motive de gripa, e statistica oficiala. Comparati cu aproape 25.000 de decese in perioada similara 2020/2021.

    • O viroza obisniuita nu da R=1.44 intr-o populatie preponderent vaccinata :)) sau un R=6 intr-o populatie slab vaccinata… Cred ca mai bine faci ceva ce-ti place si la care te pricepi. Virusii nu sunt punctul tau forte, poate doar prinsul lor.

    • @silicon v
      Viroza e un termen general, care acoperă și guturaiul și pneumonia, dar destul de potrivit în cazul Covidului, date fiind formele sale clinice, deci nu e atât de deplasat să se spună că e o viroză obișnuită, mai ales când marea majoritate a infectaților fac forme ușoare de boală.
      Îmbolnăvirile cauzate de coronavirusuri au făcut numeroase victime și înaintea Covidului. Dar acum avem de a face cu mult mai multe victime. Principala problemă este în primul rând saturarea spitalelor. În opinia mea cu asta ne-am confruntat în primul rând, nu cu cel mai periculos coronavirus din istorie. Iar asta se poate rezolva printr-o reformare și extindere a sistemului sanitar: salarii de nivel occidental pentru medici și personalul sanitar(peste 3000 Euro), spitale cu suport respirator la fiecare pat (secțiile ATI erau deseori umplute cu oameni care aveau nevoie de oxigen, fără a fi extrem de bolnavi), etc. Iar această reformare ar fi posibilă dacă renunțăm, de pildă, la a cheltui miliarde pe arme pentru a ne apăra într-un război imposibil.

    • „Pune în dificultate” 2% din populație.
      Oare ce înseamna 2% din populatia lumii? Păi imaginează-ți un cimitir cu 157 milioane de decedați înainte de vreme doar pentru că bagatelizăm. Restul scapă. O fi mult, o fi puțin? Vreo 8-9 Românii să zic așa.

    • @ silicon

      in 2018- 2019 nu era ca acum cand testam tot ce misca… daca te duceai la spital ca te doare inima nu se facea test de gripa .

      la fel daca cineva din familie facea gripa , nu testa toata familia si o baga in izolare…

      cand se testeaza tot ce intra in spital normal ca avem multe cazuri de decedati covid

    • Va rog lasati-l in durerea lui pe Televizor asta, voi credeti ca el se simte fericit ca e asa cum e ? Lasati-l sa-si duca durerea in liniste si poate ca ajutat si de cateva tablete potrivite ajunge la starea care sa-i permita sa comunice cat de cat logic.

    • Da, domnul tembelizor, e atat de obisnuita „viroza” asta ca a omorat 0,57% din populatie in Peru, fiind luni in care excesul de mortalitate a fost cu 300% peste normal, si de la inceputul pandemiei numarul de decese in peru a fost mai mult decat dublu fata de normal, chiar si facand media pe toata durata pandemei.

      Probabil la cat te duce capul ai numi si Ebola o „simpla viroza”. Pana la urma e o boala cauzata de un virus, deci e o „simpla viroza”, nu-i asa?

  2. Vad ca faceti confuzii intre risc si sansa si folositi stupida expresie a face diferenta, care se traduce complet alfel in romana (a conta). A face diferenta inseamna operatia matematica de scadere.
    In alta ordine de idei imi pare rau de englezi ca stau captivi din cauza unor povesti. Dar asta au votat, asta au.

    • Fa o excursie in Moscova atunci, unde povestile astea umplu spitalele… Si de voie sau nevoie te intepi cu Sputnik.

    • Daca vrei un termen neutru, se poate folosi „probabilitate”.

  3. Matematica te inseala, logica de asemenea.
    4.5 mil nu insemna din 12 milioane de adulti peste 16 ani doar 30%.
    Daca presupui ca mai sunt doar 14 mil romani, nu poti avea peste 4 milioane de copii pentru ca ai vedea pe strada ca 1 din 3 romani sunt minori. Si in sate ai vedea ca unul din doi sunt copii minori. Ori asa ceva nu vede nimeni.