G4Media.ro

Epidemie de droguri în SUA: Peste 100.000 de americani mor anual în…

Photo 59834266 © Sira Jantararungsan | Dreamstime.com

Epidemie de droguri în SUA: Peste 100.000 de americani mor anual în urma supradozelor / Cele mai multe decese sunt cauzate de un anestezic de 50 de ori mai periculos decât heroina

În ultimii 10 ani, fentanilul – un anestezic opioid, s-a impus în SUA ca cel mai mortal drog, depășind cu mult ravagiile pe care le-a făcut heroina în deceniile trecute. Peste 100.000 de decese sunt cauzate de supradoză, în fiecare an. Un studiu arată că SUA se confruntă în momentul de față cu cel de-al patrulea val al epidemiei de opiacee care a pătruns în fiecare colț al țării, scrie BBC. El este caracterizat de combinarea fentanilului cu alte droguri stimulante, cum ar fi cocaina. Dacă în mod tradițional fentanilul este un anestezic general, eliberat cu rețetă și pentru tratamentul durerilor cronice, astăzi substanța fabricată ilicit face ravagii în toate comunitățile americane.

În urmă cu șase ani, fiul lui Kim Blake, Sean, a murit în urma unei supradoze accidentale de fentanil în Burlington, Vermont. Avea 27 de ani. „De fiecare dată când aud de o pierdere cauzată de consumul de substanțe, inima mi se frânge un pic mai mult”, a scris doamna Blake pe un blog dedicat fiului ei în 2021.

În acel an, Statele Unite au fost martorele unui eveniment sinistru: pentru prima dată în istorie, supradozele de droguri au ucis peste 100.000 de persoane în întreaga țară într-un singur an. Dintre aceste decese, mai mult de 66% au fost legate de fentanil, un opioid sintetic de 50 de ori mai puternic decât heroina.

Este o diferență izbitoare față de acum un deceniu. În 2010, mai puțin de 40.000 de persoane au murit din cauza unei supradoze de droguri în întreaga țară, iar mai puțin de 10% dintre aceste decese au fost legate de fentanil. Pe atunci, decesele erau cauzate în principal de consumul de heroină sau de opioide eliberate pe bază de rețetă.

Contrastul este subliniat într-un studiu publicat în această săptămână de cercetătorii de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA), care examinează tendințele în ceea ce privește decesele cauzate de supradoze în SUA în perioada 2010-2021, folosind date compilate de Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA.

Datele oferă o imagine clară a modului în care fentanilul a redefinit supradozele de droguri în America în ultimul deceniu. „Creșterea fentanilului fabricat în mod ilicit a dus la o criză a supradozelor în Statele Unite de o amploare fără precedent”, au scris autorii studiului. Practic, fiecare colț al SUA, din Hawaii, Alaska și Rhode Island, a fost atins de fentanil.

Creșterea numărului de decese legate de fentanil a fost observată pentru prima dată în 2015, arată datele. De atunci, drogul s-a răspândit în SUA, iar ratele de deces au crescut brusc.

„În 2018, aproximativ 80% dintre supradozele de fentanil au avut loc la est de râul Mississippi”, a declarat pentru BBC Chelsea Shover, profesor asistent la școala de medicină a UCLA și coautor al studiului.

Dar în 2019, „fentanilul devine parte a aprovizionării cu droguri în vestul SUA și, dintr-o dată, această populație care fusese izolată de el este expusă, iar ratele de deces încep să crească”, a spus profesorul Shover.

În studiul lor, cercetătorii trag un semnal de alarmă cu privire la o altă tendință în creștere: decesele legate de consumul de fentanil și de un alt drog stimulant, precum cocaina sau metamfetamina.

Această tendință este observată pe întreg teritoriul Statelor Unite, deși în moduri diferite, din cauza modelelor de consum de droguri care diferă de la o regiune la alta.

De exemplu, cercetătorii au constatat rate mai mari de deces legate de consumul de fentanil și cocaină în statele din nord-estul SUA, precum Vermont și Connecticut, unde cocaina a fost în mod tradițional mai disponibilă.

Dar pentru aproape toate celelalte zone ale țării, din Virginia de Vest până în California, decesele au fost determinate în principal de consumul atât de metamfetamine, cât și de fentanil.

Doamna Blake, care este, de asemenea, medic de formație, a declarat că fiul ei a consumat sporadic cocaină, deși raportul toxicologic a arătat că în organismul său se afla doar fentanil.

Ea a aflat că mulți folosesc fentanilul împreună cu un alt stimulent pentru a obține un efect prelungit.

„Nu mă surprinde faptul că asistăm la o astfel de creștere a combinațiilor stimulant-opioid”, a declarat doamna Blake pentru BBC.

Când fentanilul a ajuns pentru prima dată în SUA ca parte a aprovizionării ilegale cu droguri, „mulți oameni nu l-au dorit”, a spus profesorul Shover. Dar opiatul sintetic a devenit disponibil pe scară largă, deoarece este mai ieftin de produs în comparație cu alte droguri.

De asemenea, creează o dependență ridicată, ceea ce înseamnă că persoanele care se luptă cu consumul de substanțe și sunt expuse la el îl caută adesea pentru a evita retragerile dureroase.

În SUA, studiul a identificat state precum Alaska, Virginia de Vest, Rhode Island, Hawaii și California ca având cele mai mari rate de decese prin supradoză care implică fentanil și un alt drog.

Aceste state au în mod istoric rate ridicate de consum de droguri, a declarat profesorul Shover. Odată cu sosirea fentanilului, consumul de droguri în aceste zone a devenit mai letal.

Nu mai este doar o „problemă a albilor”

Criza opioidelor a fost prezentată în mod tradițional ca fiind o „problemă a albilor”, a declarat profesorul Shover.

Cu toate acestea, studiul ei a dezvăluit că afro-americanii mor din cauza unei combinații de fentanil și a consumului de alte droguri în proporții mai mari, dincolo de grupurile de vârstă și de liniile geografice.

Pentru Rasheeda Watts-Pearson, o specialistă în reducerea riscurilor din Ohio, datele reflectă ceea ce a văzut în regiunea sa.

Ea a lucrat cu A1 Stigma Free, o organizație de bază care a fost înființată în urmă cu doar opt luni pentru a face față unei creșteri notabile a numărului de decese prin supradoză în cadrul comunității afro-americane din Cincinnati.

În cadrul activității sale, dna Watts-Pearson vizitează frecvent frizerii, baruri și magazine alimentare pentru a vorbi cu oamenii despre impactul mortal al fentanilului.

Ea a spus că face acest lucru din cauza lipsei de conștientizare, determinată în parte de disparitățile istorice în materie de asistență medicală cu care se confruntă grupurile minoritare rasiale și etnice.

Chiar și campaniile de marketing realizate pentru a atrage atenția asupra crizei opioidelor nu au inclus experiența americanilor de culoare, a spus ea.

„Pot să merg cu mașina pe Avondale chiar acum, există un panou publicitar pe care scrie „Criza opioidelor”, dar pe acel panou publicitar sunt doi oameni albi”, a spus doamna Watts-Pearson.

„Biroul medicului legist vede oameni care fac supradoze și mor din cauza cocainei, a crack-ului, a pastilelor, cu urme de fentanil”, a spus ea.

„S-a infiltrat în comunitatea de culoare acum și nu sunt destui oameni care să vorbească despre asta.”

Un al patrulea val

Utilizarea letală a fentanilului în combinație cu alte medicamente a marcat „al patrulea val” al crizei supradozelor din SUA, au declarat cercetătorii.

Iar experți precum profesorul Shover au avertizat că opțiunile de tratament din SUA pentru consumul de substanțe nu au ținut pasul.

„Sistemul nostru de tratament pentru tulburările legate de consumul de substanțe se concentrează adesea pe câte un singur drog”, a declarat profesorul Shover. „Dar realitatea este că mulți oameni care consumă droguri folosesc mai mult de un singur tip de drog”.

Pentru a păstra vie amintirea fiului ei, doamna Blake a vorbit deschis despre pierderea suferită și a ajutat alte familii să treacă prin durerea pierderii unei persoane dragi în urma unei supradoze.

„Toată lumea are o poveste, iar pentru un părinte care a pierdut un copil, aceasta este pentru totdeauna”, a spus ea.

Fiul ei fusese înscris la tratament de câteva ori în timpul luptei sale cu tulburarea de consum de substanțe.

Experiența a învățat-o pe doamna Blake că opțiunile de îngrijire variază de la stat la stat și, în multe cazuri, ceea ce este disponibil nu este suficient.

„În mod ideal, cred că am vedea ceva în care oamenii ar primi tratament rapid, oricând doresc și pe termen lung”, a spus ea.

Dna Blake a evocat, de asemenea, ideea unor locuri de prevenire a supradozelor, unde oamenii ar putea folosi droguri în siguranță și sub supraveghere.

Aceste site-uri sunt disponibile pe scară largă în Canada – care are propria criză a fentanilului -, dar în SUA există doar două site-uri autorizate.

Mai presus de toate, dna Blake a făcut apel la compasiune și înțelegere pentru cei care se luptă cu consumul de substanțe.

„Majoritatea oamenilor cu care vorbesc, copiii lor nu au vrut să moară”, a spus ea.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...