Epidemiolog: Locul unde se ţin deşeurile medicale e un spaţiu cu acces controlat, încuiat, semnalizat. În condiţii obişnuite, nu pot fi ţinute mai mult de 48 de ore. Se transportă de personal instruit/ De ce nu trebuie să aibă acces populaţia la ele
Dr. Alexandru Coman, vicepreşedinte al Asociaţiei Pentru Prevenirea şi Controlul Infecţiilor şi medic epidemiolog la Institutul Inimii din Cluj-Napoca a explicat pentru News.ro cum se gestionează corect în spital deşeurile medicale. Colectarea se face într-un anumit fel, spaţiul de depozitare trebuie să întrunească mai multe condiţii, personalul care le transportă trebuie să fie instruit.
„Gestionarea deşeurilor medicale este reglementată de mai multe ordine, cel mai împortant este ordinul 1226 din 2012, şi care prevede faptul că deşeurile medicale şi cele infecţioase se colectează în saci sau recipienţi de culoare galbenă şi se depozitează în boxa temporară de deşeuri, un spaţiu pe care orice spital, clinică, policlinică, inclusiv ambulatoriile trebuie să-l aibă..
Este un spaţiu cu acces controlat, un spaţiu încuiat, semnalizat cu pictograma pericol biologic şi cu inscripţia accesul interzis sau accesul permis doar persoanelor autorizate. Înăuntru trebuie aranjat astfel încât să poată fi spălat, igienizat, să nu poată intra câini, pisici, şoareci, şobolani, insecte.
Este foarte important să fie încuiat pentru că sunt deşeuri periculoase pentru populaţie şi pentru mediu şi trebuie securizate. Sunt deşeuri periculoase, aceste deşeuri au o modalitate de gestionare specială, ele fie se autoclavează ( sterilizare termică urmată de mărunţire cu aparate speciale) fie se incinerează, fie se îngroapă în situaţia unor deşeuri de tip anatomo-patologic”, a explicat medicul, la solicitarea adresată de News.ro în contextul furtului a trei picioare de om, amputate, de la Spitalul Cantacuzino din Capitală
Deşeurile medicale trebuie păstrate în condiţii speciale şi nu pentru o perioadă lungă de timp, până la preluarea lor de către firme autorizate
„În spital, în condiţii obişnuite, deşeurile nu pot fi ţinute mai mult de 48 de ore, şi nu e permis să treacă mai mult de 72 de ore de la depozitare şi până la distrugere sau neutralizare, cu excepţia situaţiilor în care deşeurile se păstrează în condiţii de temperatură controlată, la 4 grade, tot aşa încuiate, cu acces controlat, situaţie în care se pot păstra până la 7 zile, până la distrugere.
Cine are de obicei cheia de la boxa unde se ţin deşeurile medicale şi unde trebuie amplasată boxa aferentă unităţii medicale respective
„Este procedura internă a fiecărui spital, ei trebuie să se gândească cum îl securizează, acuma putem să mergem până la acces cu amprentă, dar nu e cazul, niciodată nu se întâmplă chestia asta, este o cheie, se încuie cu un lacăt, o cheie care de obicei este ţinută de către persoana care răspunde de deşeuri, poate fi lăsată la poartă, depinde unde e boxa de deşeuri, dacă e în incinta spitalului, dacă e pe secţie undeva.
Nu există în legislaţie specificat unde trebuie să fie această boxă, ea trebuie să existe şi trebuie pusă raţional într-un loc în care pot să ajungă deşeurile uşor de pe toate secţiile. De obicei în spitalele mari există o clădire separată, un fel de anexă în care se ţin deşeurile sau în spitalele nou proiectate uneori se amplasează boxa de deşeuri într-o zonă tehnică, fie la subsol fie undeva unde să poţi intra cu maşina mare de gunoi, este o maşină specială care vine să le ia, nu e maşina de gunoi obişnuită, gunoi municipal, nu se amestecă deşeurile, ele de obicei sunt preluate de o firmă autorizată care face asta”, a explicat Dr. Coman.
Cum se neutralizează deşeurile medicale. Ele sunt preluate de la spitale de maşini speciale, apoi distruse prin diferite tehnici, cea mai des întâlnită fiind incinerarea
„Ele se pot neutraliza la temperaturi scăzute sau se pot incinera. De obicei se incinerează, dar pentru protecţia mediului ele se pot şi neutraliza prin temperatură scăzută, mai scăzută, nu 30 de grade, ci autoclavare, sunt nişte aparate care le macină şi le compactează.
Nu există o lege care să arate cine le transportă în spital, este vorba despre personal instruit, de obicei deşeurile se transportă ca şi orice material periculos în dublu ambalaj, asta înseamnă că ele sunt în ambalajul în care se colectează, care se pune înr-o pubelă, de exemplu, pentru protecţie, se transportă de personal instruit, poate să fie şi omul de curte sau o infirmieră, instructajul este simplu, nu bagi mâinile în cutia respectivă, nu o deschizi, o iei şi o duci acolo, se cântăresc, se trec într-un registru, asta e procedura.
Orice om care ştie să citească, vede că scrie deşeuri periculoase, acces interzis, pericol biologic, îşi dă seama, cred că trebuie să fii rău intenţionat să intri într-o asemenea zonă”, a explicat pentru News.ro Dr. Alexandru Coman, vicepreşedinte al Asociaţiei Pentru Prevenirea şi Controlul Infecţiilor şi medic epidemiolog la Institutul Inimii din Cluj-Napoca.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.