G4Media.ro

Epopeea amenzilor pentru coordonatorii centrelor de vaccinare unde „se sare peste rând”…

Sursa foto: Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia - Facebook

Epopeea amenzilor pentru coordonatorii centrelor de vaccinare unde „se sare peste rând” ia sfârșit. Ministerul Sănătății pune oficial punct proiectului

Ministerul Sănătății a anunțat luni, într-un comunicat de presă, că nu ia în considerare introducerea unui nou regim de sancțiuni pentru activitatea din centrele de vaccinare. Ideea adoptării unei hotărâri pentru astfel de sancțiuni a fost lansată în urmă cu zece zile de către ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, și a fost respinsă de premierul Florin Cîțu.

În 27 ianuarie, Vlad Voiculescu anunța, într-o conferință de presă, că vor fi făcute controale în centrele de vaccinare pentru a vedea dacă sunt respectate regulile și nu se sare peste rând și vor fi date sancțiuni.

„Se vor face echipe de control Ministerul Sănătății – DSP pentru a vedea cum stau lucrurile în fapt la centrele de vaccinare. România nu poate să fie un sat fără câini. Am vorbit cu premierul pentru introducerea de sancțiuni, dacă strategia de vaccinare nu este respectată la centre. În acest moment putem să îi asigurăm de avertismente disciplinare, în curând vom putea vorbi de sancțiuni”, afirma Vlad Voiculescu. Detalii aici

Această propunere a fost respinsă dur de către premierul Florin Cîțu.

„Obiectivul e vaccinarea cât mai multor oameni, ca să ajungem la 70% din populație. Eu nu pot să sancționez medici dacă vaccinează când au rămas doze în plus. Când știm că nici unul dintre cei programați nu a fost dat la o parte, cum să dăm sancțiuni”, a spus Cîțu într-o conferință de presă la guvern, în 3 februarie.

Vlad Voiculescu a fost combătut și de coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, care a spus în mai multe rânduri că, decât să fie aruncată o doză de vaccin, mai bine este administrată unei persoane, chiar dacă aceasta nu face parte din etapa actuală de vaccinare.

Nu aruncăm nicio doză, am încurajat de la început folosirea tuturor vaccinurilor. Sigur că aș vaccina dacă, la sfârșitul zilei, am rămas cu doze și nu am persoane care vor să vină (…) Dacă în prima zi nu se prezintă toate persoanele programate, păstrez dozele pentru a doua zi. Dacă nici a doua zi nu vin, păstrez dozele pentru a treia zi. Dar dacă în ultima zi de stabilitate a vaccinului nu vin și rămân cu doze, atunci caut persoane să folosesc dozele, să nu le irosesc”, spunea Gheorghiță, în 29 ianuarie, la Digi24.

Un proiect de Hotărâre de Guvern aflat în pregătire la Ministerul Sănătăţii prevedea sacţionarea medicilor care nu se asigură că sunt respectate cu stricteţe programările pentru vaccinul anti-COVID, fiind stabilite amenzi între 10.000 de lei şi 20.000 de lei pentru aceştia, potrivit adevarul.ro.

Ministerul Sănătății a precizat însă luni că nu mai ia în considerare introducere de sancțiuni suplimentare:

Ministerul Sănătății face următoarele precizări cu privire la informațiile vehiculate de mass-media referitoare la introducerea de amenzi de până la 20.000 de lei pentru medici în cazul în care vaccinează anti COVID-19 persoane care nu sunt programate:

Ministerul Sănătății monitorizează campania de vaccinare anti COVID-19 și face verificări, în baza reglementărilor în vigoare, acolo unde sunt semnalate abuzuri.

Prioritatea Ministerului Sănătății este protejarea prin imunizare a persoanelor la risc: adulții peste 65 de ani, cei care suferă de boli cronice, sunt încadrați într-un grad de handicap, imobilizați, imunodeprimați sau fără adăpost.

Ministerul Sănătății nu ia în considerare introducerea unui nou regim de sancțiuni, dar recomandă ferm ca vaccinarea să respecte etapele așa cum sunt stabilite de legislația în vigoare, respectiv HG 1031/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România cu modificările și completările ulterioare și OMS nr. 2171/2020 privind stabilirea Normelor privind autorizarea, organizarea și funcționarea centrelor de vaccinare.

Sursa foto: Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia – Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Liber la spagi, ca foar peste rand nu se fac gratis. Rusine! Trimit oameni in varsta progrsmati avada ca sa ia spaga sau sa-si vaccineze prietenii

  2. Poate s-ar putea face niște liste de așteptare cu cei care nu au găsit loc să se programeze și pot fi contactați în cazul în care rămân doze. Iar în cazul în care au reușit să se programeze între timp să fie scoși de pe lista de așteptare.

  3. Mamă ce eficientă e armata, noroc că stabilesc acești experți ai ordinii și disciplinei să se vaccineze iar toți nesimțiții peste rând. Bravo.

  4. Valeriu Gheorghita , de ce cauti persoane pentru dozele ramase?
    De ce nu iei pe cei care urmeaza la rand, conform listei?

  5. Bai fraților,angajații un consilier lui Voiculescu,de cand e ministru azi zice ceva,mâine se contrazice singur,știu că e Romania dar totuși…. sa dea macar impresia că știe ce căuta în guvern.

    • Voiculescu are dreptate dar cei 2 numiți nu vor să renunțe la vaccinarea „pilosilor”.
      Nici in ziua de azi nu oferă înscriere pe o listă de rezervă sau opțiune de „last minute” pe platforma națională de vaccinare.
      Șefii centrelor de vaccinare au listele lor dar nu te poți înscrie decât dacă „suni un prieten”.

  6. PNL zice liber la furat!

  7. Ar fi de-a dreptul comic, dacă nu ar fi tragic, ca la un moment dat sa aflăm că aceste discuții despre vaccin: pro/contra; pe liste/pe lîngă liste, să fi fost fix de pomană!
    Cum ar fi sa aflăm că aceste vaccinuri sunt același lucru cu celebrele perdele de cloramina din timpul epidemiei de gripă aviară! Cloramina care la momentul respectiv lipsea din toate spitalele, că in România nu se mai producea de ceva ani și de importat nu se importa deoarece la momentul respectiv exista HexiPharma care producea înlocuitor de cloramina sau cloramina gata dozată (diluată) sub denumirea de Clorexin A respectiv Clorexin B!
    Apropo știți că HexiPharma există și acum și produce și distribuie în toată România, nu știu dacă producea înlocuitor diluat de cloramina dar produce celebrul HexiSpray dezinfectant de înaltă clasă pentru suprafețe ce conține alcool și propan, că doar nu credeați că bisturiul electric a aprins un cearșaf de la doua picături de alcool ( spirt medicinal)?
    Cred că noi ne-am luat suficiente țepe ca să înghițim pe bune tot ce ni se dă acum pe cioc, nu ziceți???