G4Media.ro

Epopeea reabilitării termice a unui bloc din Sectorul 2: Zece ani de…

Foto: G4Media

Epopeea reabilitării termice a unui bloc din Sectorul 2: Zece ani de șantiere care nu se mai termină și mai multe apartamente distruse din cauza infiltrațiilor

Cei aproximativ 100 de locatari ai Blocului W1 din Vatra Luminoasă nr. 70 trăiesc de mai bine de zece ani un calvar. Mai exact, de când au început lucrările de reabilitare termică a imobilului. Din cauza lucrărilor făcute de mântuiala, în toți acești ani au fost nevoiți să trăiască în praf, zgomot și mucegai.
Prima firmă de construcții care a început lucrările, Consizo – controlată de fostul deputat ALDE de Bacău Constantin Avram – a făcut o parte din lucrări la repezeală și după ce a încat banii – 230.000 euro, le-a abandoant, după care a intrat în insolvență și apoi în faliment. In urma acestui fapt, mai mulți proprietari s-au ales cu apartamentele distruse din cauza infiltrațiilor. Locuințele lor sunt și acum sunt pline de igrasie, tencuiala le pică în cap, iar în unele locuri, pereții s-au deteriorat atât de tare încât poate fi văzută instalația electrică. Doi dintre proprietari au ales să se mute.
Foto: G4Media

 

Foto: G4Media
Foto: G4Media
În exterior, blocul este verde din cauza mucegaiului. Pentru că nu mai puteau trăi în astfel de condiții, asociația de proprietari împreună cu primăria au luat decizia de a contracta o alte două firme pentru a repara stricăciunile făcute de prima societate. În momentul în care răsuflau ușurați că lucrurile au intrat pe făgașul normal, au aflat că Primăria Sectorului 2 nu mai este dispusă să achite o parte din facturi firmelor de construcții, motiv pentru care acestea din urmă, în prezent, bat pasul pe loc cu lucrările. Potrivit președintelui asociației de proprietari, firmele ar fi încasat doar 10 % din banii pe care trebuia să îi ia de la primărie pentru lucrările făcute.
„Suntem în momentul în care începe iarna, autorizația de construcție se termină în noiembrie pe 18 și noi avem două fațade care nu au apucat să fie începute și încă două fațade care sunt în curs de a se finaliza dacă avem noroc.”, a declarat președintele asociației de proprietari Matei Bogdan.
Primăria Sectorului 2 susține că ia în calcul să rezilieze contractul cu societatea constructoare pe motiv că aceasta ar fi amânat finalizarea lucrării.  Un lucru care ar trebui evitat, susțin locatarii, temându-se că iar vor fi lăsați  iar de izbeliște. Tot ei sunt cei care spun că până acum firmele de construcții au făcut o serie de lucrări pe cheltuiala lor care îi mulțumesc atât din punct de vedere al respectării termenelor cât și din punct de vedere calitativ.
Primăria susține că are bani și contrar celor susținute de locatari, se arată nemulțumită de ritmul de execuție.
„Primăria dispune de fonduri necesare executării lucrărilor de reabilitare termică şi va deconta situaţiile de lucrări depuse de constructor după verificarea prealabilă; –  La data prezentei,  stadiul fizic al lucrărilor de reabilitare termică este întârziat din lipsa forţei de muncă, ritmul de execuţie fiind unul lent.  –  Dirigintele de şantier şi inspectorul Primăriei sectorului 2 desemnat cu urmărirea derulării lucrărilor, analizează şi evaluează stadiul lucrărilor de reabilitare termică la acest obiectiv”, spune Primăria Sectorului 2 într-un răspuns pentru TVR.
Imobilul din Vatra Luminoasă are 44 de apartamente cu circa o sută de locatari iar firmele care se ocupă în prezent de reabilitare termică sunt SC  EURO CONSTRUCT  INTERNATIONAL  SRL  şi  SC  EXPERT  CONSTRUCT  SRL. Acestea au obținut contractul de reabilitare de la vechea administrație, pe final de mandat.
Dragoș Porojnicu este reporter la Știrile TVR / Foto: G4Media.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Reabilitarea termica cu polistiren este o mizerie, nu plasticul tin de cald ci vata minerala, pasla. Apoi balcoanele pastrate deschise pentru ventilatie si flori. Vara se incing geamurile de la soare, dau caldura si fara aer conditionat nu se poate trai. Ce luam pe mere dam pe pere. Reabilitarea este sa dea o fata noua blocurilor vechi si sa mai reziste inca 40 de ani. In rest arata ca niste puscarii colorate. Nu exista program national de contorizari gaze la blocurile vechi pe f. apartament, unde 50 % pe fond.europene si 50% asoxiatiile.