G4Media.ro

Epopeea unui proiect controversat. Primăria Sectorului 2, acuzată că insistă să acorde…

Epopeea unui proiect controversat. Primăria Sectorului 2, acuzată că insistă să acorde monopol timp de 20 de ani pentru strângerea gunoaielor firmei Supercom, deţinută de un fost parlamentar PSD

Compania Supercom, care se ocupă cu strângerea deşeurilor din Sectorul 2, vrea să construiască un centru pentru gestionarea deşeurilor cu o capacitate de 150.000 de tone pe an. Investiţia este 100% privată şi ar costa circa la 45 milioane de euro. Pentru a putea realiza investiţia, Primăria Sectorului 2 ar trebui să treacă proiectul prin Consiliul Local pentru ca apoi să obţină aprobarea din partea Primăriei Capitalei. USR acuză PSD că, de fapt, vrea să dea monopol firmei deținute de un fost senator PSD.

Proiectul a fost pus pe ordinea de zi a şedinţei trecute a Consiliului Local, însă a picat la un vot. Drept pentru care reprezentanţii primăriei conduse de Mihai Toader (PSD) l-au introdus din nou pe ordinea de zi a şedinţei viitoare, din 27 . Ce-i drept, cu mici modificări.

„Ei reintroduc din noi proiectul, tot cu monopol pentru Supercom. Singura modificare pe care au adus-o este că pot să stabilească tarifele în condiţiile legii. E o chestie amuzantă. E acelaşi proiect şi nimic altceva. Acum se menționează “sub condiția deteminării prețului/tarifelor de procesare/tratare în cadrul Centrului, prin proceduri concurențiale, în condițiile legii.” Concurență să fie, am zis, dar primarul PSD vrea concurență doar cu Supercom. Firesc, doar este firma unui fost coleg de partid, fost senator PSD. Au votat pentru proiect consilierii locali PSD, UNPR și PER, dar proiectul a căzut la un singur vot”, a declarat pentru G4Media.ro Adrian Alexandru, consilier local USR.

Reprezentanţii Primăriei de Sector au declarat pentru G4Media.ro că nu aceasta ar fi explicaţia pentru demersul făcut. Ei susțin că primăria va beneficia de fapt de o investiţie privată, iar acordul pe care vrea să îl dea Supercom este unul de principiu.

„Eu am cerut pentru a se înlătura orice fel de dubiu că s-ar crea un monopol, să se introducă în proiect şi cei de la juridic au introdus, că atunci când se va da gunoiul se va în condiţii de piaţă. Adică dacă cineva îţi oferă mai ieftin, te duci în cealaltă parte. Asta ca că nu mai fie discuţia că ar fi monopol. Eu prefer o astfel de investiţie privată 100% decât ce face capitala care cheltuieşte banii publici pentru ceva similar”, a declarat pentru G4Media.ro Dan Cristian Popescu, viceprimarul Sectorului Sectorului 2 din partea PNL.

O altă acuzaţie adusă primăriei de sector şi implicit Supercom constă în faptul că firma care se ocupă de strângerea deşeurilor ar avea deja centrul construit încă de acum 10 ani, şi că tot demersul ar fi unul nejustificat. Viceprimarul Sectorului 2 respinge acuzaţiile.

„Nu este vorba despre aşa ceva. Confundă. Supercomul are o staţie primară în curtea lor făcută acum 10-15 ani. Nu se compară. Acum este vorba despre altceva. E vorba despre o investiţie de 45 milioane de euro. Ei promit. Eu nu ştiu dacă o s-o şi facă. Dânşii ne-au cerut acordul de principiu pentru a se apuca să facă rost de bani. E posibil să nu facă rost de bani. Nu ştiu. Investiţia veche este o investiţie de 200.000 euro şi asta este de 45 milioane de euro. Nu are nicio legătură. Sunt două lucruri total diferite”, a declarat Dan Cristian Popescu pentru G4Media.ro.

Firma Supercom asigură salubrizarea în Sectorul 2 din 1999, în baza unui contract încheiat pentru 5 ani și prelungit din 2004 până astăzi. Ea este deţinută de Ilie Ciuclea, fost senator PSD în legislatura 2004-2008 şi fost vicepreşedinte al UNPR. Acesta a reuşit să atragă atenţia opiniei publice asupra lui în 2011, când şi-a făcut un cadou de Moş Nicolae în valoare de 500.000 de dolari. Mai exact, a încheiat un contract pentru cumpărarea în leasing a unei maşini de lux Maybach 62 S. „Este o ţicneală de-a mea”, s-a rezumat Ciuclea, să comenteze achiziţia făcută. Preţul de listă al limuzinei era atunci de jumătate de milion de dolari (492.000 dolari).

Sectorul 2 este unic printre sectoarele capitalei pentru faptul că aici ar exista cea mai mare taxă pentru salubritate, numită „taxa de habitat”. Această taxă este 159 de lei pe an, din care locuitorii Sectorului plătesc doar 129 de lei. Restul este subvenționat de primărie.

Foto: Mihai Toader și Dan Cristian Popescu (InquamPhotos / George Călin)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Afacerea cu gunoiul e cea mai mare afacere din prezent.
    Pe de o parte platim sa ni se ridice gunoiu, pe de alta parte ne cere sa punem gunoiul diferentiat iar filmele numai sa il preia gata sortat si sa il vanda, metal la metal, plasticul la plastic, etc….
    Astfel inloc firmele de salubritate sa angajeze amaratii necalificati sa sorteze gunoiu si sa aiba si ei un servici, vor gunoiul diferentiat ca profitul sa fie maxim si sa intre tot in buzunarul lor.
    Tot asa si cu bateriile vechi care sunt o ,,mina de aur” pentru cei cale le recupereaza dar cel care le preda nu primeste nimoc in schimb.
    In brazilia daca bine versetorul la usa ii dai punga de gunoi, iar el iti multumedte si o duce la centrul de colectare unde primeste bani pe ea, iar firma sorteaza materialele primite si le vinde castigand si ea bani.
    In indonezia dava predai 3 peturi primesti um bilet de autobuzs pentru transportul local.
    In romania nu e decat o oportunitate de imbogatire si pentru firmelw de gunoi si pentru ong-urile d mediu

  2. Scuzati greselile de ortografie, lipsa apostrufului si a majusculelor. M-am grabit si nu am recitit rextu. Multumesc

  3. sa mananca si gura lor cozonac.