EPPO a sesizat Parchetul Tribunalului București în ancheta privind cheltuirea banilor din ITI Delta Dunării: „Suspecții ar fi constituit un grup infracțional organizat, începând cu anul 2018, în scopul obținerii frauduloase de fonduri europene”
Parchetul European (EPPO) din România a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul București, la 19 decembrie, într-un dosar penal în care cinci persoane fizice și patru societăți comerciale au fost puse sub acuzare pentru participarea la o organizație criminală în vederea obținerii frauduloase a peste 3 milioane de euro din fondurile UE pentru dezvoltarea Deltei Dunării, conform unui comunicat transmis vineri de EPPO.
Info Sud-Est și G4Media au scris în exclusivitate cum a fost cheltuit miliardul din Delta Dunării și au semnalat neregulile din desfășurarea proiectului. Investigația a fost realizată de jurnaliștii Andreea Pavel, Cristian Andrei Leonte, Nathalie Bertrams (Germania), Ingrid Gercama (Olanda) și Tristen Taylor (Africa de Sud) și a fost publicată și în Suddeutsche Zeitung (Germania) și în două articole din NRC (Olanda).
Printre acuzațiile aduse inculpaților se numără folosirea de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea ilegală de fonduri de la bugetul UE; și schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor, mai transmite EPPO.
„Suspecții ar fi constituit un grup infracțional organizat, începând cu anul 2018, în scopul obținerii frauduloase de fonduri europene pentru dezvoltarea Deltei Dunării (Programul Operațional Regional 2014-2020). În acest scop, suspecții au dezvoltat o schemă cu mai multe societăți comerciale, controlate fie direct, fie prin intermediari. Doi dintre suspecți ar fi pus la dispoziția grupului patru societăți comerciale care au obținut în mod fraudulos fonduri europene și le-au utilizat în alte zone din România, în afara Deltei Dunării. Suspecții ar fi pus la punct un sistem prin care, pe baza unor documente inexacte, au creat o aparență falsă cu privire la locul de implementare a proiectelor, existența resurselor financiare aferente contribuției proprii și organizarea transparentă a procedurilor de achiziție. Manipularea procedurilor de achiziții publice a dus la stabilirea unor prețuri crescute în mod artificial”, se arată în comunicatul citat.
„Cel de-al treilea suspect a furnizat echipamente celor patru societăți controlate de ceilalți doi, la un preț supraevaluat. Alți doi suspecți erau consultanți specializați în fonduri europene și au oferit sprijin grupului”, mai precizează comunicatul
La 24 mai 2022, în cadrul acestei anchete, au fost percheziționate, la cererea EPPO, cincisprezece locații din București, Gorj, Giurgiu și din zona Deltei Dunării (România). În timpul investigației, au fost confiscate 500.000 de euro, precum și echipamente grele și bunuri imobiliare, toate acestea ridicându-se la o valoare totală de 5 milioane de euro. În plus, a fost stabilită o cauțiune pentru trei dintre inculpați, în valoare totală de 1,7 milioane de euro.
- Citește investigația integrală aici INVESTIGAȚIE Unde a ajuns miliardul de euro de la UE pentru Delta Dunării. Oamenii care controlează banii.
- Citește și Cum s-au scurs peste 100 de milioane de euro destinați Deltei Dunării către sute de firme din țară, cu puncte de lucru deschise în grădini și hale părăsite din Tulcea.
- Citește și Cum a ratat Administrația Deltei Dunării decolmatarea canalelor, poate cea mai mare problemă a pescarilor: ARBDD a accesat 20% din banii UE, invocând lipsa angajaților.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu