G4Media.ro

Erdogan a anunţat că prima rugăciune musulmană la Sfânta Sofia va avea…

sursa foto: Pexels

Erdogan a anunţat că prima rugăciune musulmană la Sfânta Sofia va avea loc pe 24 iulie, iar basilica va fi deschisă pentru toate confesiunile religioase

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat, vineri, că primele rugăciuni colective musulmane vor avea loc pe 24 iulie la Sfânta Sofia, adăugând că edificiul va rămâne deschis vizitatorilor de toate confesiunile, conform AFP, citată de News.ro.

„Vom îndeplini împreună rugăciunile vineri, la Sfânta Sofia, pe 24 iulie, şi o vom deschide cultului (musulman)”, a declarat Erdogan într-un discurs, subliniind că fosta bazilică, important loc pentru turişti în Istanbul, „va rămâne deschisă tuturor, turcilor şi străinilor, musulmanilor şi nemusulmani”.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat vineri deschiderea fostei bazilici Sfânta Sofia de la Istanbul rugăciunilor musulmane, după ce un tribunal a anulat statutul de muzeu, deschizând calea către transformarea în moschee.

Consiliul de stat din Turcia a acceptat cererea mai multor asociaţii anulând o decizie guvernamentală din 1934 care conferea monumentului Sfânta Sofia de la Istanbul statutul de muzeu, a indicat agenţia de presă de stat Anadolu.

Consiliul a examinat această cerere din 2 iulie şi decizia sa a fost aşteptată în termen de 15 zile.

Operă arhitecturală majoră, construită în secolul VI de bizantinii care şi-au încoronat împăraţii aici, Sfânta Sofia este un sit clasat în patrimoniul mondial al UNESCO şi una dintre principalele atracţii turistice de la Istanbul.

Ea a fost convertită în secolul al XV-lea în moschee după invazia otomană, apoi în muzeu în 1934 de tânărul lider al Republicii turce, Mustafa Kemal, dornic să o oferă „umanităţii”.

sursa foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. O adevarata veste buna, pentru UE. Turcia nu mai poate pretinde la o aderare in UE, iar UE are de ce sa nu reinceapa discutiile despre aderare.
    Ramane acolo unde ii este locul, in Asia Minora.

  2. Destul de interpretativ articolul, in occident, in UE, in mai toate catedralele se oficiaza slujbe, in acelas timp mai toate catedralele sunt deschise vizitarii de catre public indiferent de apartenenta la orice fel de cult, confesiune.
    Prin urmare turcii nu au inventat nimic, problema seriosa este renuntarea la statutul de tara laica, lucru care diferentia Turcia de restul tarilor din zona.

  3. Presedintele Erdogan creaza o noua problema , de aceasta data , incercind , prin decizia luata sa transforme (chiar daca termenul nu este cel real )Sfânta Sofia intr-un lacas eminamente de cult unde pot fi facute rugaciuni musulmane sau de orisicare fel . Nu stim inca cum va fi exact dar curind vom vedea cu totii ce doreste presedintele turc . Doreste ca in acaesta locatie ,ce nu apartinea initial Turciei , sa permita oricarui cult religios sa tina o slujba religioasa , sau din contra acorda doar cultului musulman aceasta forma de exprimare . Ce pierde si ce cistiga presedintele turciei din acesta actiune ? Ce poate declansa printr-o probabila transformare in moschee ? Fie incerca prin aceasta actiune sa se erijeze in detinatorul absolut al puterii religioase unind la Istabul intreaga lume musulmana , fie doreste sa arate lumii crestine ca este foarte puternic si nu tine seama decit de propria vointa . De pierdut poate pierde sustinerea Europeana si a NATO, poate pierde bani cheltuiti de milioanele de crestini ce merg in vizita in Turcia si reorientarea acestora in postura de vizitatori a locurilor Crestine din Occident . Poate crea o ruptura definitiva la nivel religios intre crestini si musulmani si o noua forma de intelegere ce ar fi imediat necesara ca uniune in lumea crestina .Eu unul cred ca mai mult pierde decit cistiga si poate momentul ales are si o semnificatie cumva de confruntare decit de prietenie . Sa vedem cum vor reactiona Bisericile Crestine dupa momentul din luna iulie cind musulmanismul va fi prezent in Sf Sofia .

    • Trebuie totusi sa tinem cont de realitatea geo- politica ancorata in meandrele concretului…(oare cine a zis asta mai draga?
      Aceasta locatie apartine Turciei cam de pe la 1453 sau cand a fost…
      Cu cat timp trebuie sa dam istoria inapoi ca sa restabilim dreptul de proprietate?
      UE ar fi trebuit sa se sesizeze de pe atunci dar si atunci le cam tremurau izmenele sa nu se intinda Mohamed mai mult.
      PS daca e s-o luam la puricat (chestiunea) am putea zice ca luarea Constantinopolului s-a facut cu concursul ne-dezinteresat al unor din UE-a de atunci ca turcii cu tehnologia lor puteau sa bata cu pietre in ziduri pana terminau inteleptii disputa despre sexul ingerilor.
      PPS Si sa nu uitam ca prima interventie a unei coalitii europene asupra Sfintei Sofia a fost cu ocazia unei cruciade cand au trecut-o prin foc si sabie. Turcii s-au purtat cu mult mai mult respect decat crestinii in primul rand pentru ca au apreciat si au admirat valoarea inegalabila a monumentului. Nu putem estima ce ar fi facut cruciatii daca aveau mai mult timp.
      … lacrimi de crocodil carevaszica…
      PPPS. De fapt erdogan a procedat destul de europeneste, cel putin pentru moment: moscheea ramane deschisa si vizitatorilor. Nu stiu cate alte moschei sunt deschise necredinciosilor spurcati si nici nu stim ce se va intampla daca Turcia va deveni chiar republica islamica fundamentalista.
      Mai e mult pana acolo, totusi.
      Cumparati bilete la intrare si efendi erdogan va fi multumit ca se umple visteria.

  4. HerDogane…ramati-ar porcul in moscheea ta caine !!!

  5. Sinapse te-ai cam deconectat de la realitate – mai draga – , de ce trebuie neaparat sa transformi o idee minunata , ce atribuia bisericii Sf. Sofia calitatea de muzeu si sa produci in lume o mutatie religioasa de acest fel . Care este cistigul tau ca si conducator si ca natie, ai vreo idee – mai draga .

    • Eu doar constat, nu sunt erdogan, dar daca doriti sa revendicati proprietati in Istanbul in numele romeilor, … e complicat, trebuie sterse 500 de ani de tratate.
      Realitatea e realitate si trebuie privita in ochi.
      Este vorba despre un obiect de patrimoniu aflat de aproape 500 de ani in posesia statului turc.
      Desigur ca la un nivel superior noua, comentatorilor, poate fi abordata problema dpdv al patrimoniului universal, (daca Turcia vrea sa se inscrie in acest club sau …) dar daca se abordeaza de pe nivelul „nu apartinea initial Turciei” putem pune in discutie atat de multe… ce-ar zice egiptenii despre patrimoniul lor multimilenar care se afla „salvat” in muzee straine, sa luam numai un exemplu …
      Cum vad eu, erdogan e smecher si a lasat exact portita asta deschisa negocierii: lasam basilica in circuitul turistic – ceea ce inseamna (in afara de niste bani la buget) ca pot sa nu dispara, pot sa nu fie tratae cu lipsa de respect, niciunul dintre simbolurile crestine reprezentate pe pereti, simboluri care pentru islam nu au nicio noima, sau daca negociem in mod fundamentalist cum propui cu „nu apartinea initial Turciei” poate sa le distruga (pana la 1930 le-au tinut acoperite) si … asta e, nu ai ce sa-i faci, cladirea e pe mosia lui de 500 de ani.
      Si, cum ziceam mai sus, cand a intrat, pentru scurt timp, din fericire, pe mana crestinilor a fost tratata mult mai rau.

  6. Mos Sinapse n-a calcat în viata lui (de turist) într-o moschee, asa ca habar n-are despre ce vorbeste.
    Ar fi putut vedea ca toate moscheile din Istambul, Edirne, Skopie, Nicosia, etc. sunt deschise vizitatorilor. Dar politica „fac ce vreau” aduce aminte (cui are putin creier) de replica dâmboviteana „pentru ca putem”. Iar stergerea, pas cu pas, a mostenirii creatorului republicii turce n-are cum sa fie de bun augur. Va urma revenirea la alfabetul arab? Se va anula dreptul de vot al femeilor? Se va reinstaura casatoria „prin reprezentanti”? „Sinapse”, trezeste-te!

    • Cand / daca / islamistii din Turcia vor prinde mai mult cheag o sa vezi ce inseamna sa intri in geamie, „ghiaur spurcat!”. Si, zici ca tu ai calcat in TOATE moscheile? Ma tem ca doar in cele deschise circuitului turistic. Vorbesti despre Turcia asa cum a fost lasata de Ataturk, cu gandul ca statul sa ramana laic, numai ca acum nu mai e…
      Nu stiu ce vrei sa spui cu politica „fac ce vreau” daca esti in dezacord cu mine, adica. Nici statul lui Ataturk nu era vreun model de democratie, ci un fel de dictatura luminata, de-aia era nevoie de statui si fotografii ale marelui om, mai multe decat sunt icoane in toate tarile crestine. Erdogan doar intoarce foaia pe verso. Asa cum nu aveai voie sa aduci ofensa imaginii lui Ataturk, acum legea ofensei are un nou idol
      Nu putem decat sa speram ca spiritul comercial al turcilor va domina spiritul religios in luarea unei decizii despre cum va functiona Sfanta Sofia, macar pana cand / daca / se vor trezi turcii mai emancipati cand vor vedea cum intunericul vine peste modul de viata occidental pe care l-au adoptat ultimele generatii.
      De altfel nici de pe partea cealalta, vorbind de lacase de cult, nu ne asteapta cine stie ce relaxare: intr-o biserica din Roma am fost pur si simplu invitat afara pentru ca am scos o sticla de apa din traista si am incercat sa beau din ea. Preotul a fost destul de clar „nu ai voie SA BEI APA in biserica” – afara erau peste 35 de grade la umbra.