Erdogan cere SUA să ridice sancțiunile care împiedică achizițiile în domeniul apărării
Președintele turc Tayyip Erdogan a solicitat ridicarea sancțiunilor americane care blochează unele achiziții în domeniul apărării de către țara sa și a altor măsuri „unilaterale” care împiedică capacitatea aliaților din NATO de a atinge obiectivele comerciale bilaterale pe termen lung, relatează Reuters.
În ultimii ani, legăturile dintre aliați au fost tensionate din cauza unei serii de probleme, de la diferențele de politică în estul Mediteranei, Siria și Gaza până la achiziționarea de către Ankara a sistemelor rusești de apărare aeriană S-400, care a determinat sancțiunile SUA și eliminarea Turciei din programul de avioane de luptă F-35 în 2019.
După aceea, Ankara a lucrat pentru a achiziționa 40 de avioane de luptă Block-70 F-16 și 79 de kituri de modernizare de la Washington. Acordul a fost aprobat după ce Turcia a permis candidatura Suediei la NATO, ceea ce a dus, de asemenea, la un dezgheț în relații.
Ankara și Washingtonul au un obiectiv pe termen lung de 100 de miliarde de dolari în comerțul bilateral, în creștere de la aproximativ 30 de miliarde de dolari în 2023.
În timpul unei vizite la New York pentru Adunarea Generală a ONU, Erdogan a declarat oamenilor de afaceri turci și americani că, deși crede că obiectivul va putea fi atins, cooperarea în industria de apărare a fost „foarte departe” de potențialul său din cauza restricțiilor rămase.
„Pentru aceasta, sancțiunile unilaterale precum tarifele suplimentare în sectoarele fierului, oțelului și aluminiului și sancțiunile CAATSA trebuie abandonate”, a declarat el luni, referindu-se la Legea privind combaterea adversarilor Americii prin sancțiuni (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act – CAATSA).
„Sper că am întors o nouă pagină cu proiectul de modernizare a F-16 și ne așteptăm ca restricțiile la export în acest domeniu să fie ridicate definitiv”, a adăugat Erdogan.
De asemenea, el a declarat că Turcia este avantajoasă pentru lanțurile de aprovizionare, citând drept exemplu cooperarea privind producția și achiziționarea de muniție de 155 mm – un obuz important în războiul Ucraina-Rusia.
Washingtonul a sancționat, de asemenea, mai multe persoane și companii turce pentru încălcarea sancțiunilor împotriva Rusiei. Turcia sprijină Ucraina, dar se opune sancțiunilor și spune că acestea nu vor fi eludate pe teritoriul turc.
În afară de avioanele F-16, Turcia a fost, de asemenea, interesată de avioanele Eurofighter Typhoon din Germania, Marea Britanie și Spania, dar s-a plâns de lipsa de progrese din cauza reticenței Berlinului.
Luni, Erdogan s-a întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz la New York, a declarat biroul său, adăugând că i-a transmis disponibilitatea Ankarei de a îmbunătăți cooperarea în toate domeniile și de a profita de oportunitățile comune care ar aduce beneficii ambelor părți.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank