G4Media.ro

Erdogan graţiază şapte generali condamnaţi pentru puciul care a avut loc în…

Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Erdogan graţiază şapte generali condamnaţi pentru puciul care a avut loc în Turcia în 1997

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a graţiat şapte generali aflaţi în detenţie pentru rolul lor în puciul din 1997 împotriva primului guvern islamist din Turcia, transmite sâmbătă AFP, citând decretele publicate în Jurnalul oficial.
În decizia sa, preşedintele Erdogan menţionează vârsta înaintată şi starea de sănătate a foştilor responsabili ai armatei, condamnaţi în 2018 la închisoare pe viaţă în urma unui proces cu răsturnări de situaţie, relatează Agerpres.

Unul din cei şapte generali graţiaţi, Cevik Bir, considerat creierul loviturii de forţă militare, fusese deja pus în libertate din motive de sănătate.

În 1997, primul şef al unui guvern islamist turc, Necmettin Erbakan, mentorul lui Recep Tayyip Erdogan, a fost împins să demisioneze de către Statul Major în numele apărării laicităţii. Acest puci, care s-a desfăşurat fără niciun foc de armă, a fost numit ‘lovitura de stat postmodernă’.

Armata turcă a răsturnat trei guverne civile – în 1960, 1971 şi 1980, iar în noaptea de 15 spre 16 iulie 2016 a avut loc o tentativă de lovitură de stat a unei facţiuni din armată.

După victoria în alegeri a Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) în 2002, guvernul islamo-conservator al lui Erdogan a acţionat pentru a reduce influenţa militarilor în viaţa politică.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează