Erdogan i-a cerut lui Igor Dodon să cedeze liceele din Republica Moldova controlate de organizația lui Gullen unor fundații „responsabile” și i-a mulțumit pentru ”sprijinul în lupta cu FETO”
Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan i-a mulțumit președintelui Republicii Moldova, în cadrul întrevederii acestora la Ankara, pentru „sprijinul în lupta cu FETO”, referindu-se la extrădarea celor șapte profesori turci și a declarat că se așteaptă ca liceele „Orizont” să fie transferate fundației educaționale turce Maarif, scrie Unimedia.
„Turcia se așteaptă ca Republica Moldova să extindă cooperarea cu țara noastră prin transferul școlile conduse de Organizația Teroristă Fetullah (FETO) – gruparea din spatele loviturii de stat în Turcia înăbușite în luna iulie, 2016 – către o organizație „responsabilă”, se arată într-un comunicat pe site-ul Președinției turce.
„Turcia mulțumește Moldovei pentru cooperare în lupta împotriva FETO și extrădarea membrilor săi în Turcia”, a declarat Recep Tayyip Erdogan jurnaliștilor, la conferința de presă organizată după întâlnirea cu Igor Dodon.
„Ministerul Educației din Republica Moldova și Fundația Maarif din Turcia ar putea colabora în privința acestei probleme”, a mai spus Erdogan.
Cei doi lideri de stat au semnat o declarație comună de parteneriat strategic.
„Nu este doar o bucată de hârtie”, a menționat președintele turc. „În acest fel, relațiile noastre au fost ridicate la nivelul unui parteneriat strategic. Astfel, va fi instituit un mecanism de cooperare strategică la nivel înalt, care presupune întâlniri la fiecare doi ani. Interesele vitale au fost acceptate fără ezitare atunci când a fost vorba, mai ales, de lupta noastră comună împotriva oamenilor din gruparea FETO”.
Amintim că cei șapte profesori turci, expulzați de SIS în colaborare cu omologii lor turci la 6 septembrie 2018, au fost acuzați de finanțare a terorismului și legături cu mișcarea condusă de clericul turc exilat, Fethullah Gulen. Gestul autorităților din Republica Moldova a stârnit rumoare în comunitatea internațională.
La data de 11 iunie 2019, CtEDO a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să achite câte 25 de mii de euro pentru fiecare dintre cetățenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate.
La mijlocului lunii decembrie, 2019, fiica fostului director al liceelor „Orizont” din Moldova, în vârstă de 24 de ani, a fost reținută la București, în baza unui mandat de extrădare emis de autoritățile regimului Erdogan, însă autoritățile române au respins cererea de extrădare.și au dispus eliberarea femeii.
Amintim, de asemenea, că șase jurnalişti şi un contabil de la un ziar de opoziţie turc au fost condamnaţi vineri, 27 decembrie 2019, la închisoare de către un tribunal din Istanbul pentru presupus sprijin acordat reţelei conduse de clericul Fethullah Gulen, potrivit AFP.
FETO este considerată organizație teroristă din Turcia, iar activitățile sale pe teritoriul statului sunt interzise. Liderul organizației, predicatorul și scriitorul Fetullah Gulen, este acuzat de tentativă de lovitură de stat.
Turcia se situează pe locul 157 din 180 în clasamentul pe 2019 privind respectarea libertăţii presei în lume, stabilit de către către Reporteri fără Frontiere, notează AFP.
Sursa: Unimedia.info/ Sursa Foto: Facebook/ Igor Dodon
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii