Erdoğan i-a reproșat cancelarului Olaf Scholz că Germania are o „psihologie a vinovăției” când vine vorba de Holocaust și Israel / Vizita lui Erdogan în Germania era programată dinainte să înceapă conflictul Israelului cu Gaza iar în actualul context cei doi lideri au schimbat replici acide
Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan – ale cărui critici sunt din ce în ce mai violente la adresa Israelului – a ajuns în vizită în Germania, țara europeană care găzduiește o largă comunitate de cetățeni turci și care și-a exprimat și manifestat suportul față de Israel în conflictul cu teroriștii Hamas din Fâșia Gaza.
Vizita lui Erdoğan în Germania era programată dinainte de a începe conflictul din Gaza, însă liderul turc a profitat de ocazie pentru a-i reproșa cancelarului german Olaf Scholz că susține Israelul doar pentru că Germania se simte vinovată din cauza istoriei sale legate de Holocaust.
Potrivit Politico, între cei doi oficiali de stat au avut loc replici acide în cadrul conferinței de presă de vineri seara. „Din moment ce ne aflăm într-un fel de psihologie a vinovăției aici, nu puteți judeca în acest fel. Noi nu avem nicio datorie față de Israel. Dacă ar fi așa, atunci poate că nu am putea vorbi atât de ușor. Nici nu am trecut prin istoria Holocaustului…”, a declarat președintele turc prin intermediul unui traducător oficial german.
Erdoğan a lansat din nou acuzații la adresa Israelului pentru atacurile sale aeriene zilnice și operațiunea terestră din Gaza, unde potrivit datelor Hamas ar fi fost uciși până în prezent peste 11 500 de palestinieni, inclusiv peste 4 500 de copii.
Reamintim, Israelul a lansat operațiunea în războiul cu Hamas după ce gruparea teroristă a atacat Israelul în 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane și luând în captivitate alte peste 200 de persoane, inclusiv copii și bătrâni.
„Abia dacă mai există un loc pe care să-l numim Gaza. Totul a fost ras de pe fața pământului”, a comentat Erdoğan, sugerând că Israelul ar lovi în mod deliberat spitale, moschei și copii.
Totuși, potrivit Politico, Erdoğan s-ar fi abținut de la repetarea unora dintre cele mai șocante remarci recente ale sale, cum ar fi numirea Israelului „stat al terorii” și acuzarea acestuia de îmbrățișarea „fascismului”. În schimb, el și-a exprimat dorința de a contribui la încheierea războiului din Orientul Mijlociu, spunând că este necesar să „salvăm zona din această situație dificilă, din acest foc”.
Scholz a încercat, de asemenea, să detensioneze conferința, spunându-i liderului turc că „nu este un secret că avem perspective foarte diferite asupra conflictului – de aceea conversațiile noastre sunt importante. Mai ales în momentele dificile, trebuie să vorbim direct unul cu celălalt.”
Scholz n-a ezitat însă să repete că Germania sprijină Israelul, ripostându-i lui Erdoğan cu argumentul că: „Israelul trebuie să fie capabil să se protejeze și să se apere” în urma „atacului teribil și brutal pe care l-a comis Hamas”.
Scholz a recunoscut că Israelul trebuie „să folosească orice oportunitate pentru a reduce numărul victimelor civile și să țină cont de acest lucru în tot ceea ce face”. De asemenea, el a aprobat pauzele umanitare pentru a permite eliberarea ostaticilor sau furnizarea de ajutor umanitar – subliniind în același timp că acest lucru „nu schimbă faptul că este necesar să se facă posibilă autoapărarea Israelului și să nu o punem sub semnul întrebării”.
Erdoğan a adăugat că țara sa are obligația morală de a exprima critici la adresa acțiunilor Israelului: „Dacă nu ne ridicăm vocea, dacă nu facem nimic, cum vom plăti prețul în istorie când se va privi înapoi?”.
Întrebat despre o potențială blocare germană a vânzării a 40 de avioane Eurofighter către Turcia, Erdoğan a adoptat un ton sfidător – spunând că „sunt multe țări care produc avioane de luptă, nu doar Germania” – pentru ca apoi să îl atace pe jurnalistul care l-a întrebat pe Scholz despre o astfel de potențială interdicție a exporturilor.
„În calitate de reprezentanți ai presei, nu ar trebui să ne amenințați cu asta”, a spus Erdoğan. „Puneți-ne întrebări care sunt conștiincioase, care sunt umane și la care putem apoi să dăm răspunsuri adecvate”.
Scholz nu a răspuns dacă va interzice exportul de arme către Turcia a avionului Eurofighter, care a fost dezvoltat în comun de Germania, Franța, Marea Britanie și Italia.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii