G4Media.ro

Erdogan l-a demis pe guvernatorul Băncii Centrale a Turciei, Murat Uysal, după…

sursa foto: Facebook/ Recep Tayyip Erdogan

Erdogan l-a demis pe guvernatorul Băncii Centrale a Turciei, Murat Uysal, după ce lira turcească s-a depreciat foarte mult

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan a decis să-l demită, pe guvernatorul Băncii Centrale, Murat Uysal, după ce lira turcească s-a depreciat foarte mult, în utliemele săptămâni. În locul lui Murat Uysal a fost numit  fostul ministru de Finanţe, Naci Agbal.

Decizia a fost anunţată într-un decret oficial publicat în Jurnalul Oficial dar fără a se preciza motivul înlocuirii guvernatorul Băncii Centrale a Turciei (CBRT), relatează Agerpres.

Vineri dimineaţa, moneda Turciei s-a depreciat cu 1,7% şi se tranzacţiona la 8,56 lire/USD, un nou nivel scăzut record, chiar dacă dolarul american a coborât joi la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani în raport cu yuanul chinez şi s-a depreciat şi în raport cu alte monede asiatice, pe măsură ce candidatul democrat la alegerile prezidenţiale americane, Joe Biden, şi-a majorat avantajul faţă de rivalul său, preşedintele Donald Trump.

Legăturile bilaterale ale Turciei ar putea fi afectate dacă democratul Joe Biden continuă să câştige teren şi să devină preşedintele SUA, ceea ce ar pori presiunile asupra lirei turceşti, relatează Digi24.

Uysal, fost viceguvernator al CBRT, a fost numit la conducerea instituţiei în iulie 2019, după ce Erdogan l-a demis pe predecesorul său, Murat Cetinkaya, pentru că a refuzat să reducă ratele dobânzilor, pentru a sprijini economia.

Preşedintele Turciei, care se descrie ca un inamic al ratelor ridicate ale dobânzilor, a cerut în mod repetat costuri de împrumut mai scăzute.

Naci Agbal a fost ministru de Finanţe în perioada 2015 – 2018, apoi a fost numit la conducerea Direcţiei de strategie şi buget.

În septembrie, Banca Centrală a Turciei a majorat rata dobânzii la 10,25% şi a informat că ar putea înăspri şi mai mult politica sa monetară, pentru a încerca să oprească deprecierea lirei şi avansul inflaţiei. La ultima şedinţă, în octombrie, în pofida aşteptărilor Banca Centrală a menţinut rata dobânzii la 10,25%, ceea ce a dus la deprecierea accentuată a lirei.

Douglas Winslow, analist al agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings, a declarat vineri pentru Reuters că Turcia nu a înăsprit suficient politica sa monetară pentru sprijinirea lirei, iar rezervele valutare ale ţării şi finanţarea externă rămân elemente potenţial negative.

Noile presiuni cu care se confruntă lira turcească, inflaţia de aproximativ 12% şi rezervele valutare reduse „vor spori semnificativ şansele” unei majorări a ratei dobânzii până la finalul anului, apreciază Douglas Winslow, principalul analist al agenţiei pentru Turcia.

Sursa foto: Facebook/ Recep Tayyip Erdogan

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. 30 de ani de domnie.Sa ne traiesti tutankamon BNR si celelalte fosile miscatoare de sforile trase de banksteri!

    • din nefericire pentru tine ti-a scapat esenta. lira nu s-a devalorizat ca e ala prost, ca s-ar fi devalorizat de mult. s-a devalorizat de prost ce e erdogan care numai de ce trebuie nu se ocupa. elementul care trebuia sa isi dea demisia e insusi boul de erdogan.

  2. Turcia contemporana nu e Germania anilor 1938-1940.
    La nivenul asta se crede acest individ.
    Vorbim peste 2 saptamani de ratingul de tara.
    America o sa vorbeasca pe limba turceasca, si vedem atunci de rating de tara.

  3. Primul demis: guvernatorul Băncii Centrale. Urmatorii pe listă: directorul Fondului Monetar International si Allah – Atotputernicul. Si-au ales turcii dezechilibratul lor, cot la cot cu americanii (multiplul căsătorit si imatur blond). Imi pare că traim vremuri second-hand. Halal!

  4. Simplu: un decret al sultanuluu si se face lira 1000$.
    Cui nu-i convine, nu cumpara. Piata libera! Erdogan vinde gaze din marea egee si plateste armata cu hartie igienica ca sa-l sustina si sa se tina pe tron.
    Care armata? Aia pe care si-a facut-o tot prin decrete. Ailalti sunt kemalisti, nu-s de incredere.

  5. Dupa ce America si-a ales un presedinte normal la cap, e timpu ca Turcia sa faca la fel.

    Cat timp Turcia il va mentine pe Erdogan la putere, va ajunge la faliment economic. Omul si-a ars puntile de comunicare cu tot occientul si cu China, cu Rusia e la cutite din cauza intereselor contrare in razboaiele din Siria, Libia si Armenia, chiar daca si Erdogan si Putin pozeaza in altceva.

    Asadar, mare natiune turca, uita-te la America si urmeaza-i exemplu. Da-ti jos clown-ul nebun din scaunul de presedinte

  6. Erdogane fa ceva!
    Fa-te că lucrezi!