Erdogan merge vineri în Germania, unde aproape trei milioane de locuitori sunt de origine turcă/ Cum a modelat comunitatea turcă Germania contemporană
Recep Erdogan merge vinerea aceasta în Germania, unde aproape trei milioane de locuitori sunt de origine turcă. O vizită care se anunță tensionată, în plin război între Israel, calificat drept stat terorist de președintele turc, și Hamas, notează Le Figaro.
Cu câteva zile înainte de sosirea de vineri a lui Recep Tayyip Erodgan, zvonurile anunțau prezența președintelui turc, sâmbătă, pe stadionul Olympia din Berlin, pentru un meci de fotbal între Germania și naționala Turciei. Zvonul a fost în cele din urmă negat, dar ilustrează greutatea opiniei publice turcești în dezbaterea de peste Rin.
Această comunitate, care este vizibilă în special în Berlin și în Renania de Nord-Westfalia, deși este răspândită în întreaga țară, cuprinde 2,9 milioane de imigranți, dintre care 1,5 milioane au cetățenie turcă. La alegerile prezidențiale din primăvara anului trecut, 67% din acest grup a votat în favoarea liderului AKP, mult peste media națională, deși prezența la vot abia dacă a depășit 50%.
„În Germania, susținătorii lui Erdogan sărbătoresc victoria fără să se gândească la consecințele acțiunilor lor. Dar asta fac mulți oameni în Turcia din cauza sărăciei și a lipsei de libertate”, a criticat la vremea respectivă ministrul german al Agriculturii, Cem Özdemir, a cărui mamă a sosit în țară în 1964. În această perioadă, diaspora s-a stabilit peste Rin în urma unui acord de muncă, a cărui aniversare de 60 de ani a fost sărbătorită în 2021.
„O Germanie fără ei este pur și simplu de neimaginat”, a declarat președintele federal Walter Steinmeier în acel an, enumerând „artiștii, muzicienii, antreprenorii, judecătorii, procurorii, parlamentarii și miniștrii” care au modelat Germania contemporană. Cei mai mulți dintre ei provin din a doua generație. Printre aceștia se numără cuplul Ugur Sahin și Özlem Türeci, fondatorii laboratorului Biontech din Mainz și descoperitorii vaccinului Corona dezvoltat împreună cu Pfizer. Sau cineastul Fatih Akin, câștigător a numeroase medalii la festivaluri importante precum Cannes, Berlin și Veneția, sau fotbalistul și căpitanul echipei naționale germane, Ilkai Gündogan.
Însă există și reversul medaliei. După un început haotic, integrarea comunității a început cu adevărat abia cu a doua generație. O proporție mult mai mare decât media națională trăiește sub pragul sărăciei, rămâne dependentă de ajutoarele sociale sau este afectată de șomaj. Această comunitate este ocazional vizată în timpul unor incidente violente, în special în cartierul Neukölln din Berlin. Ea este, de asemenea, victima unor atacuri rasiste, ca în Halle și Hanau în 2019 și 2020.
Oficialii germani se plâng în mod regulat de influența religioasă turcă, în special prin intermediul Uniunii turco-islamiste a Oficiului pentru religie (DITIB), care este apropiată regimului. Imami sunt trimiși în Germania de către Administrația turcă pentru afaceri religioase. Sub presiunea DITIB, primăria orașului Köln, în Renania de Nord-Westfalia, a autorizat marea moschee din oraș, controlată de această organizație, să organizeze apeluri regulate la rugăciune prin difuzoare. Cu toate acestea, proiectul, care nu a fost susținut de celelalte organizații musulmane din oraș, nu s-a concretizat.
DITIB s-a abținut să denunțe atacul Hamas din 7 octombrie, la fel ca și Erdogan, care a calificat Israelul drept „stat terorist”. O declarație care l-a pus pe jar pe președintele comunității turce (TGD). „Nu salut neapărat această vizită, dar nici nu mă opun. Având în vedere situația din lume și relațiile germano-turce, este preferabil să păstrăm legătura”, a declarat Gökay Sofuoglu.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu