G4Media.ro

Erdogan (Turcia) şi Raisi (Iran) s-au întâlnit la Ankara pentru a discuta…

Sursa foto: Twitter / Presidency of the Republic of Türkiye

Erdogan (Turcia) şi Raisi (Iran) s-au întâlnit la Ankara pentru a discuta cum poate fi evitată o escaladare a tensiunilor în Orientul Mijlociu

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a insistat asupra pericolului unei escaladări a tensiunilor în Orientul Mijlociu, primindu-l miercuri pe omologul său iranian Ebrahim Raisi, care i-a sugerat să rupă relaţiile cu Israelul, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.

„Suntem convinşi de importanţa evitării oricărei acţiuni susceptibile să compromită şi mai mult securitatea şi stabilitatea regiunii noastre”, a afirmat preşedintele Erdogan în faţa presei, alături de Raisi.

Şeful statului turc a lansat un apel la adoptarea unor „măsuri urgente” pentru a se pune capăt conflictului între Israel şi Hamas, denunţând încă o dată „atacuri inumane” împotriva civililor din Gaza.

Preşedintele iranian, a cărui vizită în Turcia intervine pe fondul tensiunilor crescânde în regiune, i-a sugerat omologului său turc să rupă legăturile cu Israelul, inamic declarat al Teheranului, cu care Ankara menţine relaţii comerciale.

„Ruperea legăturilor cu regimul sionist poate fi eficientă pentru a-l forţa să pună capăt tuturor acestor atrocităţi”, a declarat Raisi, acuzând încă o dată SUA de responsabilitate pentru sângele vărsat în Gaza.

Cei doi şefi de stat şi-au afirmat de asemenea voinţa de a lupta împotriva ameninţărilor teroriste, la trei săptămâni după un dublu atentat sinucigaş revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic, soldat cu 89 de morţi în sudul Iranului.

Cei doi conducători şi-au afişat voinţa de a-şi spori comerţul bilateral pentru a-l ridica la 30 miliarde de dolari.

Potrivit experţilor, războiul din Gaza a creat o „apropiere tactică” între Teheran şi Ankara, în pofida relaţiilor lor complexe, chiar divergente în mai multe dosare.

Turcia a sprijinit grupări rebele în Siria împotriva preşedintelui Bashar al-Assad, susţinut de Moscova şi Teheran.

Sprijinul acordat de Ankara Azerbaidjanului în legătură cu enclava Nagorno-Karabah, pe care Baku a cucerit-o în 2023 în urma unei ofensive fulger, a iritat de asemenea Iranul, notează AFP.

Teheranul este îngrijorat de creşterea influenţei Azerbaidjanului în Caucaz, care ar alimenta ambiţii separatiste în cadrul propriei sale minorităţi etnice azere.

Iranul nu vede cu ochi buni orice ambiţie a Azerbaidjanului, aliat al Ankarei, de a-şi crea un culoar în teritoriul armean spre enclava din Nahicevan de-a lungul frontierei nordice a Iranului, care ar putea complica propriul său acces spre Armenia.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...