G4Media.ro

Erodarea democrațiilor în lume continuă: „Al șaselea an consecutiv în care asistăm…

Photo 137658080 © Tero Vesalainen | Dreamstime.com

Erodarea democrațiilor în lume continuă: „Al șaselea an consecutiv în care asistăm la mai multe democraţii în declin decât în progres” (studiu)

Aproape jumătate din ţările lumii se confruntă cu un declin al sistemului lor democratic, potrivit unui raport de referinţă privind democraţia în lume publicat joi, care notează pentru acest an cea mai lungă „recesiune democratică”, scrie AFP, citată de News.ro.

„Este al şaselea an consecutiv în care asistăm la mai multe democraţii în declin decât în progres”, a declarat pentru AFP Michael Runey, co-autor al studiului realizat de IDEA International, Institutul internaţional pentru democraţie şi asistenţă electorală.

El adaugă că această tendinţă reprezintă cea mai lungă „recesiune democratică” observată vreodată de organizaţie de când a început să colecteze date, în 1975.

Pentru a realiza aceste rapoarte şi a evalua starea democraţiilor din întreaga lume, think tank-ul, care acoperă majoritatea ţărilor din lume, utilizează o serie de indicatori democratici, precum libertăţile civile, independenţa justiţiei şi participarea politică.

Potrivit raportului, „fundamentele democraţiei sunt slăbite în întreaga lume”, problemele „variind de la alegeri defectuoase la drepturi limitate”.

Din 173 de ţări analizate, 85 au înregistrat rezultate slabe la cel puţin „un indicator cheie al performanţei democratice în ultimii cinci ani”.

În ceea ce priveşte reprezentarea, raportul semnalează „un declin notabil”, în special în domeniul alegerilor şi al bunei funcţionări a parlamentelor, dar şi în ceea ce priveşte principiul statului de drept, inclusiv independenţa sistemelor judiciare ale ţărilor.

Asistăm, de asemenea, la un declin în democraţiile de succes istoric din Europa, America de Nord şi Asia”, subliniază Michael Runey.

Acest val de declin al sistemelor democratice la nivel global poate fi ilustrat, printre altele, de loviturile de stat de pe continentul african.

În categoria drepturilor, autorii subliniază că libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire au cunoscut mai multe scăderi, deşi nu sunt semnificative la nivel global. În ceea ce priveşte statul de drept, s-au înregistrat îmbunătăţiri „după mulţi ani de stagnare a nivelurilor de corupţie”, potrivit raportului.

„Vedem semne de speranţă în ţări izolate din întreaga lume”, cum ar fi în Europa Centrală sau pe continentul african. „Dar, în general, imaginea rămâne foarte negativă”, conchide raportul.

Photo 137658080 © Tero Vesalainen | Dreamstime.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. grupurile de influenta selecteaza doar indivizi vulnerabili – cu multi scheleti in dulap si mediocri dpdv profesional …