Erupție vulcanică în Islanda, în zona Grindavík
O erupție vulcanică, a patra în doi ani, a început în seara zilei de luni, 18 decembrie, în Islanda, într-o zonă în care activitatea seismică a fost foarte intensă de la începutul lunii noiembrie, potrivit Institutului meteorologic islandez (IMO), citat de Le Figaro.
Erupția a avut loc la câțiva kilometri la nord-est de Grindavík, a anunțat IMO într-un comunicat de presă. Potrivit sursei citate, codul de avertizare pentru aviație a trecut la roșu, înainte de a reveni rapid la portocaliu, în absența unui nor de cenușă. „Erupția a început la ora 22:17 (GMT) în urma unui cutremur produs în jurul orei 21:00”, a continuat institutul meteorologic, precizând că „lungimea estimată a fisurii este de aproximativ 2,8 km, de trei ori mai mare decât în timpul ultimei erupții” din vara trecută.
LIVE: Volcano erupts in Iceland after weeks of earthquake activity https://t.co/CcR2H7ZEzY
— Reuters Science News (@ReutersScience) December 19, 2023
Potrivit imaginilor din presa locală, ale cărei camere de luat vederi sunt instalate de câteva săptămâni în apropierea vulcanului, lava portocalie strălucitoare țâșnește cu putere dintr-o fisură care pare a fi destul de lungă. „Gândurile noastre sunt alături de (…) populația locală (din Grindavík, n.r.), sperăm la ce este mai bine, dar este clar că este vorba de o erupție considerabilă”, a scris pe Facebook șefa guvernului islandez, Katrín Jakobsdóttir. „Pentru moment, nu există nicio perturbare la sosiri sau plecări pe aeroportul Keflavik”, a precizat operatorul aeroportului islandez ISAVIA pe site-ul său, traficul fiind relativ lejer la această oră târzie. Cu toate acestea, o grevă a controlorilor de trafic aerian programată pentru marți este posibil să aibă un anumit impact asupra multor călători.
Opt secole de liniște
La rândul său, poliția locală a indicat că populația nu se află în pericol în starea actuală a erupției. Aceștia au fost deja puternic mobilizați încă din luna octombrie, când au fost detectate semne de umflare a solului provocată de o acumulare de magmă în apropierea Lagunei Albastre, celebrele izvoare termale turcoaz atât de apreciate de turiști. Site-ul a fost redeschis parțial duminică, după o aparentă acalmie a activității seismice.
Până în martie 2021, peninsula Reykjanes, la sud de capitala Reykjavik, a fost ferită de erupții timp de opt secole. De atunci, au mai avut loc două erupții, în august 2022 și iulie 2023, un semn, potrivit vulcanologilor, al unei noi activități vulcanice în regiune. Potrivit vulcanologilor, noul ciclu din peninsulă ar putea dura zeci de ani. Treizeci și trei de sisteme vulcanice sunt considerate active în acest ținut de foc și gheață, cea mai vulcanică regiune din Europa.
Sute de cutremure
La 11 noiembrie, în urma declarării stării de urgență, locuitorii din Grindavik, un sat pitoresc de 4.000 de locuitori, au fost evacuați ca măsură de precauție în urma a sute de cutremure provocate de deplasarea magmei sub scoarța terestră, un potențial semn de alarmă al unei erupții vulcanice. De atunci, li s-a permis să își viziteze casele doar în anumite momente ale zilei.
„Nicio țară nu este mai bine pregătită pentru dezastrele naturale decât Islanda”, a declarat premierul în cadrul unei conferințe de presă la 18 noiembrie. În 2010, vulcanul Eyjafjallajökull din sudul insulei a provocat cea mai mare perturbare a traficului aerian pe timp de pace. Acest titlu a fost între timp șters din cartea recordurilor de pandemia Covid-19. Alți vulcani, cum ar fi Askja, din munții nelocuiți din centrul Islandei, au dat recent semne de activitate. Unul dintre cei mai înfricoșători vulcani ai țării este Katla, în apropiere de coasta de sud. Ultima sa erupție a avut loc în 1918, iar o pauză neobișnuit de lungă în activitate sugerează că s-ar putea trezi în curând. Ultimele erupții au atras numeroși curioși, turiști și localnici deopotrivă, care au venit să admire fluxurile de lavă care se scurg din faliile eruptive.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank