G4Media.ro

Franța și Germania, eșec usturător în încercarea de a organiza un summit…

sursa foto: Consiliul European

Franța și Germania, eșec usturător în încercarea de a organiza un summit UE – Rusia. Opoziție puternică a statelor din estul Europei în cel mai înfierbântat Consiliu European din ultimii ani

Consiliul European a decis vineri să nu convoace un summit la nivel înalt între UE și Rusia, așa cum au cerut liderii din Franța și Germania, Emmanuel Macron și Angela Merkel. Totul – în urma opoziției puternice din partea majorității statelor din estul Europei, unde există sensibilități majore față de Kremlin, potrivit Politico. De altfel, publicația europeană descrie eșecul Franței și Germaniei drept ”usturător” și arată că e pentru prima oară după mulți ani când motorul franco-german al UE s-a confruntat cu o opoziție atât de puternică, cvasi-generalizată.

De altfel, propunerea Franței și Germaniei a venit ca o surpriză pentru ceilalți șefi de stat și de guvern din UE, mulți dintre ei fiind iritați de faptul că Parisul și Berlinul nu au respectat mecanismele formale ale Consiliului European, prin care astfel de subiecte sensibile sunt pregătite în prealabil.

Discuțiile din Consiliul European, întinse pe două zile, au fost extrem de aprinse, potrivit Politico, și au arătat o UE profund divizată în chestiunea Rusia. Un alt subiect care a produs tensiuni între liderii UE a fost legea maghiară privind comunitatea LGBT.

Potrivit concluziilor oficiale ale summit-ului, Consiliul European ”va explora formate și condiționalități în ceea ce privește dialogul cu Rusia” – o formulare diplomatică ce arată de fapt lipsa de dorință a reluării unui dialog normal cu Moscova. Mai mult, textul final al concluziilor amenință Rusia cu noi sancțiuni legate de ocuparea ilegală a Crimeei.

Și președintele Iohannis se declarase refractar față de un astfel de summit cu Rusia, declarând înaintea Consiliului European că ”sunt probleme foarte diverse care trebuie discutate şi clarificate în relația cu Federaţia Rusă, fiindcă sunt anumite chestiuni pe care nu le putem tolera”.

Merkel și Macron vor să reia dialogul UE – Rusia atât sub imboldul summitului similar între președinții Biden și Putin, cât și la presiunea mediului de afaceri din Franța și Germania, care vrea să își reia business-urile afectate de sancțiunile impuse Rusiei de UE după anexarea ilegală a Crimeei. (sursa foto: Consiliul European)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Da, da, da sa il mangaie pe Putin pe cap ce baiat bun e si Putin o sa le dea voie sa mai vanda doua masinini.
    Noi astia din est cu ciunga in par sa suportam toate binefacerile Rusiei. Franta s Germania sunt un pic mai departe si le e bine.

    • Ungaria, Polonia, Slovacia şi altele sunt solidare cu România, neprimită în Schengen.

  2. Păcat ca regulile sunt facute in UE in functie de interesele mediilor de afaceri din Franta si Germania. UE trebuie să rămână o Uniune , după cum spune și numele. Uniune inseamna armonie si o singura voce. Statele estice sunt si ele in Uniune, așadar cred ca șefa CE si seful Consiliului ar fi putut dialoga cu Putin pe o singura voce care sa apere in primul rand interesele de securitate ale Europei si mai apoi ale afaceristilor europeni. Romania ar fi trebuit ascultată și impreuna cu Polonia sa faca agenda unui summit UE-Rusia. Securitatea Europei este prioritară fata de orice altceva.

    • Merkel şi Macron aruncă UE în braţele lui Putin, dând muniţie extremiştilor putinişti gen Le Pen.

      Ăştia nu sunt lideri.

  3. O problemă majora pentru Uniunea Europeană ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar, puterea de decizie la nivelul conducerii UE deplasându-se în mod ireversibil către axa Paris-Berlin. Contraponderea în acest moment la binomul franco-german ar fi Varșovia-Bucuresti-Copenhaga. Subțire!

    • mai degraba linia: Romania, Polonia, Tarile Baltice

    • bucuresti – copenhaga? care e legatura?
      nici macar cu varsovia nu ne comparam

  4. Daca vor sa forteze nota ca pe Dambovita, vor ameninta cu Frexit si Gerxit si vom vedea ce iese.
    Dar, in conditiile in care Macron nu va face presiuni in aceasta directie, iar Merkel oricum va lasa problema urmatorului cancelar, impresia mea este ca Rusia va fi in continuare considerata un dusman.
    Chiar imi imaginam cum va parasi tara Presedintele Romaniei, daca Putin chiar ar veni la el cu o propunere de colaborare (sic!) pe problema poluarii mediului, sa zicem.

  5. Ce jalnici, ar vinde si vreo 2 tari doar sa cumpere rusii cate o masina de la fiecare.
    Inca o dată se vede divizarea intre estul si vestul care l-a vandut.

  6. Mie mi se pare ca de data asta , esticii au fost cam pampalai si prostanaci.
    Daca sunt atat de tari pe pozitii, ar fi trebuit sa accepte summitul, la care sa participe toti premierii/presedintii UE si sa-i spuna lui Putin in fata tot ce au pe suflet.
    Ar fi fost un adevarat afront si o umilinta pt Putin.
    Asa, refuza acel summit ca si cand s-ar teme sa dea ochii cu tmpitul de la Kremlin!
    Summitul nu ar fi obligat in niciun fel vreun stat estic sa-si schimbe pozitia fata de Putin si URSS-ul lui si atunci chiar ca a fi fost un esec, nu doar pt Putin, ci si pt Macron si Merkel.
    Acum, au pierdut ocazia.

    • Ca sa accepte sumit-ul trebuia sa existe un plan agreat impreuna. Ca nu merge ca la Cismigiu: ne intalnim, vorbim impreuna si ne intelegem separat.
      Pentru vest-europeni rusia ar asa un aer sofisticat: balet, opera, ana karenina, repin.
      Pentru tarile de frontiera inseamna doar „davai ceas” si mereu asteptarea ca rusii iti vor rupe ceva din teritoriu: fie ca sa-l apere mai bine – daca suntem prieteni, fie ca pedeapsa ori ca zona tampon daca rusul te-a visat noaptea trecuta ca neprieten.
      De la Ecaterina si Petru cel Mare incoace Rusia cauta doar sa fie recunoscuta drept egala cu puterile vestice – Anglia, Franta, Germania si pentru asta calca in picioare toate natiunile din jur…
      Daca mergem la negocieri ca Uniune Europeana trebuie sa fim egali, oricat ar vrea Rusia sa discute de la egal la egal doar cu marile puteri (pe care ar tot vrea sa le egaleze de cateva sute de ani) si sa foloseasca tarile celelalte doar ca zona tampon – eventual teren de jaf pentru mujici.

    • Da, hai să facem summitul, exact ce vrea Putin ca muniţie pentru propaganda rusească internă.

      Eşti troll rusnac, sau ce?

  7. Bine bre tolomacilor!
    Dar la summiturile ONU sau de alt soi, cum de Rusia sau China aplica dreptul de veto de fiecare data cand nu le convine ceva?
    De ce ei pot, iar altilor le e frica sa contreze Rusia sau China intr-un summit , fata in fata si cu cartile pe masa?
    Adica tote tarile estice ale UE, care-or fi ele (Finlanda, Estonia, Letonia, Polonia, Cehia, Slovacia, Romania, Bulgaria) se opun unui summit intre UE si Rusia pt ca n-au curaj sa-i spuna lui Putin in fata ceea ce au de spus?
    Unde-i logica aici?
    Summitul, prin definitie are rolul de a se pune pe tapet anumite probleme, se discuta si se ajunge sau nu la un consens.
    De ce le e frica esticilor sa accepte un astfel de summit?

  8. Ambasador NATO din România pe un post TV întrebat fiind în legătură cu Rusia:,,Dacă 3 zile nu vine energie în UE, de la primar la șefi de state vor fi spulberați de propria populație”. E.Hurezeanu pe un post TV:,,Rusia nu poate începe un război, deoarece nu are cu cine!”, – aluzie la armata de paie a NATO. În concluzie, cu Rusia se poate comunica, se pot face afaceri excelente dar nu ține cu amenințări.

    • Mai scurteaza-le sau da macar un link.
      Ca asa, si eu l-am vazut pe Putin intr-o declaratie la TV in care plangea ca „Daca se supara NATO, poporul rus se kaka pe el de frica”