Franța și Germania, eșec usturător în încercarea de a organiza un summit UE – Rusia. Opoziție puternică a statelor din estul Europei în cel mai înfierbântat Consiliu European din ultimii ani
Consiliul European a decis vineri să nu convoace un summit la nivel înalt între UE și Rusia, așa cum au cerut liderii din Franța și Germania, Emmanuel Macron și Angela Merkel. Totul – în urma opoziției puternice din partea majorității statelor din estul Europei, unde există sensibilități majore față de Kremlin, potrivit Politico. De altfel, publicația europeană descrie eșecul Franței și Germaniei drept ”usturător” și arată că e pentru prima oară după mulți ani când motorul franco-german al UE s-a confruntat cu o opoziție atât de puternică, cvasi-generalizată.
De altfel, propunerea Franței și Germaniei a venit ca o surpriză pentru ceilalți șefi de stat și de guvern din UE, mulți dintre ei fiind iritați de faptul că Parisul și Berlinul nu au respectat mecanismele formale ale Consiliului European, prin care astfel de subiecte sensibile sunt pregătite în prealabil.
Discuțiile din Consiliul European, întinse pe două zile, au fost extrem de aprinse, potrivit Politico, și au arătat o UE profund divizată în chestiunea Rusia. Un alt subiect care a produs tensiuni între liderii UE a fost legea maghiară privind comunitatea LGBT.
Potrivit concluziilor oficiale ale summit-ului, Consiliul European ”va explora formate și condiționalități în ceea ce privește dialogul cu Rusia” – o formulare diplomatică ce arată de fapt lipsa de dorință a reluării unui dialog normal cu Moscova. Mai mult, textul final al concluziilor amenință Rusia cu noi sancțiuni legate de ocuparea ilegală a Crimeei.
Și președintele Iohannis se declarase refractar față de un astfel de summit cu Rusia, declarând înaintea Consiliului European că ”sunt probleme foarte diverse care trebuie discutate şi clarificate în relația cu Federaţia Rusă, fiindcă sunt anumite chestiuni pe care nu le putem tolera”.
Merkel și Macron vor să reia dialogul UE – Rusia atât sub imboldul summitului similar între președinții Biden și Putin, cât și la presiunea mediului de afaceri din Franța și Germania, care vrea să își reia business-urile afectate de sancțiunile impuse Rusiei de UE după anexarea ilegală a Crimeei. (sursa foto: Consiliul European)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii