G4Media.ro

Peste 100.000 de profesori intră luni în grevă / Eșec al negocierilor…

Foto: wikihow.ro

Peste 100.000 de profesori intră luni în grevă / Eșec al negocierilor cu sindicatele din învățământ, după discuțiile cu premierul Ciucă și liderul PSD Ciolacu

Peste 100.000 de profesori intră luni în grevă, în urma eșecului negocierilor dintre sindicate și Guvern, au anunțat miercuri după amiază, liderii sindicatelor din învățământ, la Palatul Victoria. Sindicaliștii vor salarii mai mari și o corelare a veniturilor cu rata inflației. Pe 22 mai, liderii sindicatelor au anunțat grevă generală. Mai jos, cele mai importante declarații ale liderilor de sindicat:

  • ”Nu ne-am dorit să intrăm în grevă, era obligația Guvernului și a celor cu decizie să vină cu soluții mai rapide, așa cum ne-au promis. Apare problema de credibilitate. Majoritatea colegilor vor sa vada soluții concrete în programul de guvernare. Mandatul nostru este pentru ceva concret. Este posibil să mai avem o discuție luni”, a declarat liderul sindical Marian Nistor.
  • ”Din 145.000 de membri FSLI sunt peste 100.000 care intră în grevă. Contractul de muncă e un act care nu poate conține referiri la salarizare. Deci nu se va întâmpla mâine nimic care să desamorseze. Au decalat până în ianuarie, deși trebuia să fie gata în iunie. Aveau timp la Ministerul Muncii să lucreze în paralel cu legea pensiilor. Ceva nu este în regulă”, a declarat liderul sindical Simion Hăncescu.
  • ”Noi, începând de luni, vom face grevă. Tare mâhniți am ieșit, căci am venit cu sufletul deschis, curat și cu dorința de a rezolva problema. Ar fi un efort pentru guvern și pentru țară de 300 de milioane de lei. Prim ministrul actual și prim ministrul viitor au zis că vor trece în programul de guvernare că educație e domeniu prioritar, dar nu au vrut să-și asume grilele salariale”, a spus liderul sindical Anton Hadăr.

De ce fac profesorii grevă. Revendicările sindicatelor din educație:

  • Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“.

Citește și Premierul Ciucă, după eșecul negocierilor cu sindicatele din educație: Am avut un dialog foarte bun / Am prezentat posibilitățile bugetare / Luni avem o nouă întâlnire

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Eu cred că toată țara ar trebui să intre în grevă până nu vom mai fi împărțiți in speciali si nespeciali.

    • Crezi foarte bine, dar suntem bine divizați!

    • Scoala romaneasca scoate tam piti, spunea cineva nu de mult timp. Vad doar cereri de cresteri de salarii, nimic de legile mutului calator care duc educatia si mai jos decat e acum.

  2. impresia mea despre profi e ca aproximativ jumatate erau oricum in greva perpetua

    • Posibil sa ai dreptate. Dar can ce procent din functionari sunt si ei in greva permanenta? Sau de politisti? Sau de militari? Si profesorii se uita si ei peste gard si vad cum pentru unii sunt bani de pensie special + reangajare la stat ridicand 5-10.000 eur/luna, iar ei, profesorii, cu mici exceptii trebuie sa se descurce cu 2500-3000 de lei.

  3. România e a tuturor.

  4. Dacă și de data asta vor ceda și nu vor merge până la capăt, sunt fraieri!

  5. Le-a zis Ciucălacu: „Noi știm că voi votați PSDNL indiferent cât vă furăm și nu veți trece la USR, deci n-aveți decât să faceți grevă.”

    • Cam asha ceva. Cat timp USL e la 50%+ in intentiile de vot, si mai au si UDMR-ul la nevoie, plus ca la o adica se poate racola si de la hAUR, de ce sa se streseze? Singurul potential pericol, USR, e pe la 15-20%, deci inofensiv.

  6. injustitia sociala care este extraordinara in tara asta incepe sa-si faca efectul. intrebarea este cind si ceilalti o sa se prinda?

  7. S-au prins deja! E vorba de Secu’!

  8. Pentru trintori din primarii,politicieni si jusitiabil se gasesc bani . Pentru profesori nu . Ce sa inteleg despre guvernanti nostri ?

  9. profesorii au ceea ce voteaza

    • Exact. Au stat la pomana statului si singurele discutii referitor la invatamantul romanesc au fost legate numai si numai de salariu lor. Toate lumea da vina pe minister referitor la starea invatamantului. Cu siguranta toti „competentii” care lucreaza sau au lucrat acolo au „contribuit” extraordinar la situatia actuala, dar corpul profesoral? Ei nu sunt de vina cu nimic?